Pojmem "sacharidy" máme na mysli všechny sacharidy, které mohou být metabolizovány v lidském organismu. Naopak jako "cukry" označujeme pouze jednoduché sacharidy, tedy konkrétně monosacharidy a disacharidy přítomné v potravě. Co to znamená z nutričního hlediska?
Cukry jsou pro tělo snadno vstřebatelné
Cukry jsou nejjednodušší formou sacharidů. Po jejich konzumaci se prakticky ihned vstřebávají do těla, takže se jedná o velmi pohotový zdroj energie. To se hodí například v průběhu sportovního tréninku nebo ihned po něm, kdy tělo vyžaduje rychlý přísun energie.
Přirozeně se vyskytující cukry najdeme v ovoci, zelenině nebo třeba také v medu. Zapomínat bychom neměli ani na cukry přidané, což jsou cukry, které najdeme v nejrůznějších cukrovinkách, čokoládách nebo cukrem slazených limonádách.
Složené sacharidy se v těle nejdříve musí strávit
Ve většině případů ale v potravě přijímáme sacharidy složené. Ty se nejprve musí strávit. Celý proces je tedy o poznání složitější a zabere více času. Jsou to právě tyto sacharidy, které bychom ve stravě měli preferovat, protože pomáhají doplňovat energii do těla po delší dobu.
Složené sacharidy se nacházejí například v ovesných vločkách, pečivu nebo bramborách. Mezi typické zdroje patří také oblíbené přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže.
S cukry ve výživě raději šetřete
Nadměrný příjem cukrů je spojený s různými civilizačními chorobami od obezity až po cukrovku 2. druhu. Z toho důvodu je doporučené jeho příjem omezovat.
Světová zdravotnická organizace doporučuje nekonzumovat v cukrech více než 10 % z celkového energetického příjmu. Ještě lépe uděláte, pokud nepřesáhnete 5 % z celkového energetického příjmu. Při denním energetickém příjmu 2000 kcal je to asi 25 g cukru.
Společnost pro výživu se zabývá především přidaným cukrem a doporučuje nepřesahovat hranici 37,5 g pro muže a 25 g pro ženy. Cukrem v ovoci a v zelenině se tedy nezabývá.
Proč je cukr problém? Hlavní problém spočívá v tom, že cukr (především ten přidaný) má minimální schopnost zasytit. Přirozeně tak sníme více kalorií, které mohou být snadno uloženy do tukových zásob. Vedle toho se přidaný cukr často vyskytuje v potravinách, které obsahují minimum vitaminů, minerálních látek a vlákniny, tudíž příliš nepomáhá splnit denní požadavky na příjem mikroživin.
Co si z toho vzít?
Ne všechny sacharidy jsou stejné. Speciální skupinu tvoří cukry, mezi které řadíme monosacharidy a disacharidy. Cukry jsou snadno stravitelné a mají obecně nízkou schopnost zasytit. Naproti tomu sacharidy složené najdeme nejčastěji v přílohách, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. Složené sacharidy se tráví podstatně déle, a tak pomáhají doplňovat živiny do organismu po delší dobu.