Sacharidy vs. cukry: jaký v nich je rozdíl?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný 24. 9. 2022 Poprvé publikováno 1. 9. 2021
Aktualizováno 24. 9. 2022
3 min. 8 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Sacharidy vs. cukry: jaký v nich je rozdíl?

Pojmem "sacharidy" máme na mysli všechny sacharidy, které mohou být metabolizovány v lidském organismu. Naopak jako "cukry" označujeme pouze jednoduché sacharidy, tedy konkrétně monosacharidy a disacharidy přítomné v potravě. Co to znamená z nutričního hlediska?

Cukry jsou pro tělo snadno vstřebatelné 

Cukry jsou nejjednodušší formou sacharidů. Po jejich konzumaci se prakticky ihned vstřebávají do těla, takže se jedná o velmi pohotový zdroj energie. To se hodí například v průběhu sportovního tréninku nebo ihned po něm, kdy tělo vyžaduje rychlý přísun energie.

Přirozeně se vyskytující cukry najdeme v ovoci, zelenině nebo třeba také v medu. Zapomínat bychom neměli ani na cukry přidané, což jsou cukry, které najdeme v nejrůznějších cukrovinkách, čokoládách nebo cukrem slazených limonádách. 

Složené sacharidy se v těle nejdříve musí strávit

Ve většině případů ale v potravě přijímáme sacharidy složené. Ty se nejprve musí strávit. Celý proces je tedy o poznání složitější a zabere více času. Jsou to právě tyto sacharidy, které bychom ve stravě měli preferovat, protože pomáhají doplňovat energii do těla po delší dobu

Složené sacharidy se nacházejí například ovesných vločkách, pečivu nebo bramborách. Mezi typické zdroje patří také oblíbené přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže.

obrázek z istockphoto.com

S cukry ve výživě raději šetřete

Nadměrný příjem cukrů je spojený s různými civilizačními chorobami od obezity až po cukrovku 2. druhu. Z toho důvodu je doporučené jeho příjem omezovat.

  • Světová zdravotnická organizace doporučuje nekonzumovat v cukrech více než 10 % z celkového energetického příjmu. Ještě lépe uděláte, pokud nepřesáhnete 5 % z celkového energetického příjmu. Při denním energetickém příjmu 2000 kcal je to asi 25 g cukru. 

  • Společnost pro výživu se zabývá především přidaným cukrem a doporučuje nepřesahovat hranici 37,5 g pro muže a 25 g pro ženy. Cukrem v ovoci a v zelenině se tedy nezabývá. 

Proč je cukr problém? Hlavní problém spočívá v tom, že cukr (především ten přidaný) má minimální schopnost zasytit. Přirozeně tak sníme více kalorií, které mohou být snadno uloženy do tukových zásob. Vedle toho se přidaný cukr často vyskytuje v potravinách, které obsahují minimum vitaminů, minerálních látek a vlákniny, tudíž příliš nepomáhá splnit denní požadavky na příjem mikroživin. 

Co si z toho vzít?

Ne všechny sacharidy jsou stejné. Speciální skupinu tvoří cukry, mezi které řadíme monosacharidy a disacharidy. Cukry jsou snadno stravitelné a mají obecně nízkou schopnost zasytit. Naproti tomu sacharidy složené najdeme nejčastěji v přílohách, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. Složené sacharidy se tráví podstatně déle, a tak pomáhají doplňovat živiny do organismu po delší dobu.

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
8 Líbí se mi Uložit článek