Puriny v potravinách a dna: kdy je potřeba dát si pozor?

ověřil/a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáře
Puriny v potravinách a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Vysoký obsah purinů je typický pro některé živočišné zdroje bílkovin.
  • Nadměrný příjem purinů je spojený s vyšší hladinou kyseliny močové v organismu.
  • Usazování krystalů kyseliny močové v kloubech je známé jako dna.

Dna, známá také jako “nemoc králů”, je onemocnění způsobené usazováním krystalků kyseliny močové v kloubech, šlachách či přilehlých měkkých tkáních. Kyselina močová se v organismu přirozeně tvoří, může také vznikat jako odpadní produkt metabolismu purinů, které se přirozeně vyskytují ve stravě.

Kdy má smysl dát si pozor na vysoký podíl purinů ve stravě a v jakých situacích se vyplatí dodržovat nízkopurinovou dietu?

Nemoc králů dnes postihuje už i širokou populaci

Zatímco v období středověku se dna týkala téměř výhradně vyšší společnosti (odsud také označení “nemoc králů”), dnes už je situace jiná. Ve vyspělých státech se udává, že dna během života zasáhne do života přibližně 3–6 % mužů a 1–2 % žen. Mezi rizikové faktory rozvoje dny patří genetické predispozice, (ne)aktivní životní styl, ale také způsob stravování. Nadměrné množství purinů ve stravě je totiž samo o sobě rizikovým faktorem rozvoje tohoto onemocnění.

Dna se typicky projevuje akutními záchvaty zánětlivé artritidy nejčastěji v průběhu noci, jelikož je teplota organismu oproti bdělé fázi mírně snížená. Přibližně v polovině případů je bolest soustředěná do kořene palce u nohy, může se však projevovat i v jiných kloubech, šlachách či přilehlých tkáních.

Kde se puriny vzaly a jakou úlohu plní v potravinách?

Puriny patří z chemického hlediska mezi dusíkaté sloučeniny, jsou součástí nukleových kyselin a pro fungování živých organismů jsou zcela nepostradatelné. V podobě adeninu a guaninu se jedná o purinové báze, které tvoří životně důležité molekuly DNA a RNA. Ne jinak je tomu také u jiných živočichů, což vysvětluje přítomnost purinů ve všech druzích masa.

Mezi nejbohatší zdroje purinů ve stravě patří mořské plody, červené maso, drůbež, luštěniny a některé vybrané druhy zeleniny a hub. Puriny se také v podobě známých alkaloidů (kofein, theobromin) vyskytují v kávě, čaji, kakau či hořké čokoládě. Podle některých odborníků jsou puriny z masa a mořských plodů větším rizikovým faktoremv porovnání s puriny přítomnými v rostlinné stravě.

Bílkoviny samy o sobě nejsou rizikovým faktorem rozvoje dny. Pokud však bílkoviny pochází z masa či mořských plodů, je vysoký příjem bílkovin současně také bohatým zdrojem purinů.

Které potraviny obsahují nejvíce purinů?

Celkový příjem purinů ve stravě se odvíjí od složení stravy. Zatímco na základě zaznamenaných dat z Asie je průměrný příjem purinů asi 355 mg denně, v USA to bylo 830 mg denně u mužů a 690 mg denně u žen. V tabulce níže uvádíme podíl purinů v různých druzích potravin. Rozdělení pochází z knížky “Gout” profesorů R. Grahama, A. Simmondse a E. Carreyho:

Skupina A

nízký podíl purinů

0–50 mg/100 g

Skupina B

střední podíl purinů

50–150 mg/100 g

Skupina C

vysoký podíl purinů

150–1000 mg/100 g

ovoce

zelenina (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)

obiloviny (všechny druhy s výjimkami zmíněných ve skupinách B a C)

mléčné produkty, vejce

tuky, oleje, zálivky

ořechy (mimo arašídů a kešu)

olivy

džemy, marmelády, nakládaná zelenina

nápoje (s výjimkou těch obsahujících kofein)

drůbeží maso

červené maso, párky

ryby (s výjimkami zmíněných ve skupině C)

mořské plody

celozrnný chléb a těstoviny

celozrnné obiloviny včetně celozrnné rýže

luštěniny

arašídy, arašídové máslo, kešu

květák, brokolice, zelí, kapusta

houby, avokádo, chřest, špenát

zvěřina

vnitřnosti, pomazánka z jater, paštika

extrakty z masa a kvasnic (pangamin, Marmite)

kaviár, jikry

sleď, pstruh, makrela

humr, rak

malé rybičky (ančovičky, sardinky, šproty a výrobky z nich)

kvasnice, droždí

Vhodné je také omezit či zcela vyřadit alkoholické nápoje. Ty sice puriny obsahovat nemusí, ale jsou samy o sobě rizikovým faktorem zvýšené hladiny kyseliny močové. Navíc některé alkoholické nápoje jsou i relativně bohatým zdrojem purinů, například pivo plzeňského typu obsahuje 13 mg purinů na 100 ml, tedy 65 mg purinů ve velkém pivu o objemu 500 ml.

Nízkopurinová dieta: zásady a vhodné potraviny

Podle Mayo clinic je nízkopurinová dieta vhodná v následujících situacích:

  • vysoká hladina kyseliny močové v organismu
  • zjištěná dna
  • diagnostikované ledvinové kameny

Nízkopurinová dieta vychází z potravin s nízkým podílem purinů (viz tabulka výše) a neměla by překročit příjem 400 mg purinů denně. Současně je také doporučený dostatečný pitný režim, který poskytuje alespoň 30 ml tekutin na 1 kg hmotnosti. Častým problémem bývá nedostatečný příjem bílkovin, jelikož maso, výrobky z něj, ani ryby a mořské plody nejsou při nízkopurinové dietě vhodné. Bílkoviny je proto možné čerpat například z následujících zdrojů:

  • vejce, vaječné bílky
  • mléko, mléčné výrobky včetně tvarohů, sýrů a jogurtů
  • ořechy
  • obiloviny

V menší míře je možné zařadit také luštěniny. S doplněním vysoce kvalitní bílkovin ve stravě může pomoci také kvalitní proteinový nápoj založený na mléčných bílkovinách.

  • Je vhodné užívat syrovátkový proteinový koncentrát při diagnostikované dně? Odpovídali jsme v naší Aktin poradně.

Co si z toho vzít?

Puriny jsou dusíkaté sloučeniny, které se přirozeně vyskytují ve stravě. Jejich nadměrný příjem je spojený se zvýšeným rizikem rozvoje dny, která se projevuje akutními záchvaty bolesti v kloubech a šlachách.

Mezi nejbohatší zdroje purinů ve stravě patří maso, zvěřina, rybí maso a vnitřnosti. Menší podíl purinů nalezneme v luštěninách, celozrnných obilovinách a ve vybraných druzích zeleniny, naopak minimální obsah purinů vykazuje ovoce, většina druhů zeleniny a ořechů nebo mléčné výrobky. Nízkopurinová strava je vhodná při zjištěné zvýšené hladině kyseliny močové v organismu nebo při diagnostikované dně. V takových případech je vhodné omezit příjem purinů ve stravě a preferovat potraviny, které mají purinů menší množství.

Vegetariánství očima masožravce. Poznejte pro a proti bezmasé stravy
Vegetariánství očima masožravce. Poznejte pro a proti bezmasé stravy
Pohled na historii i současný trend bezmasé stravy z druhého břehu očima, které nepřehlíží fakta.
Umělé maso: sci-fi nebo nutnost pro přežití lidstva?
Umělé maso: sci-fi nebo nutnost pro přežití lidstva?
S novými výrobními postupy přichází na trh stále nové typy potravin, tato však nemá dosud obdoby – řeč je o "umělém" mase. Je tento způsob produkce bezpečný, udržitelný a má nějaká rizika? Co si o něm myslí vědci? Vše se dozvíte v novém článku.
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Červené maso pro nás může být nebezpečné. Kolik už je moc?
Všichni víme, že se salámem, párkem a paštikou bychom měli šetřit. Jak je na tom ale dušené hovězí, drůbež nebo ryba? Vědci na to mají odpověď.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?