Výživa
15 letních receptů (téměř) bez vaření
V teplých letních dnech jsou hodiny strávené u horkého sporáku tím posledním, co chcete dělat – tento článek vám přináší 15 chutných a vyvážených receptů, které jsou téměř bez vaření, osvěží vás, a ušetří čas pro jiné prázdninové aktivity.
Reverzní “dieta” aneb dieta bez restrikce
Pořád dodržujete svůj již zaběhlý a velmi funkční redukční jídelníček, ale co se nestalo - kýžený pokles hmotnosti se zastavil a žádná další změna nepřichází! Co se to děje? A hlavně co dělat dál? Čtěte více!
Beta karoten: co to je, jeho účinky i rizika
Beta karoten, oranžový pigment nacházející se například v mrkvi a sladkých bramborách, je důležitým prekurzorem pro tvorbu vitaminu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, imunitní systém a správný růst buněk. Tento přírodní karotenoid má také silné antioxidační vlastnosti. Podrobnosti i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
Sůl: kolik jí přijímat, a existují zdravé vs. nezdravé druhy?
Sůl je, nejen v kuchyni, nad zlato – víte ale, jaké je maximální doporučené denní množství soli, a co může způsobit její nadměrný příjem? A existují skutečně zdraví prospěšnější varianty soli?
25 tipů na projímavé potraviny
Zácpa patří mezi časté problémy celosvětové populace. Zároveň se jedná o efektivního narušitele fyzické i psychické pohody. Tento článek se zabývá především faktorem diety, tedy jak pomocí správně vybraných potravin poskládat váš jídelníček tak, abyste se zácpou raz dva zatočili!
Ostrá jídla v létě: proč jsou pikantní pokrmy pro teplejší podnebí typické?
V horkých letních dnech je ostré jídlo možná tím posledním, co byste si dali k obědu. Pravdou však je, že tyto pikantní pokrmy jsou typické právě pro oblasti s teplým klimatem. Proč tomu tak je, a kde se vlastně ostrost v jídle bere?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Anémií, neboli chudokrevností, trpí globálně téměř 30 % populace. Nejrozšířenější je anémie sideropenická, existuje však mnoho dalších typů. Kdo může být tedy anémií ohrožen, a v jakých potravinách hledat rizikové nutrienty?
Jak na kofeinový "detox"?
Kdo by po ránu neměl rád šálek kávy, matchy či zeleného nebo černého čaje? V každém z těchto nápojů se ovšem skrývá kofein, který může mít na vaše tělo jak pozitivní, tak negativní dopady. Tento článek proto zkoumá benefity kofeinového detoxu, jak na něj i na co si případně dát pozor.
Zdravé srdce: kdo je ohrožen kardiovaskulárním onemocněním, a jak mu předcházet?
Věděli jste, že onemocnění srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice? Jaké jsou rizikové faktory rozvoje těchto onemocnění, a jak jim nejlépe předcházet, se dozvíte v novém článku.
Kreatin 101: co to je, účinky a dávkování
Kreatin je jedním z nejlépe prozkoumaných doplňků stravy. Je ale jeho účinek skutečně potvrzený studiemi? Jak z užívání kreatinu vytěžit co nejvíce, se dozvíte v novém článku.
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!
Acai a jeho účinky na lidské tělo
Za barvou zářivě fialových smoothie bowls vašich oblíbených food influencerů může (kromě lesního ovoce) stát také acai – superpotravina obsahující vysoké množství antioxidantů, vitaminů, minerálních látek a mnoho dalšího! Tento článek zkoumá benefity společně s tipy na různé recepty i na co si při konzumaci této peckovice dát popřípadě pozor!
Podvýživa: jakým způsobem narušuje fungování organismu, a jak jí předcházet?
Pod pojmem "podvýživa" si možná představíte vyhublého človíčka, který se po mnoho dní nedostal k jídlu. Realita však může mít mnohem více podob – dokonce i obézní člověk může vě skutečnosti trpět podvýživou. Jak se to možné? Dozvíte se v článku.
14 chutných a výživných velikonočních receptů
Velikonoce jsou za rohem, a vy nevíte, co si na tyto svátky připravit dobrého? Vyzkoušejte některý z našich tradičních či méně tradičních receptů – všechny jsou jednoduché, lahodné a navíc nutričně vyvážené.
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
IIFYM dieta: jak na tom skutečně je?
IIFYM je dalším z mnoha druhů možných stravovacích možností, které v posledních několika letech ovládly internet (i svět). Jak na tom ale skutečně je? Jedná se o inovativní způsob dosažení své vysněné formy, nebo další černou díru narušující zdravý vztah k jídlu? To i mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku!
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
Anabolické okno: co pravda je a co není?
Ve světě cvičení se často setkáte s názorem, že po tréninku existuje jakési “anabolické okno příležitostí”, které je důležité ve vztahu k efektivnímu budování svalové hmoty. Je tomu ale opravdu tak? Čtěte dále a dále…!
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Znáte acerolu? I když se toto třešni podobné tropické ovoce nemusí zdát, jedná se o plod převyšující svou koncentrací vitaminu C většinu citrusových plodů. Jaké benefity na vás tedy s její konzumací čekají i další zajímavé informace naleznete v tomto článku!
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.