Výživa
Tuky: Proč je potřebujeme, kolik jich jíst, a jaké druhy vybírat?
Tuky mají oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobnou energetickou hodnotu – přesto by ale v žádném případě neměly být z jídelníčku vyřazovány. Kolik jich tedy jíst, a jaké zdroje vybírat, se dozvíte v novém článku.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Navzdory tomu, že patří mezi sloučeniny s četným množstvím benefitů, nejsou flavonoidy mezi populární četbou příliš frekventované téma. Tento článek se proto zaměřuje, v čem tkví jejich speciálnost, kde je naleznete a na další zajímavosti!
Anabolické okno: co pravda je a co není?
Ve světě cvičení se často setkáte s názorem, že po tréninku existuje jakési “anabolické okno příležitostí”, které je důležité ve vztahu k efektivnímu budování svalové hmoty. Je tomu ale opravdu tak? Čtěte dále a dále…!
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
Zázračná třešeň jménem acerola – jaké skrývá benefity?
Znáte acerolu? I když se toto třešni podobné tropické ovoce nemusí zdát, jedná se o plod převyšující svou koncentrací vitaminu C většinu citrusových plodů. Jaké benefity na vás tedy s její konzumací čekají i další zajímavé informace naleznete v tomto článku!
Polévky: proč je jíst, a které jsou vzhledem k vašemu cíli nejvhodnější?
Neumíte si (nejen) nedělní oběd představit bez poctivé polévky? Její zařazení do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad – tento článek vám představí hned 6 výhod konzumace polévek a obohatí vás o recepty z domácí i zahraniční kuchyně.
Perlivé nápoje: vhodné, nebo nevhodné?
Populární perlivé nápoje mají své zastánce i odpůrce. Jak to s nimi ale ve skutečnosti je? Tento článek nabízí vhled do benefitů i potenciálních rizik včetně shrnutí studií a výzkumů na toto téma!
Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů
Bílkoviny jsou jednou ze základních makroživin – věděli jste ale, jaké funkce v těle zastávají? A kolik byste jich měli denně přijmout?
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Celerová šťáva, hromada ovoce, zeleniny či nezpracovaných potravin. Všechny tyto prvky mají pomáhat "detoxikovat" tělo a pomáhat mu bojovat se zánětem. Co je na tom ale pravdy? Odpověď i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
Metabolický syndrom: stav, který nebolí, ale představuje vážné zdravotní riziko
Slyšeli jste už někdy o metabolickém syndromu? Jedná se o soubor příznaků, které sice nebolí, ale pro vaše tělo představují velké riziko. Co přesně může metabolický syndrom způsobit, a týká se i vás?
Jak nejrychleji zhubnout? 7 otázek, které vás zajímají
Hubnutí je v dnešní době cílěm mnoha lidí, ne všem se však podaří toho skutečně dosáhnout. Jak tedy na to, abyste opravdu dosáhli nižší hmotnosti, byli schopni si ji udržet a ještě si nepoškodili zdraví?
Comfort food: neškodná nostalgie nebo zdroj zdravotních komplikací?
Každý z nás má bezpochyby nějaké jídlo, které jej v mžiku vrátí do dětských let, pohladí po duši a zvedne náladu. Proč se vlastně po snědení comfort food cítíme dobře, a může nadměrná konzumace takových jídel představovat riziko?
Alternativy kapra na štědrovečerní stůl – ryby, řízky i vegetariánské pokrmy
Kapr je v dnešní době stálicí klasické štědrovečerní večeře. Věděli jste ale, že ještě v minulém století tomu bylo mnohdy úplně jinak? A čím můžete kapra nahradit, pokud vám "nevoní"?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
Objevte klíčový význam kyseliny listové pro lidské zdraví a vývoj! Tento článek se zabývá potenciálními benefity stejně jako riziky hrozící při jejím nedostatku, obzvlášť během těhotenství.
Podzimní únava: 5 tipů jak ji porazit
Po roce opět přichází období, kdy se brzy stmívá, ochlazuje se a podzimní plískanice přímo vybízí k zachumlání se do teplé deky a sladkému nicnedělání. Únava a prokrastinace však zdaleka nemusí být podzimním pravidlem. Přinášíme vám 5 jednoduchých tipů, které vám pomohou s nimi zatočit.
Trápí vás častý hlad? A neděláte jednu z těchto chyb?
Častý hlad je strašákem mnoha jedinců - může mít totiž klíčový dopad na lidské zdraví a životní styl. Tento článek se zaměřuje na tipy, jak se s ním vypořádat včetně rozeznání, zda se jedná o hlad fyzický či emoční.
Horké nápoje, které nejen zahřejí
Chladné dny i večery se dají bezpochyby zlepšit mnohým. Mezi jednu z těchto "vychytávek" patří i hřejivý nápoj, nejlépe takový, který pohladí po jazyku a k tomu bude naplněný zdravotními benefity. V tomto článku jsme si pro vás připravili 7 receptů přesně s takovými kouzelnými drinky, jejichž příprava navíc nezabere déle než 15 minut.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Glutaman sodný: nevinné koření nebo skryté nebezpečí?
Znáte glutaman sodný? Jedná se o známou potravinářskou přísadu, často využívanou pro zvýraznění chuti potravin. Tento článek se zabývá jeho historií, vlivem na lidské tělo i otázkou nadměrného využití v různých jídlech.
Jablka a zdraví: podpoří hubnutí i mozkové funkce
Málokterý druh ovoce obsahuje takové množství zdraví prospěšných látek jako jablka. Proč byste je měli zařadit do svého každodenního jídelníčku?
Chuťové preference: Kdy vznikají, a co může ovlivňovat vnímání chutí?
Máte i vy nějaké jídlo, které jste v dětství nesnášeli, a teď se po něm můžete utlouct? A kdy se vůbec začínají chuťové preference formovat? To, a ještě mnohem více, se dozvíte v novém článku.
Trápí vás špatná nálada a stres? Poznejte potraviny, které s nimi zatočí
Pocity smutku, splínu či stresu občas pociťuje každý z nás. Překonávat je můžeme různými způsoby. Náladu si můžeme (snadno) zlepšit i pomocí některých potravin a doplňků. Které to jsou, proč a jak ovlivňují naše pocity?
Paleo dieta: zdraví prospěšné stravování nebo pouhý trend?
Dieta inspirovaná stravováním člověka z období paleolitu neboli paleo dieta je založena na konzumaci nezpracovaných potravin, jako jsou maso, ryby, vajíčka, zelenina či ovoce. Tento článek se kromě podrobnějších základů tohoto stylu stravování zaměřuje na potenciální zdravotní benefity i kontroverze či příkladový jídelníček.