Doplňky stravy na játra
Játra představují hlavní centrum metabolických procesů v lidském těle. Jsou stěžejní při přeměně makronutrientů, mikronutrientů a zajišťují také odbourávání některých škodlivých a odpadních látek. Přestože mají játra schopnost značné regenerace, zvýšený a dlouhodobý příjem cukrů, tuků, alkoholu či léků však může vést k jejich poškození.
Stěžejní faktor ve správné funkci jater představuje zdravý životní styl, který lze podpořit užíváním vhodných doplňků stravy, které pozitivně ovlivňují činnost jater:
- ostropestřec mariánský působí, díky účinné látce silymarinu, proti usazování kolagenu v játrech a přispívá k normální činnosti jater. Obvykle představuje doplňkovou léčbu při jaterních onemocněních;
- omega 3 mastné kyseliny přispívají k regulaci cholesterolu, díky čemuž bojují proti ztučnění jater (steatóza). Ryby jsou proto podstatnou složkou tzv. jaterní diety;
- kurkumin podporuje normální činnost jater a působí preventivně proti rozvoji jaterních onemocnění.
- vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály a může působit také proti hromadění tuku v játrech;
- zinek patří mezi nejvíce deficitní minerální látky při jaterních onemocněních. Zinek hraje klíčovou roli při metabolismu živin;
Jako účinné doplňky stravy na játra se jeví také extrakty z artyčoku, kořene pampelišky nebo kořene čekanky.
Jak na “detoxikaci” jater?
Hlavní funkcí zdravých a plně funkčních jater je odbourávání odpadních a škodlivých látek, které se posléze z těla vylučují. K jejich ukládání v játrech, při správné funkci metabolismu, tak nedochází a není proto nutné játra “detoxikovat”. Problémům s játry lze předcházet dodržováním zásad zdravého životního stylu, zejména díky:
- pestré stravě,
- omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin,
- dostatečnému pitnému režimu,
- omezení konzumace alkoholu a kouření,
- omezení nadužívání léčiv.
V případě poškození funkce či struktury jater už žádné “ozdravné kúry” nepomůžou, a je třeba vyhledat lékaře.