Ovesné vločky

Řazení

Celozrnné ovesné vločky

Ovesné vločky jsou jednou z nejpopulárnějších potravin z oblasti zdravé výživy. Kromě samotných vloček lze koupit také instantní ovesné kaše, které  přípravu oblíbeného pokrmu značně usnadní. Konzumace ovesných vloček prokazatelně přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, normální funkci imunitní systém a podpoře rozvoje střevní mikroflóry. Je možné si vybrat:

  • klasické ovesné vločky, které se vyrábí postupným napařováním, lisováním a následným sušením, stejně jako ostatní druhy vloček.
  • jemné ovesné vločky se vyrábí pomocí nařezání samotného zrna ještě před vločkováním. Z výživového hlediska tak vločky o nic nepřicházejí. Vzhledem ke snadnému rozmíchání ve vodě či mléku se někdy označují jako minutové, např. Vilgain 1 Minute Oats.
  • drcené ovesné vločky se vyrábí z hrubé ovesné mouky, která se následně napařuje. Celý proces výroby je tak obrácený. Takovéto vločky jsou někdy označovány jako instantní.
  • naklíčené ovesné vločky jsou lépe stravitelné, jelikož se vyrábí z klíčícího ovsa, v němž dochází k biochemickým reakcím, které živiny částečně štěpí - takové jsou např. ovesné vločky Natural.
  • jumbo oats jsou velké ovesné vločky, které jsou vhodné k výrobě granoly, flapjacků či sušenek. Vyzkoušet můžeš naše Vilgain Jumbo Oats.

Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, nicméně kvůli možné kontaminaci odlišnými obilovinami je třeba si obsah lepku u každého výrobku ověřit. Lidé s celiakií nebo alergií na lepek by měli kupovat výhradně produkty označené jako “bez lepku”.

Co obsahují ovesné vločky?

Nutriční hodnoty ovesných vloček se liší na základě toho, odkud pochází. Rozdíly však nejsou příliš velké, a jako referenční vzorek tak mohou platit naše minutové vločky Vilgain (na 100g porci):

Energetická hodnota364 kcal
Tuky7,5 g
Sacharidy54 g
Bílkoviny14 g
Vláknina11 g

Mimoto jsou ovesné vločky bohaté na draslík, hořčík, fosfor nebo vitamíny skupiny B. Ovesné vločky mají, díky vysokému obsahu komplexních sacharidů a vlákniny, nízký glykemický index a pomalé vstřebávání, zasytí tak na delší dobu.

Recepty z ovesných vloček

Ovesné vločky se nejčastěji používají k přípravě ovesných kaší, které jsou skvělé k snídani, večeři nebo jako rychlá svačinka, nehledě na to, jestli je preferuješ s banánem, proteinem, z vody nebo z mléka. Pokud tě tvůj osvědčený recept na ovesnou už omrzel, můžeš vyzkoušet jeden z našich fitness receptů:

A pokud chceš ochutnat vločky trochu jinak, zkus z nich vyčarovat koláč, lívance, banánový chlebíček nebo smoothie.