
Olej z kokosové dužiny
Kokosový olej se vyrábí mechanickým zpracováním dužiny kokosových ořechů. Vzhledem k výrobnímu procesu rozlišujeme rafinovaný kokosový olej (často označován zkratkou RBD - rafinovaný a bělený olej bez vůně), který byl zbaven nečistot a dalších látek, a kokosový olej za studena lisovaný (známý také jako panenský).
Kokosový olej představuje alternativu v kuchyni, své místo našel ale také v domácí kosmetice. Olej má teplotu tání kolem 25 °C a při nižších teplotách se tak mění v bílou, tuhou látku.
Použití kokosového oleje v kuchyni
Kokosový olej lze použít na smažení, pečení, vaření, ale i do studené kuchyně. Pro snazší a přesnější dávkování je možné využít kokosový olej ve spreji. Při používání kokosového oleje v kuchyni je třeba pamatovat na:
- rafinovaný kokosový olej je díky předchozí tepelné úpravě je vhodný pro pečení a smažení, jeho bod zakouření se pohybuje kolem 230 °C;
- panenský kokosový olej je vhodný spíše do studené kuchyně, případně lze využít u pozvolného restování, bod zakouření se udává okolo 170‑200 °C.
Kokosový olej za studena lisovaný se vyznačuje jemnou kokosovou vůní a chutí, naopak u rafinovaného oleje jsou chuť i aroma při výrobě odbourány.
Kokosový olej v domácí kosmetice
Kokosový olej si své místo našel i kosmetice, kde může pomoci s péčí celého těla (pro tyto účely použij tepelně nezpracovaný panenský olej). Lze ho využít:
- na pleť - může pomoci s hydratací a obnovou kožní bariéry;
- na vlasy - může zvýšit pružnost a snížit lámavost (podobně může posílit i řasy či obočí);
- na zuby - může snížit počet škodlivých bakteriích v ústech.
Dohady se vedou ohledně účinku kokosového oleje na jizvy a strie. Navzdory několika studiím nebyly tyto účinky potvrzeny. Použití kokosového oleje na opalování není doporučováno, jelikož neposkytuje dostatečnou UV ochranu.