5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit

Komentáře
5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Západní způsob stravování s sebou může nést riziko nedostatečného příjmu vlákniny. Vláknina je přitom nesmírně důležitou součástí jídelníčku, která má řadu příznivých účinků, včetně navození pocitu sytosti či redukce hmotnosti. Potraviny bohaté na vlákninu jsou navíc skvělými zdroji antioxidantů, vitaminů a minerálních látek.

Jak na těle zpozorovat, že jíte málo vlákniny, může být mnohdy pěkný oříšek. Proto se v dnešním článku podíváme na některé z častých příznaků nedostatku vlákniny a povíme si, jak je vyřešit. 

Co je to vláknina a kolik jí potřebujeme?

Mezi vlákninu patří nestravitelné polysacharidy potravin rostlinného původu a další příbuzné látky. 

V našem těle plní celou řadu prospěšných funkcí jako je správné fungování trávicího traktu, výživa střevní mikrobioty, tvorba energetických substrátů pro střevní buňky, zpomalení vstřebávání živin a dalších látek ze střeva. Dále pak pomáhá s regulací tělesné hmotnosti, má sytící efekt, snižuje glykemický index potravin, pomáhá s regulací hladiny cholesterolu v krvi a brání výkyvům hladiny cukru v krvi.

Minimální doporučené množství vlákniny je dle odborné společnosti DACH 30 g na den či v přepočtu 14,6 g na každých 1 000 kcal.

Jak poznat, že jíte málo vlákniny? Napoví vám těchto 5 znaků

1. Máte po jídle brzy hlad

Jídla výrazně chudá na vlákninu nedosahují takového sytícího efektu jako ta na vlákninu bohatá (celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, ořechysemena), která různými mechanismy regulují příjem potravy a nasytí vás na delší čas.

Vláknina zpomaluje trávení a vstřebávání živin ze střeva, což má vliv na regulaci příjmu potravy. Váže na sebe vodu, tím zvětšuje objem tráveniny, čímž způsobuje zvýšení tlaku působícího na stěny trávicího traktu a navozuje pocit sytosti.

2. Máte problém s redukcí hmotnosti

Nejen, že vás vláknina zasytí na delší čas, ale díky svému objemu a delšímu času nutnému ke žvýkání a zpracování stravy, má vliv i na navození nasycení během jídla. Vláknina navíc snižuje energetickou denzitu pokrmu. Pokud tedy např. část hlavního pokrmu nahradíte zeleninou, sníží se tak jeho energetická hodnota a přitom vás skvěle zasytí.

Naopak dlouhodobá konzumace potravin, které jsou chudé na vlákninu, může vést k vyššímu příjmu energie, protože je v těchto jídlech energie více koncentrovaná a zasytí vás až po snědení většího objemu jídla.

3. Máte trávicí potíže

Nedostatek vlákniny ve stravě se pojí se zácpou, hemeroidy, nadýmánímplynatostí, a dokonce i zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Nedostatek vlákniny a konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin mají nepříznivý vliv na váš střevní mikrobiom, což může mít ve výsledku negativní dopady na celý organismus.

4. Máte vysokou hladinu cholesterolu

Mnohé složky vlákniny (např. beta glukany, pektiny, guma guar, methylcelulóza) přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Strava chudá na vlákninu bývá většinou bohatá na látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, jako je cukr, nasycené a transmastné kyseliny. Co dále hladinu cholesterolu zvyšuje, je kouření, alkohol a dokonce i nedostatek fyzické aktivity.

5. Máte nedostatek i dalších živin

Potraviny, které jsou bohatými zdroji vlákniny, bývají často zdroji omega‑3 mastných kyselin, vitaminů (všechny kromě vitaminu B12), minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, selen, zinek, mangan, draslík), a dalších důležitých bioaktivních látek. Při nedostatečném příjmu potravin bohatých na vlákninu pak mohou jednoduše vznikat nedostatky těchto živin.

Nedostatek těchto živin lze pozorovat například na špatné kvalitě vlasů, nehtů a pleti, neustupujícím pocitu únavy, špatné imunitě, zhoršené regeneraci svalů, rozvoji svalových křečí a dalších potížích.

5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit

Jak všechny tyto problémy začít řešit? 

1. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny

Další důvod, proč do jídelníčku zařadit dávku prospěšného ovoce a zeleniny. Společnost pro výživu ve svém aktuálním doporučení pro ČR nabádá ke konzumaci minimálně 400 g ovoce a zeleniny denně, přičemž zeleniny má být 2x více než ovoce.

Mezi druhy bohaté na vlákninu patří například (Nutridatabáze):

Množství vlákniny na 100 g potraviny
Artyčoky11,2 g
Hrášek6,7 g
Maliny6,4 g
Černý rybíz5,8 g
Ostružiny5,6 g
Avokádo4,9 g
Kapusta4,8 g
Celer řapíkatý a bulvový4,7 g a 4,5 g
Brokolice4,1 g

Pro zvýšení příjmu vlákniny je také možné zařadit do jídelníčku sušené ovoce, dejte však pozor na jeho vysokou energetickou hodnotu.

2. Neloupejte ovoce a zeleninu

Slupka ovoce a zeleniny obsahuje vlákninu, vitaminy, minerální látky a další bioaktivní látky, a proto je výhodnější ovoce a zeleninu slupky nezbavovat. Bohatě postačí je důkladně očistit a umýt.

3. Vyměňte přílohy za jejich celozrnnou verzi

Celozrnné obiloviny jsou bohatým zdrojem vlákniny, zkuste proto jednoduše vyměnit vaše oblíbené přílohy za jejich celozrnnou alternativu. Při přípravě vlastního pečiva a dezertů sáhněte po celozrnné mouce. Nebojte se jídelníček obohatit ani o pseudoobiloviny, jako je quinoa, pohanka a amarant.

Rozdíl v obsahu vlákniny v obyčejné surovině a její celozrnné alternativě (Nutridatabáze):

Množství vlákniny na 100 g potravinyMnožství vlákniny na 100 g potraviny
Pšeničný chléb bílý4,2 gCelozrnný pšeničný chléb8,2 g
Obyčejné těstoviny, vařené0,9 gCelozrnné těstoviny, vařené3,4 g
Bílý rýže, vařená0,6 gRýže natural, vařená1,1 g
Kuskus, vařený2,1 gCelozrnný kuskus, vařený4 g

Při snědení 2 plátků chleba (po 20 gramech) to bude tedy znamenat příjem 1,7 gramů vlákniny z bílého a 3,3 gramů vlákniny z celozrnného pečiva.

4. Zařaďte do jídelníčku luštěniny

Luštěniny jsou vydatným zdrojem vlákniny, rostlinných bílkovin a tuků. Dokáží člověka zasytit na opravdu celé odpoledne a skvěle se hodí do jídelníčku i při redukci hmotnosti. Na trhu naleznete nejen nepřeberné množství různých druhů luštěnin, ale i luštěninovou mouku, těstoviny a další výrobky. 

Obsah vlákniny v různých druzích luštěnin a výrobcích z nich (Nutridatabáze):

Množství vlákniny na 100 g potraviny
Pinto fazole, suché40,9 g
Červené fazole, suché37 g
Cizrna, suchá33,5 g
Červená čočka, suchá22,6 g
Sója, suchá19,4 g
Bílé fazole, suché19,2 g
Sojové maso, suché16,5 g
Čočka, suchá15 g
Hrách, suchý12,6
Tempeh11 g

5. Přihoďte do ovesné kaše drcené lněné semínko

Obecně jsou semena dobrým zdrojem vlákniny, lněné semínko však vyniká i svým obsahem omega‑3 mastných kyselin. Pro zisk těchto zdraví prospěšných kyselin je však nutné semínka rozdrtit. V této formě je můžete přímo koupit, je také možné si je rozdrtit sami. Při přípravě většího množství drceného semínka či po rozdělání kupovaného balení je nutné semínko dobře uzavřít a skladovat v lednici, aby nedošlo k oxidaci a zkažení omega‑3 mastných kyselin.

Lněné semínko má také pravděpodobně antioxidační účinky, přispívá k normální činnosti srdce a reprodukčních orgánů a podporuje regulaci tělesné hmotnosti.

Jedna lžička lněného semínka (5 g) poskytne 1,4 gramu vlákniny a 1,3 gramů polynenasycených mastných kyselin. Je také zdrojem hořčíku, vápníku, fosforu, zinku a thiaminu (vitamin B1).

5 znaků, že jíte málo vlákniny, a jak je vyřešit

6. Zařaďte do jídelníčku ořechy a semena

Kromě výše zmíněných semen, je skvělé do jídelníčku zařadit také ořechy, které jsou zdrojem vlákniny, bílkovin a tuků (včetně omega‑3 mastných kyselin), mikronutrientů a dalších fytochemikálií. 

Vlašské ořechy díky svému složení a především příznivému zastoupení mastných kyselin a vysokému obsahu omega‑3 mastných kyselin přispívají k lepší pružnosti krevních cév při konzumaci alespoň 30 g ořechů denně. Dále pak mají antioxidační účinek, příznivě působí na krevní lipidy, imunitní systém a trávicí trakt.

Obsah vlákniny v jednotlivých ořeších a semenech (Nutridatabáze):

Množství vlákniny na 100 g potraviny
Semena lněná23,1 g
Lískové ořechy17 g
Mandle15,9 g
Kokos, sušený a mletý12,6 g
Semena sezamová12,3 g
Vlašské ořechy10,8 g
Pistácie10,4 g
Semena dýňová10,1 g
Mandle9,9 g
Pekanové ořechy9,2 g

7. Znáte už psyllium?

Máte‑li pocit, že úpravou jídelníčku nejste schopni naplnit potřebu vlákniny, můžete si pomoct různými doplňky stravy s obsahem rozpustné vlákniny. Jedním z důkladně prozkoumaných doplňků rozpustné vlákniny patří právě psyllium. Jedná se o vlákninu získanou ze semen jitrocele indického. Má příznivý vliv na fungování trávicího traktu a působí prebioticky.

Jedna lžička (5 g) poskytne 4 gramy vlákniny. Je doporučeno užívat 2,5‑5 gramů psyllia rozmíchané ve vodě či jiném nápoji 1‑3x denně dle potřeby.

Co si z toho vzít?

Vláknina je důležitou součástí zdravého jídelníčku a je vhodné jí věnovat naši pozornost. Konzumace adekvátního množství vlákniny přináší celou řadu zdravotních benefitů, jako je pravidelná a poklidná návštěva toalety, zdravý trávicí systém, nižší riziko nádorů střeva, dostatečný příjem většiny mikronutrientů a omega mastných kyseliny, udržení normální hladiny cholesterolu a cukru v krvi a další.

Skvělým zdrojem vlákniny jsou především celozrnné obiloviny a luštěniny, dále pak ovoce a zeleniny, ořechy a semena. Pro zvýšení příjmu vlákniny je také možné užívat doplňky stravy s rozpustnou vlákninou jako je psyllium, inulin či jablečná vláknina.

10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
10 jednoduchých tipů, jak jíst více vlákniny, být zdravější a snadněji hubnout
Chutě na sladké, kručící žaludek nebo zažívací problémy signalizují, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Může to být právě nedostatek vlákniny, který zmíněné neduhy způsobuje. Poradíme vám, jak tuto chybu napravit.
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
Vláknina - proč je tak zdravá?
Vláknina - proč je tak zdravá?
Všichni nám říkají: "jezte vlákninu, budete zdraví". Je to však pravda, nebo se skrývá někde daleko hlouběji. Jak vlastně poznat potraviny bohaté na vlákninu a kde hledat její pozitivní vliv na naše zdraví.
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Které ořechy jsou nejzdravější?
Které ořechy jsou nejzdravější?
Při výběru ořechů se často ptáme, který druh je vlastně ten nejzdravější. Dá se to vůbec říct? Čím vynikají jednotlivé druhy ořechů po výživové stránce a který je nutričně nejhodnotnější?
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Taky se budíte s hezky plochým břichem, ale večer si připadáte jako v sedmém měsíci? Nadýmání není příjemné a dokáže nás pořádně frustrovat. Jak si s ním poradit, se dočtete v článku.
Jsou celozrnné těstoviny zdravější než ty klasické bílé?
Jsou celozrnné těstoviny zdravější než ty klasické bílé?
Celozrnné těstoviny jsou potravinou jako vystřiženou z časopisu o zdravé výživě. Jsou ale opravdu o tolik zdravější oproti těm klasickým bílým těstovinám?
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Prý stačí vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, tomu vysokému se vyhýbat a budeme štíhlí, zdraví a krásní... Ano, zní to opravdu skvěle! Ale bohužel, ani tentokrát to nemáme tak jednoduché a je otázka, do jaké míry si vůbec třeba s glykemickým indexem lámat hlavu.
Které luštěniny jsou nejzdravější a proč je zařadit do jídelníčku?
Které luštěniny jsou nejzdravější a proč je zařadit do jídelníčku?
Luštěniny jsou nutričně velmi bohatou skupinou potravin. Proč bychom je měli zařadit do jídelníčku a kterých 5 z nich si zaslouží zvláštní pozornost?
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co to vlastně jsou antioxidanty, jaký mají vliv na fungování lidského těla a jak se doplňují s vlastními antioxidačními systémy našeho těla? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?