Velikonoce jsou svátkem nejen pro křesťany – díky tradicím si na nich najde to své opravdu každý. A jak už tomu tak bývá, s významnými dny se pojí jisté zvyky i typická jídla. Možná že doma tyto recepty připravujete už po generace – v tom případě si samozřejmě nemusíte nic odpírat. Pokud byste ale chtěli vyzkoušet něco nového, máme pro vás 14 více či méně tradičních velikonočních receptů, které jsou nabité živinami.
V článku najdete sekce věnované vejcím, zeleným potravinám a také sladkým dezertům – vše je samozřejmě provázáno s Velikonocemi a příchodem jara.
1. Velikonoční vejce
Vejce jsou typickou potravinou spojenou s Velikonoci. V poslední době je při pomlázce často nahrazují čokoládové alternativy, což je velká škoda – vejce jsou totiž bohatým zdrojem mnoha důležitých nutrientů. Následující řádky vám objasní, proč letos vsadit na klasiku, a také vám přinese inspiraci na tradiční i netradiční recepty s obsahem vajec.
Lidstvo vejce konzumuje už miliony let
Součástí lidské výživy jsou vejce již po dlouhou dobu, konkrétně se uvádí cca 6 milionů let, zdroje těchto tvrzení je ale obtížné ověřit. Původně se vejce konzumovala syrová a byla sbírána z hnízd divokých ptáků. K domestikaci ptáků nesoucích vejce pak došlo pravděpodobně před 7–10 000 let na území jihovýchodní Asie a Oceánie.
Ze záznamů z dob Římské říše, tedy (27 př.n.l.–476 n.l.), je doloženo, že vejce byla v této společnosti důležitou složkou výživy a upravovala se natvrdo, naměkko, smažená nebo také jako přísada do pečení a dezertů.
Jaké benefity konzumace vajec přináší?
Vejce jsou v prvé řadě významným zdrojem kvalitních bílkovin, průměrně jich obsahují 12,5 g/100 g. Bílkoviny jako takové lidské tělo potřebuje pro celou řadu funkcí, jak se ostatně můžete dočíst v našem článku Bílkoviny: základní makroživina potřebná nejen pro růst svalů. Kromě toho ale mají také vysokou sytící schopnost, což znamená, že po vejcích si na vás hlad jen tak nepřijde.
Vejce jsou také zdrojem mnoha mikronutrientů a bioaktivních látek. Nejvýznamnějšími jsou lutein a zeaxantin, což jsou antioxidanty podporující zdraví očí. Ve vejcích najdete také selen, který má rovněž antioxidační účinek. V malém množství se vejcích vyskytuje také vitamin D, při pravidelné konzumaci však lze vejce pokládat i za zdroj tohoto vitaminu.
Jak je to s obsahem cholesterolu?
Vejce jsou často zatracována kvůli obsahu cholesterolu – podle nejnovějších výzkumů je však konzumace 1–3 vajec denně pro zdravé jedince bezpečná. Ukazuje se totiž, že množství samotného cholesterolu ze stravy (pokud není vyloženě extrémní) nemá na jeho hladinu v krvi tak přímý vliv, jak se původně předpokládalo. Mnohem větší odpovědnost leží na celkovém životním stylu – zanechání kouření, pravidelném pohybu, udržování optimální tělesné hmotnosti nebo omezení příjmu trans‑nenasycených mastných kyselin na minimum. U osob s vrozenou metabolickou poruchou je však samozřejmě potřeba řídit se radami lékaře. Pokud vás toto téma zajímá podrobněji, přečtěte si náš další článek Vejce a cholesterol: Kolik jich denně můžeme sníst?
5 chutných velikonočních receptů s vejci
1. Vajíčková pomazánka v pitě
Toto jídlo je ideální pro spotřebování vykoledovaných vajec. V tomto případě ale byla klasická pomazánka povýšena do formy výživné svačiny na cesty, nebo dokonce i hlavního jídla. Trik je v tom, že je servírována v lahodném pita chlebu, takže je mnohem praktičtější než např. chlebíčky. Díky spojení cottage sýru a vajec navíc toto jídlo obsahuje 33 g kvalitních bílkovin na porci. Pro recept stačí jediné kliknutí.
2. Turecká vejce
Turecká vejce jsou skvělou alternativou ke klasickým “míchačkám”. Spojení vajec a nakyslého bílého jogurtu je neuvěřitelně osvěžující a hodí se tak zejména pro jarní a letní dny, kdy nemáte na těžká a teplá jídla ani pomyšlení. V kombinaci s křupavým toastem nebo pita chlebem pak dovedete toto jídlo ke skutečné dokonalosti. PS: pokud si nevíte rady s pošírovaným vejcem, tento recept vás nezklame ani ve variantě s volským okem. Recept zde.
3. Vejce mimóza
Pokud o velikonočních svátcích čekáte návštěvu, nebo jste fandové nejrůznějších jednohubek a kanapek, tento recept bude přesně pro vás – za málo času a peněz totiž dostanete hodně muziky. Uvařené bílky naplníte krémem ze směsi žloutků, avokáda a koření. Pak už jen ozdobíte, a budete sledovat, jak zběsilým tempem mizí z talíře. K vejcím můžete podávat opečený toast, pitu, bagetky nebo třeba i domácí bezlepkové pečivo. Recept najdete na tomto odkazu.
4. Zapečená vejce s fetou
Tento recept oceníte zejména ve chvíli, kdy máte skutečně jen pár minut na přípravu. Vejce jednoduše rozklepnete do misky, přidáte špenát, fetu a směs koření – zbytek už obstará trouba, zatímco vy se můžete v klidu chystat na pomlázku. Pro recept klikněte sem.
5. Jarní quiche
Kdo by nemiloval koláče – a i ty slané vám mohou přinést opravdu skvělý chuťový zážitek. V tomto jarním quiche najdete kromě tolik opěvovaných vajec i špenát, pórek, červenou papriku a cherry rajčata, zkrátka celou jarní paletu barev a chutí. Dobrou zprávou navíc je, že se nemusíte mořit s těstem a jako základ vám poslouží obyčejná tortilla. V jedné porci koláče najdete 20 g kvalitních bílkovin. Recept najdete zde.
2. Zelené potraviny
Zelené potraviny jsou symbolem jara, o Velikonocích je však jejich poselství ještě posíleno o tradiční zvyky. Podle tradice by měli na zelený čtvrtek lidé sníst něco zeleného, aby byli po celý rok zdraví. Nejčastěji se v praxi jedná o špenát, hrách, medvědí česnek nebo zelené bylinky. Zelené potraviny navíc obsahují chlorofyl nebo polyfenoly, které vykazují antioxidační účinky – v tomto případě je tedy na tradici skutečně trocha pravdy, protože pravidelnou konzumací těchto potravin můžete podpořit své zdraví.
5 zelených velikonočních receptů
1. Těstoviny s pestem z medvědího česneku
Medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylin a díky své zelené barvě a svěží štiplavé chuti je opravdu ideálním adeptem na přivítání jara. Medvědí česnek je známý zejména pro své antibakteriální účinky, a podle některých studií může při vyšší míře konzumace pozitivně působit i na hladinu cholesterolu v krvi. Zkuste si tedy připravit tento rychlý recept, kde kromě medvědího česneku najdete i 35 gramů bílkovin v 1 porci. Recept najdete na této stránce.
2. Špenátové palačinky
Špenátové palačinky jsou opravdová klasika, a svou neobvyklou barvou potěší děti i dospělé. Celé kouzlo samozřejmě tkví v zapracování špenátu do těsta, což dělá z palačinek ideální snídaní na Zelený čtvrtek. Díky obsahu vajec, náplni s obsahem tvarohu a hrášku navíc toto jídlo obsahuje 28 g bílkovin. Recept najdete zde.
3. Indický špenát se sýrem nebo tofu
Pokud jste milovníci exotických jídel, ani na tradiční Zelený čtvrtek nepřijdete zkrátka. Skvělou a chutnou alternativou k typicky českému špenátu je totiž indický Palak paneer, který si můžete připravit v klasické verzi se sýrem nebo na veganský způsob s tofu. Pro recept klikněte sem.
4. Hrášková polévka
Nechce se vám o svátečním týdnu “vyvařovat”, a přesto máte chuť na vynikající krémovou polévku? S tímto jídlem, kde je hlavní ingrediencí hrášek, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Zeleným hráškem navíc dodržíte pravidlo zelené potraviny, a máte tedy vše splněno. Recept najdete na tomto odkazu.
TIP: Polévka obsahuje málo kalorií a také bílkovin, pokud byste o ní tedy uvažovali jako o hlavním jídle, naberte si tuplovanou porci, a namísto krutonů si zapečte toasty se sýrem, které pak můžete máčet v polévce.
5. Velikonoční nádivka
Tuhle velikonoční nádivku si připravíte za pár minut a navíc z ingrediencí, které máte určitě doma. Jako tajná přísada jsou v ní zakomponovány 2 druhy sýrů, takže nádivka vám poslouží i jako samostatné a vyvážené jídlo. Obsahuje navíc vejce i zelený hrášek, takže si můžete odškrtnout všechny “povinné” velikonoční ingredience. Recept najdete zde.
3. Sladké Velikonoce
K Velikonocům bezpochyby patří i sladké recepty – a abyste nemuseli sahat po čokoládových vajíčkách, inspirujte se raději dalšími typickými velikonočními recepty, které nejen, že chutnají skvěle, ale dodají vám i potřebné živiny.
4 sladké velikonoční recepty
1. Tvarohové jidáše
Jidáše jsou typický druh pečiva, které se podle tradice peče a jí na zelený čtvrtek, aby byl jeho konzument zdravý. Tvar pečiva pak symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil po tom, co zradil Ježíše za 30 stříbrných. Velikonoční jidáš z receptu vás ale nezradí – minimálně ne v obsahu bílkovin, kterých má díky tvarohu 17 g na porci. Pro recept stačí jedno kliknutí.
2. Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec je stejná klasika jako vánočka na Vánoce – s tímto sladkým pečivem zkrátka nešlápnete vedle. Možná vás ale doma není tolik, abyste během pár dní zvládli spořádat celý bochník, a ten pak zbytečně okorává. Řešením tohoto problému mohou být mini mazance, které se lépe uchovávají a pokud by opravdu přebývalo, můžete je rozdat i koledníkům. Ve složení opět najdete tvaroh, takže skvělá chuť, vláčnost i bílkoviny jsou v mazanci zaručeny! Recept najdete na této stránce.
3. Velikonoční beránek
Beránek symbolizuje čistotu a nevinnost, pro křesťany má pak ještě hlubší význam – představuje Ježíše Krista, který se, ač sám bez hříchu, vydal jako oběť pro spasení všech lidí. Jedná se tak o typicky velikonoční pokrm, který se připravuje již po mnoho let. Milujete‑li klasiku, nemusíte si na Velikonoce odpírat tradičního beránka, pokud byste však chtěli vyzkoušet naši alternativu nabitou bílkovinami, recept najdete zde.
4. Mechový dort
A na závěr možná překvapení – mechový dort. Nejedná se sice o tradiční velikonoční pokrm, ale ve své podstatě splňuje všechny body dnešního seznamu – obsahuje vejce, špenát pro zelenou barvu a jedná se také o chutný a bílkovinami nabitý sladký pokrm. Takže vlastně, proč ne? Recept najdete zde.
Co si z toho vzít?
Velikonoce jsou významným svátkem, se kterým se pojí spousta tradic a typických jídel. Jednou z charakteristických ingrediencí jsou např. vejce, která jsou zdrojem bílkovin, ale i dalších živin, což z nich dělá ideální součást velikonočních pokrmů. Pozadu by neměly zůstat ani zelené potraviny, které byste do svého jídelníčku měli zakomponovat nejen na Zelený čtvrtek. A pokud si chcete o velikonočních svátcích dopřát něco sladkého na zub, i zde máte spoustu zdravých a nutričně vyvážených možností.