Palak Paneer je indické jídlo složené z krémového kořeněného špenátu a sýra Paneer. My jsme jídlo připravili ve veganské verzi z tofu. Jako přílohu jsme zvolili voňavou basmati rýži a rychlý naan ze dvou ingrediencí. Na talíři jsme měli chutné, vyvážené a bezmasé jídlo, které si získá i masožravce.
1 porce obsahuje přibližně 200g tofu se špenátem
- 545 kcal
- 68 g sacharidů
- 19 g tuků
- 28 g bílkovin
Na 2 porce
- 350 g tofu
- 300 g listového špenátu
- 250 ml kokosového mléka
- 5 g olivového oleje ve spreji
- 80 g odtučněného řeckého jogurtu
- 80 g špaldové mouky
- 1,5 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kari koření
- 1,5 čajové lžičky garam masaly
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 4 cherry rajčata
Postup
-
Na pánvičce s olejem si osmažíme nakrájené tofu dozlatova. V mezičase ho osolíme a poprášíme kari kořením. Pokud používáte hedvábné tofu, bude trvat déle, než chytne barvu – přibližně 7 minut z každé strany.
-
Ve větší pánvi si podusíme špenát, osolíme a dochutíme kořením Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme překrojená cherry rajčata (slupky později odstraníme) a krátce povaříme. Nakonec směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Konzistence nemusí být úplně hladká, je to na vás.
-
K hotovému špenátu přidáme tofu a promícháme. Podáváme s basmati rýží a indickým chlebem (naan). Ten si připravíme smícháním jogurtu (pro vegan verzi použijeme sójový), mouky, trošky soli a špetky prášku do pečiva. Těsto rozdělíme a vytvarujeme dvě tenké placky, které opečeme na horké pánvi bez oleje.