Asijská kuchyně

Řazení
:
Nejnovější
Sushi Burrito

Sushi Burrito

25 min.
Zapečené lososové sushi

Zapečené lososové sushi

50 min.
Domácí naan chléb

Domácí naan chléb

20 min.
Jednoduché sushi nigiri

Jednoduché sushi nigiri

30 min.
Domácí sushi muffiny s lososem a avokádem

Domácí sushi muffiny s lososem a avokádem

60 min.
Letní závitky s krevetami

Letní závitky s krevetami

35 min.
Korejský hovězí bibimbap s rýží

Korejský hovězí bibimbap s rýží

35 min.
Masové kuličky ve sweet chilli omáčce

Masové kuličky ve sweet chilli omáčce

60 min.
3
Hovězí teriyaki s rýží

Hovězí teriyaki s rýží

20 min.
Domácí kimchi

Domácí kimchi

60 min.
3
Tuňákové sushi kuličky

Tuňákové sushi kuličky

60 min.
Zelné závitky s kuřecím masem

Zelné závitky s kuřecím masem

30 min.
Temari sushi

Temari sushi

30 min.
Kimchi fried rice: smažená rýže s kimchi

Kimchi fried rice: smažená rýže s kimchi

15 min.
1
Krémové miso udon nudle

Krémové miso udon nudle

15 min.
1
Miso ramen

Miso ramen

45 min.
Kimchi nudle

Kimchi nudle

20 min.
Peanut Butter Chilli Noodles

Peanut Butter Chilli Noodles

15 min.
2
Poke Bowl s tuňákem

Poke Bowl s tuňákem

25 min.
Vegan nudlový salát s tofu

Vegan nudlový salát s tofu

20 min.
Tagliatelle s tofu a koriandrem

Tagliatelle s tofu a koriandrem

15 min.
Chicken Curry by Oliver Pape

Chicken Curry by Oliver Pape

35 min.
Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou

Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou

10 min.
Pikantní tofu s rýží

Pikantní tofu s rýží

40 min.

Charakteristiky asijské kuchyně

Asijská kuchyně představuje široký pojem, který popisuje desítky národních kuchyní, které jsou utvářeny několika miliardami lidí. Přesto lze napříč regiony a státy najít společné prvky - jednoduchost přípravy, důraz na kvalitní a lokálně dostupné suroviny a většinou také lehkost jídla. Jídlo je nejčastěji připravováno na páře nebo pomocí smažení. Z hlediska surovin je základním prvkem všech kuchyní rýže.

Rýži lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Může být základem jídla či pouze přílohou. Lze ji rozemlít na mouku a vyrábět z ní rýžové nudle, papír, stejně jako další potraviny. Většina asijského podnebí je navíc pro její pěstování příznivá a jedná se tak o snadno dostupnou potravinu.

Významným prvkem asijské kuchyně je také aromatické koření. Pravděpodobně nejznámějším je kari, jehož základ nejčastěji tvoří kurkuma, kmín a koriandr, směsi kari se napříč jednotlivými oblastmi liší. Přesnější název tak představuje indické slovo masala, které lze přeložit jako “směs koření”. Pro Indii a přilehlou oblast jsou typická kari s jogurtovým základem. V rámci thajské kuchyně je však jogurt nahrazen kokosovým mlékem.

Z geografického hlediska lze rozlišovat tři základní regiony asijské kuchyně: jihovýchodní, severovýchodní a jihozápadní.

Jihovýchodní asijská kuchyně

Typickými reprezentanty této oblasti jsou Thajsko, Vietnam nebo Indonésie. Klade se zde důraz na čerstvost a aromatičnost, čemuž napomáhají zejména máta a koriandr. Spoustou receptů se prolíná také kokosové mléko nebo citrusy. Pokud chceš z pohodlí domova procestovat celou oblast, jako předkrm vyzkoušej jarní závitky, které bude následovat pad thai, nasi goreng nebo satay. Jako dezert doporučujeme mango sticky rice

Severovýchodní asijská kuchyně

Za klasické představitele této oblasti platí Čína, Japonsko a Korea. Základními potravinami jsou zde nudle, rýže nebo sója. V přímořských oblastech pak dominují mořské plody. Za asi nejznámější jídla platí kung paosushi. Chutě tohoto regionu ti pomůže nasát také pomerančové kuře nebo polévka ramen.

Jihozápadní asijská kuchyně

Jihozápadní oblast byla, a nejspíš vždy bude, ovlivněna arabskou kulturou, proto se od zbylých částí Asie značně liší - jak chuťově, tak i složením jídel. Stejně jako v arabské kuchyni se zde setkáme s pecí zvanou tandoori, v níž se připravují pokrmy při vysokých teplotách. Typickým zástupcem je indická kuchyně, která se proslavila silně kořeněnými a pálivými jídly. Vyzkoušej klasické butter chicken, případně veganské kari či palak paneer.