Asijská kuchyně

Řazení
Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

80 Líbí se mi
1 Komentáře
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan indické kari s čočkovými kuličkami

Vegan indické kari s čočkovými kuličkami

102 Líbí se mi
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Nasi goreng: vietnamská smažená rýže

Nasi goreng: vietnamská smažená rýže

98 Líbí se mi
1 Komentáře
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kuřecí kung pao s rýží

Kuřecí kung pao s rýží

146 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan Shakshuka, na které si pochutná i jedlík masa

Vegan Shakshuka, na které si pochutná i jedlík masa

26 Líbí se mi
25 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou

Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou

58 Líbí se mi
10 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kari z černé čočky beluga

Kari z černé čočky beluga

41 Líbí se mi
1 Komentáře
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou a rýží

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou a rýží

72 Líbí se mi
2 Komentáře
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Thajské pad thai s tofu

Thajské pad thai s tofu

162 Líbí se mi
1 Komentáře
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan Palak Paneer: Indický špenát s tofu

Vegan Palak Paneer: Indický špenát s tofu

88 Líbí se mi
4 Komentáře
50 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

Japonský ramen: jednoduchá a rychlá polévka

59 Líbí se mi
2 Komentáře
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegetariánské kari s kokosovým mlékem

Vegetariánské kari s kokosovým mlékem

74 Líbí se mi
4 Komentáře
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Cizrnový dhal s květákem a batáty

Cizrnový dhal s květákem a batáty

52 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Teriyaki wrapy s kuřecím masem

Teriyaki wrapy s kuřecím masem

90 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Fit indické butter chicken

Fit indické butter chicken

103 Líbí se mi
2 Komentáře
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Batáty plněné krůtím v asijské marinádě

Batáty plněné krůtím v asijské marinádě

29 Líbí se mi
50 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan Buddha Bowl s arašídovou zálivkou

Vegan Buddha Bowl s arašídovou zálivkou

47 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Teriyaki bowl

Teriyaki bowl

44 Líbí se mi
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Rajčatovo-cirznové kari s tofu a rýží

Rajčatovo-cirznové kari s tofu a rýží

92 Líbí se mi
1 Komentáře
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

Baba Ghanoush: arabská lilková pomazánka

17 Líbí se mi
1 Komentáře
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Izraelská shakshuka: zdravá snídaně s chutí orientu

Izraelská shakshuka: zdravá snídaně s chutí orientu

39 Líbí se mi
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Mango sticky rice aneb kokosová rýže s mangem

Mango sticky rice aneb kokosová rýže s mangem

29 Líbí se mi
1 Komentáře
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Quinoa sushi

Quinoa sushi

34 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kuřecí prsa ve sladkokyselé omáčce

Kuřecí prsa ve sladkokyselé omáčce

189 Líbí se mi
5 Komentáře
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept

Charakteristiky asijské kuchyně

Asijská kuchyně představuje široký pojem, který popisuje desítky národních kuchyní, které jsou utvářeny několika miliardami lidí. Přesto lze napříč regiony a státy najít společné prvky - jednoduchost přípravy, důraz na kvalitní a lokálně dostupné suroviny a většinou také lehkost jídla. Jídlo je nejčastěji připravováno na páře nebo pomocí smažení. Z hlediska surovin je základním prvkem všech kuchyní rýže.

Rýži lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Může být základem jídla či pouze přílohou. Lze ji rozemlít na mouku a vyrábět z ní rýžové nudle, papír, stejně jako další potraviny. Většina asijského podnebí je navíc pro její pěstování příznivá a jedná se tak o snadno dostupnou potravinu.

Významným prvkem asijské kuchyně je také aromatické koření. Pravděpodobně nejznámějším je kari, jehož základ nejčastěji tvoří kurkuma, kmín a koriandr, směsi kari se napříč jednotlivými oblastmi liší. Přesnější název tak představuje indické slovo masala, které lze přeložit jako “směs koření”. Pro Indii a přilehlou oblast jsou typická kari s jogurtovým základem. V rámci thajské kuchyně je však jogurt nahrazen kokosovým mlékem.

Z geografického hlediska lze rozlišovat tři základní regiony asijské kuchyně: jihovýchodní, severovýchodní a jihozápadní.

Jihovýchodní asijská kuchyně

Typickými reprezentanty této oblasti jsou Thajsko, Vietnam nebo Indonésie. Klade se zde důraz na čerstvost a aromatičnost, čemuž napomáhají zejména máta a koriandr. Spoustou receptů se prolíná také kokosové mléko nebo citrusy. Pokud chceš z pohodlí domova procestovat celou oblast, jako předkrm vyzkoušej jarní závitky, které bude následovat pad thai, nasi goreng nebo satay. Jako dezert doporučujeme mango sticky rice

Severovýchodní asijská kuchyně

Za klasické představitele této oblasti platí Čína, Japonsko a Korea. Základními potravinami jsou zde nudle, rýže nebo sója. V přímořských oblastech pak dominují mořské plody. Za asi nejznámější jídla platí kung pao a sushi. Chutě tohoto regionu ti pomůže nasát také pomerančové kuře nebo polévka ramen.

Jihozápadní asijská kuchyně

Jihozápadní oblast byla, a nejspíš vždy bude, ovlivněna arabskou kulturou, proto se od zbylých částí Asie značně liší - jak chuťově, tak i složením jídel. Stejně jako v arabské kuchyni se zde setkáme s pecí zvanou tandoori, v níž se připravují pokrmy při vysokých teplotách. Typickým zástupcem je indická kuchyně, která se proslavila silně kořeněnými a pálivými jídly. Vyzkoušej klasické butter chicken, případně veganské kari či palak paneer.