Asijská kuchyně

Řazení
:
Nejnovější
Kimchi nudle
  • 00:16

Kimchi nudle

9 Líbí se mi
20 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Peanut Butter Chilli Noodles
  • 00:25

Peanut Butter Chilli Noodles

71 Líbí se mi
15 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Poke Bowl s tuňákem
  • 00:22

Poke Bowl s tuňákem

12 Líbí se mi
25 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan nudlový salát s tofu
  • 00:15

Vegan nudlový salát s tofu

46 Líbí se mi
20 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Tagliatelle s tofu a koriandrem
  • 00:20

Tagliatelle s tofu a koriandrem

41 Líbí se mi
15 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Jarní závitky s krevetami
  • 00:28

Jarní závitky s krevetami

98 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Chicken Curry by Oliver Pape
  • 00:49

Chicken Curry by Oliver Pape

95 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou
  • 00:23

Nudlový salát se zeleninou a arašídovou zálivkou

166 Líbí se mi
10 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Pikantní tofu s rýží
  • 00:19

Pikantní tofu s rýží

50 Líbí se mi
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kung pao s rýží - oběd do krabičky na 4 dny
  • 00:19

Kung pao s rýží - oběd do krabičky na 4 dny

115 Líbí se mi
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Japonské knedlíčky Gyoza

Japonské knedlíčky Gyoza

11 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Domácí kimchi
  • 00:14

Domácí kimchi

36 Líbí se mi
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Domácí sushi muffiny s lososem a avokádem
  • 00:21

Domácí sushi muffiny s lososem a avokádem

63 Líbí se mi
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Pad thai s kuřecím masem a arašídovou zálivkou
  • 00:28

Pad thai s kuřecím masem a arašídovou zálivkou

164 Líbí se mi
2 Komentáře
45 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Rizoto s červenou čočkou a restovanými houbami
  • 00:16

Rizoto s červenou čočkou a restovanými houbami

79 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kuřecí kari s mangem a kokosovým mlékem
  • 00:24

Kuřecí kari s mangem a kokosovým mlékem

140 Líbí se mi
1 Komentáře
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Tuňákové sushi kuličky
  • 00:17

Tuňákové sushi kuličky

63 Líbí se mi
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Chana masala: cizrnové kari s kokosovým mlékem

Chana masala: cizrnové kari s kokosovým mlékem

16 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Pečený losos s mango-avokádovou salsou a jasmínovou rýží
  • 00:14

Pečený losos s mango-avokádovou salsou a jasmínovou rýží

101 Líbí se mi
60 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Nasi goreng: vietnamská smažená rýže

Nasi goreng: vietnamská smažená rýže

195 Líbí se mi
1 Komentáře
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

Tom Kha Gai: thajská kokosová polévka

5 Líbí se mi
35 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Korejské hovězí Bulgogi s rýží

Korejské hovězí Bulgogi s rýží

6 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Vegan Shakshuka, na které si pochutná i jedlík masa

Vegan Shakshuka, na které si pochutná i jedlík masa

48 Líbí se mi
1 Komentáře
25 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Kuřecí vindaloo

Kuřecí vindaloo

14 Líbí se mi
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept

Charakteristiky asijské kuchyně

Asijská kuchyně představuje široký pojem, který popisuje desítky národních kuchyní, které jsou utvářeny několika miliardami lidí. Přesto lze napříč regiony a státy najít společné prvky - jednoduchost přípravy, důraz na kvalitní a lokálně dostupné suroviny a většinou také lehkost jídla. Jídlo je nejčastěji připravováno na páře nebo pomocí smažení. Z hlediska surovin je základním prvkem všech kuchyní rýže.

Rýži lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Může být základem jídla či pouze přílohou. Lze ji rozemlít na mouku a vyrábět z ní rýžové nudle, papír, stejně jako další potraviny. Většina asijského podnebí je navíc pro její pěstování příznivá a jedná se tak o snadno dostupnou potravinu.

Významným prvkem asijské kuchyně je také aromatické koření. Pravděpodobně nejznámějším je kari, jehož základ nejčastěji tvoří kurkuma, kmín a koriandr, směsi kari se napříč jednotlivými oblastmi liší. Přesnější název tak představuje indické slovo masala, které lze přeložit jako “směs koření”. Pro Indii a přilehlou oblast jsou typická kari s jogurtovým základem. V rámci thajské kuchyně je však jogurt nahrazen kokosovým mlékem.

Z geografického hlediska lze rozlišovat tři základní regiony asijské kuchyně: jihovýchodní, severovýchodní a jihozápadní.

Jihovýchodní asijská kuchyně

Typickými reprezentanty této oblasti jsou Thajsko, Vietnam nebo Indonésie. Klade se zde důraz na čerstvost a aromatičnost, čemuž napomáhají zejména máta a koriandr. Spoustou receptů se prolíná také kokosové mléko nebo citrusy. Pokud chceš z pohodlí domova procestovat celou oblast, jako předkrm vyzkoušej jarní závitky, které bude následovat pad thai, nasi goreng nebo satay. Jako dezert doporučujeme mango sticky rice

Severovýchodní asijská kuchyně

Za klasické představitele této oblasti platí Čína, Japonsko a Korea. Základními potravinami jsou zde nudle, rýže nebo sója. V přímořských oblastech pak dominují mořské plody. Za asi nejznámější jídla platí kung paosushi. Chutě tohoto regionu ti pomůže nasát také pomerančové kuře nebo polévka ramen.

Jihozápadní asijská kuchyně

Jihozápadní oblast byla, a nejspíš vždy bude, ovlivněna arabskou kulturou, proto se od zbylých částí Asie značně liší - jak chuťově, tak i složením jídel. Stejně jako v arabské kuchyni se zde setkáme s pecí zvanou tandoori, v níž se připravují pokrmy při vysokých teplotách. Typickým zástupcem je indická kuchyně, která se proslavila silně kořeněnými a pálivými jídly. Vyzkoušej klasické butter chicken, případně veganské kari či palak paneer.