Asijská kuchyně
- Asijská kuchyně (71) Reset Asijská kuchyně
- Americká kuchyně (35)
- Italská kuchyně (56)
- Mexická kuchyně (38)
- Řecká kuchyně (6)
- Arašídové máslo (9)
- Avokádo (12)
- Batáty (3)
- Bílý jogurt (1)
- Brokolice (3)
- Cizrna (6)
- Cottage (2)
- Červené zelí (9)
- Arašídové máslo (9)
- Avokádo (12)
- Batáty (3)
- Bílý jogurt (1)
- Brokolice (3)
- Cizrna (6)
- Cottage (2)
- Červené zelí (9)
- Čínské zelí (5)
- Čočka (7)
- Dýně (1)
- Fazole (1)
- Houby (4)
- Hovězí maso (4)
- Hovězí mleté maso (2)
- Jogurt (2)
- Kokosové mléko (14)
- Krůtí maso (2)
- Kuřecí maso (21)
- Kuřecí prsa (12)
- Květák (1)
- Ledový salát (1)
- Listový špenát (2)
- Losos (8)
- Nudle (13)
- Ovesná mouka (1)
- Protein (1)
- Quinoa (2)
- Rýže (30)
- Tagliatelle (1)
- Tahini (2)
- Těstoviny (1)
- Tofu (11)
- Tuňák (2)
- Tvaroh (1)
- Vajíčko (6)
- Zakysaná smetana (1)
- Žampiony (2)
Charakteristiky asijské kuchyně
Asijská kuchyně představuje široký pojem, který popisuje desítky národních kuchyní, které jsou utvářeny několika miliardami lidí. Přesto lze napříč regiony a státy najít společné prvky - jednoduchost přípravy, důraz na kvalitní a lokálně dostupné suroviny a většinou také lehkost jídla. Jídlo je nejčastěji připravováno na páře nebo pomocí smažení. Z hlediska surovin je základním prvkem všech kuchyní rýže.
Rýži lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Může být základem jídla či pouze přílohou. Lze ji rozemlít na mouku a vyrábět z ní rýžové nudle, papír, stejně jako další potraviny. Většina asijského podnebí je navíc pro její pěstování příznivá a jedná se tak o snadno dostupnou potravinu.
Významným prvkem asijské kuchyně je také aromatické koření. Pravděpodobně nejznámějším je kari, jehož základ nejčastěji tvoří kurkuma, kmín a koriandr, směsi kari se napříč jednotlivými oblastmi liší. Přesnější název tak představuje indické slovo masala, které lze přeložit jako “směs koření”. Pro Indii a přilehlou oblast jsou typická kari s jogurtovým základem. V rámci thajské kuchyně je však jogurt nahrazen kokosovým mlékem.
Z geografického hlediska lze rozlišovat tři základní regiony asijské kuchyně: jihovýchodní, severovýchodní a jihozápadní.
Jihovýchodní asijská kuchyně
Typickými reprezentanty této oblasti jsou Thajsko, Vietnam nebo Indonésie. Klade se zde důraz na čerstvost a aromatičnost, čemuž napomáhají zejména máta a koriandr. Spoustou receptů se prolíná také kokosové mléko nebo citrusy. Pokud chceš z pohodlí domova procestovat celou oblast, jako předkrm vyzkoušej jarní závitky, které bude následovat pad thai, nasi goreng nebo satay. Jako dezert doporučujeme mango sticky rice.
Severovýchodní asijská kuchyně
Za klasické představitele této oblasti platí Čína, Japonsko a Korea. Základními potravinami jsou zde nudle, rýže nebo sója. V přímořských oblastech pak dominují mořské plody. Za asi nejznámější jídla platí kung pao a sushi. Chutě tohoto regionu ti pomůže nasát také pomerančové kuře nebo polévka ramen.
Jihozápadní asijská kuchyně
Jihozápadní oblast byla, a nejspíš vždy bude, ovlivněna arabskou kulturou, proto se od zbylých částí Asie značně liší - jak chuťově, tak i složením jídel. Stejně jako v arabské kuchyni se zde setkáme s pecí zvanou tandoori, v níž se připravují pokrmy při vysokých teplotách. Typickým zástupcem je indická kuchyně, která se proslavila silně kořeněnými a pálivými jídly. Vyzkoušej klasické butter chicken, případně veganské kari či palak paneer.