"Šakšuka" je vydatná snídaňová pochoutka, která se zrodila v severní Africe a postupně dobyla svět. V Izraeli shakshuku pasovali dokonce na post tradičního pokrmu. V dalších státech křížem krážem celým světem hrdě zdobí menu oblíbených snídaňových kaváren. 🥰
Shakshuka v arabštině znamená “směs”. A tou taky je. Jedná se o směs barevné zeleniny, exotického koření a vajec. Ačkoliv se původně jedná o snídaňový pokrm, stejně dobře poslouží taky jako vydatný oběd či večeře. 👌🏻
1 porce obsahuje
- 461 kcal
- 26 g sacharidů
- 28 g tuků
- 30 g bílkovin
Na 2 porce
- 4 vejce
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 3 rajčata
- špetka mleté papriky
- špetka oregana
- špetka chilli
- špetka mletého kmínu
- 200 g sýru cottage
- avokádo
- koriandr
Postup
-
Na pánev s trochou olivového oleje dej prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli a papriku a restuj 2‑3 minuty.
-
Přidej nakrájená rajčata, koření dle vlastních preferencí a trochu vody a nech vařit asi 5 minut přikryté pokličkou.
-
Poté ve směsi udělej malé důlky a do těch vyklepni 4 vajíčka a nech vařit. Čas vaření vajíček je na tobě, ideální je stav, kdy jsou bílky hotové a žloutky ještě jemně tekuté.
-
Servíruj s půlkou nakrájeného avokáda, cottage sýrem a posypané koriandrem. Pokud chceš, můžeš přidat opečený kváskový nebo toastový chléb.