"Šakšuka" je vydatná snídaňová pochoutka, která se zrodila v severní Africe a postupně dobyla svět. V Izraeli shakshuku pasovali dokonce na post tradičního pokrmu. V dalších státech křížem krážem celým světem hrdě zdobí menu oblíbených snídaňových kaváren.
Shakshuka v arabštině znamená “směs”. A tou taky je. Jedná o směs barevné zeleniny, exotického koření a vajec.
Ačkoliv se původně jedná o snídaňový pokrm, stejně dobře poslouží taky jako vydatný oběd či večeře.
1 porce obsahuje 1 porce shakshuky
- 323 kcal
- 28 g sacharidů
- 15 g tuků
- 19 g bílkovin
Na 2 porce
- ghee
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 500 g rajčat
- 20 g žampionů
- 70 g rajčatového protlaku
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička chilli
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička pepře
- 4 vejce
- 20 g sýru feta
- koriandr
Postup
-
Nejdříve si připravíme zeleninu.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Papriku zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kostky. Stejně tak nakrájíme i rajčata. Žampiony nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
Ve velké pánvi na mírném plameni roztopíme ghíčko. Poté na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
-
K cibuli přihodíme i připravenou papriku a 2 minuty restujeme, aby se lehce opekla. Potom přidáme rajčata, žampiony, rajčatový protlak a dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, chilli, solí a pepřem.
-
Pánev přikryjeme poklicí a zeleninovou směs v ní dusíme zhruba 10 minut. Dalších 5 minut vaříme bez pokličky, aby směs trochu zhoustla. Poté ji promícháme a pomocí vařečky vytvoříme 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce.
Pánev znovu zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme zhruba dalších 10 minut, aby se vejce udělala.
-
Shakshuku podáváme ještě teplou, posypanou sýrem feta a koriandrem. Přikusujeme pitu nebo jiné oblíbené pečivo.
-
Nezapomeňte se o výsledek podělit na Instagramu pod hashtagem #aktinrecepty.