Kuřecí marinované špízy zvané satay jsou jihoasijskou pochoutkou, která se nejčastěji podává s výraznou arašídovou omáčkou. S našimi surovinami si tento lahodný vietnamský pokrm plný chutí můžete vykouzlit i u vás doma. A že se na vašem stole neobjeví jen jednou!
1 porce obsahuje
- 671 kcal
- 60 g sacharidů
- 34 g tuků
- 94 g bílkovin
Na 2 porce
- 350 g kuřecích prsou
- 50 ml kokosového mléka
- 1 lžíce amino omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 stroužek česneku
- 5 g zázvoru
- 1 čajová lžička kokosového cukru
- kurkuma
- chilli
- pepř
- 150 ml kokosového mléka
- 50 ml vody
- 50 g arašídového másla
- 1 čajová lžička kuřecí bujónky
- 1 lžíce amino omáčky
- 1 čajová lžička kokosového cukru
- kurkuma
- šťáva z limetky
- rýže Basmati
- arašídy
- koriandr
- okurka
- limeta
Postup
-
Rýži uvaříme dle návodu v osolené vodě.
-
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky.
-
V míse smícháme suroviny na marinádu – kokosové mléko, sójovou nebo amino omáčku, rybí omáčku, kokosový cukr, kurkumu, pepř, chilli a nadrobno nakrájený česnek se zázvorem. V marinádě obalíme kuřecí maso a necháme alespoň 20 minut marinovat.
-
Dalším krokem bude arašídová omáčka. V kastrůlku smícháme kokosové mléko, vodu, arašídové máslo, sójovou nebo amino omáčku, kokosový cukr a kuřecí bujónku. Za stálého míchání necháme alespoň 5 minut ovařit. Sundáme z plotny zakápneme limetkou a necháme omáčku trochu zhoustnout.
-
Namarinované maso napícháme na špejle (měly by vyjít 4 špízy).
-
Pánev zastříkneme kokosovým olejem a necháme rozpálit.
-
Na rozpálenou pánev dáme restovat kuřecí špízy. Restujeme zprudka z každé strany.
-
Hotové kuřecí satay při podávání posypeme drcenými arašídy, koriandrem a zakápneme limetkou. Podáváme s rýží a salátovou okurkou.
-
Dobrou chuť.