- Sezónními se nazývají potraviny, které v dané roční období dozrávají (a jsou následně sklízeny).
- Tento druh stravování vede k lepší chuti, vyššímu procentu prospěšných látek, ale také hospodárnosti, protože místní sezónní produkty jsou často levnější.
- Zároveň se jedná o efektivní způsob ochrany životního prostředí.
O co se jedná a proč bychom tak měli jíst?
Určitě jste už někdy slyšeli pojem sezónní potravina. Ale co přesně to znamená? Jak název vypovídá, rozumí se jím čerstvé produkty, které se sklízejí a jsou připraveny ke konzumaci během konkrétního ročního období. Tento koncept vychází z přirozeného cyklu růstu a dozrávání ovoce, zeleniny a dalších plodin, které jsou ovlivněny faktory, jako jsou klima, počasí a půdní podmínky. Sezónní stravování tedy znamená konzumaci potravin, které jsou v dané době a oblasti zralé a připravené ke sklizni (namísto dovážených z jiných částí světa).
Co na jaře navzdory intenzivní propagaci rozhodně nedělat se dozvíte v článku Nejpopulárnější jarní detoxy organismu: proč si na ně dát pozor?
Dalšími důvody, proč se zaměřit na sezónní potraviny
- Lepší chuť – sezónní potraviny jsou často výživnější než jejich mimosezónní protějšky, protože mohou přirozeně dozrát a nejsou vystaveny přepravě nebo skladování po dobu časově náročného transportu
- Ekonomická efektivita – místní produkty jsou často levnější a je jich v sezóně více
- Možnost vyšší koncentrace vitaminů, minerálních látek, antioxidantů
- Lepší textura
- Udržitelnější zemědělství a komunitní rozvoj
- Snížení uhlíkové stopy
7 příkladů jarních sezónních potravin
- Listová zelenina (špenát, jarní cibulka, mladý šťovík, rebarbora): obsahující vysoký obsah vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, které podporují zdraví kostí, kardiovaskulární a imunitní systém.
- Bylinky (máta, petržel, koriandr, bazalka): bohaté na antioxidanty a esenciální oleje, které podporují správnou funkci trávicí soustavy a přidávají do jídla lahodnou chuť a vůni.
- Asparagus/chřest (zelený i bílý): skvělý zdroj vitaminu K, vlákniny a antioxidantů, podporující zdraví srdce i kostí.
- Kořenová zelenina (mrkev, brambory, ředkvičky): obsahující vlákninu (napomáhající udržení stabilní hladiny cukru v krvi), vitaminy A a C, minerální látky draslík a hořčík.
- Jahody: bohaté na vitamin C, antioxidanty a vlákninu, podporující zdravý kardiovaskulární, imunitní i trávicí systém. Hlavní sezóna jejich sklizně sice typicky začíná červnem, při pěstování ve skleníku se však na šťavnaté plody můžete těšit už dříve.
- Fenykl: obsahuje éterické oleje, pomáhající zklidnit trávicí potíže (nadýmání a křeče). Zároveň má diuretické vlastnosti, které podporují zdravý krevní tlak. Dalšími benefity jsou pak antioxidanty, jako jsou vitamin C či flavonoidy.
- Artyčoky: obsahují látky cynarin a silymarin, které podporují produkci žluči a tím napomáhající činnost jater. Jsou též bohaté na vlákninu a antioxidanty (kyselinu chlorogenovou a kvercetin).
Jak vyzrát na jarní únavu poradí článek Trápí vás jarní únava? Těchto 8 tipů pomůže!
A co z takových potravin vykouzlit?
Příklady snídaní
- Omeleta s mladým špenátem, jarní cibulkou, rajčaty a celozrnným pečivem
- Celozrnný toast s avokádem, uzeným lososem a petrželí
- Proteinové smoothie z jahod, rebarbory a ovesných vloček
Příklady svačin
- Plátek celozrnného chleba s domácím hummusem a ředkvičkami
- Ovocný salát (opět můžete využít jahody či třešně)
Sluníčko už pomalu vykukuje a s ním přichází na řadu kvalitní ochrana kůže. Jak na ni poradí článek Správná ochrana před sluncem jako lék proti stárnutí kůže!
Příklady obědů
- Salát s grilovaným kuřecím masem, avokádem a dresinkem na bázi olivového oleje a citronové šťávy
- Bramborová kaše s koprem, petrželí a kuřecím prsem
Příklady večeří
- Pečený losos s restovaným fenyklem a mladými bramborami
- Quinoa salát s artyčoky, rajčaty a bazalkovým pestem
Tipy na další jarní recepty (i s návody) naleznete v naší sekci Jarní recepty ð¸!
Co si z toho vzít?
Sezónní potraviny, tedy ty, které se sklízejí a jsou připraveny ke konzumaci během daného ročního období (a oblasti), nabízejí spousty potenciálních benefitů. Kromě vyšší kvality i skvělé chuti sem spadá ekonomická stránka věci (v sezóně je takových potravin vyšší množství), stejně jako podpora místního hospodářství, udržitelnější zemědělství i snížení ekologického otisku.