- Místní produkce odráží charakter daného regionu a podporuje mimo jiné rozvoj místní kultury a tradic.
- Ministerstvo zemědělství vytvořilo za účelem propagace lokální produkce značku Regionální potravina.
- Mezi největší výhody lokálních produktů patří podpora místních producentů, důraz na čerstvost, udržitelnost a bližší poznání původu potravin.
Speciálně označené potraviny – jak se v nich vyznat?
Na obalech potravin, ale i dalších produktů, se můžete setkat s označením poukazujícím na jejich “přírodní” či “organický” původ. Co si ale pod těmito názvy představit, a jsou vůbec definovány v českých legislativních opatřeních?
- Přírodní – FDA (Ústav pro kontrolu potravin a léčiv) popisuje tímto označením takové produkty, do nichž nebyly přidány žádné syntetické či přídatné látky (barviva, aromata atd). Toto označení se však nijak nevztahuje na pěstování či zpracování potravin, nenajdete tu tak žádná pravidla např. pro pesticidy nebo ozařování potravin. Státní potravinářská inspekce a Evropský parlament a Rada Evropské unie pak označení “přírodní” kontrolují zejména z hlediska přídatných aromatických složek v potravinách.
- Eko(logické) – toto označení se zaměřuje na kontrolu celého procesu vzniku výsledného produktu a jeho dopadu na životní prostředí. Hodnotí se např. použití syntetických látek při výrobě, spotřeba energie při produkci, typ obalových materiálů, působení produktu na živé organismy apod. Ekologický produkt tak dbá na minimální zatížení životního prostředí ve všech těchto ohledech. V České republice se tento pojem používá spíše pro označení kosmetiky či čistících prostředků, a podmínky jsou definovány zákonem.
- Organické –ministerstvo zemědělství Spojených států amerických (USDA) definuje organické produkty jako takové, při jejichž pěstování nebo dalším zpracování nebyla použita syntetická hnojiva, pesticidy, a zároveň se nejedná o geneticky modifikované organismy. Hospodářská zvířata spadající do produkce organických výrobků musí být rovněž krmena organickými krmivy, a při dalším zpracování je až na několik výjimek zakázáno přidávání látek jako jsou konzervanty, barviva, aromata atd. V České republice toto označení není příliš rozšířeno, a využívá se spíše certifikace BIO.
BIO – označení “BIO” je pro českou legislativu ze všech zmiňovaných pojmů nejznámější, a existují pevně stanovená pravidla, která musí být pro tuto certifikaci splněna. Mezi ně patří např. omezení syntetických hnojiv a pesticidů nebo důraz na udržení biodiverzity a welfare hospodářských zvířat.
Pro podrobnější informace o BIO potravinách si přečtěte náš další článek Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?
- Lokální – lokální produkce potravin (i dalších výrobků) zaručuje původ produktu v daném regionu, čímž podporuje místní producenty a propaguje přírodní bohatství, kulturu a lidové tradice daného kraje. Lokální potraviny rovněž podporují udržitelnost a kvalitu potravin (viz dále).
Jak v České republice poznat lokální potravinu?
V České republice byla Ministerstvem zemědělství za účelem snažší identifikace lokálních produktů vytvořena značka Regionální potravina. Označení touto nálepkou zaručuje, že použité suroviny i samotný produkt byly vyrobeny/vypěstovány na území daného kraje. Tyto výrobky jsou většinou běžně dostupné v supermarketech, což výrazně usnadňuje dostupnost spotřebitelům.
Cílem tohoto projektu je zaručit spotřebiteli přehled o lokálních potravinách, dohlížet na jejich kvalitu a propagovat jejich prodej, kterým jsou dále podporovány místní producenti. Každý rok navíc komise ocení ty nejlepší lokální výrobky ze 13 krajů České republiky (Praha v tomto případě nevystupuje samostatně, ale spadá pod kraj Středočeský).
Do lokální produkce samozřejmě spadají i producenti, kteří nejsou do tohoto systému zapojeni. Jejich produkty seženete nejčastěji ve specializovaných řemeslných obchodech, farmářských trzích nebo přímo na farmě. I v běžných obchodech si můžete zkontrolovat místo původu potraviny, skutečnou záruku pak poskytuje právě značka Regionální potravina.
Mají lokální potraviny jinou výživovou hodnotu než ty konvenční?
Nutriční hodnota lokálních a konvenčních potravin se nijak dramaticky neliší – jak již ale bylo zmíněno, místní produkce umožňuje plodiny sklízet až ve stadiu úplné zralosti, což může znamenat vyšší obsah látek jako vitamin C, nebo antioxidanty.
Některé studie také poukazují na to, že mléko volně pasoucích se krav obsahuje vyšší množství množství vitaminu E, železa a nenasycených mastných kyselin, a naopak méně selenu nebo jódu. Je však třeba poznamenat, že tyto rozdíly budou z hlediska celkové výživy minimální a samotná lokální produkce nezaručuje ekologický způsob hospodaření a péče o zvířata.
Jaké jsou výhody nakupování lokálních potravin?
- Podpora lokálních producentů – nákupem lokálních potravin v první řadě podporujete místní producenty a umožňujete jim nadále se věnovat svému řemeslu. Každý region je totiž typický svými přírodními podmínkami, o nichž se odráží typ a charakter výsledných produktů. Za zmínku stojí také propagace místních zvyků a tradicí. Menší producenti zpravidla mohou, oproti masové konvenční výrobě, věnovat produktu vyšší míru pozornosti, což se pak projeví mimo jiné i na kvalitě a chuti.
- Důraz na udržitelnost – některé potraviny cestují do vaší spíže na opravdu dlouhou vzdálenost (a tím nemyslím z Brna do Prahy, nebo naopak). Lokální produkce snižuje uhlíkovou stopu potravin skrze značné zkrácení transportu produktů ke spotřebiteli, a zpravidla využívá také nižší množství obalových materiálů. S udržitelností pak souvisí i snaha o zachování přirozeného chodu ekosystémů a welfare hospodářských zvířat, na které je u menších producentů kladen vyšší důraz než u konvenční výroby.
- Důraz na kvalitu a čerstvost – nelze samozřejmě plošně tvrdit, že lokální produkty jsou ve 100% chutnější a kvalitnější, místní pěstitelé však mohou své produkty sklízet až ve stádiu skutečné zralosti, kdy mají nejvyšší obsah aromatických chuťových látek, vitaminu C i antioxidantů. Vzhledem k tomu, že se navíc výrobky nepřepravují na velkou vzdálenost, není nutné využívat v takové míře konzervačních postupů, a lokální potraviny tak mohou obsahovat podstatně méně přídatných potravinářských látek.
- Bližší poznání místní produkce – podpora lokálních pěstitelů má kromě již zmíněných faktů i jistou “mindful” rovinu. Nákupem těchto potravin totiž blíže poznáváte celý proces jejich produkce a všímáte si vztahu lidského potravního řetězce a okolního prostředí. Můžete si také naplno uvědomit, čím právě váš region na republikové úrovni vyniká. Podporou lokální produkce tak přispíváte k udržení místních tradic a kulturnímu rozvoji.
Co vás může u lokálních produktů nemile “překvapit”?
- Sezónnost – všichni bezpochyby tak nějak tuší, že druhy produkovaných potravin se během roku liší, po několikaletém nakupování v supermarketu váš však může nemile překvapit, že hrozny a dýni na místním trhu v březnu zkrátka neseženete. U lokálních produktů je proto třeba počítat s omezeným výběrem.
- Pořizovací cena – cena lokálních potravin se může velmi lišit v závislosti na momentální úrodě, přírodních vlivech atd. U některých produktů může být cena vlivem minimálních nákladů na dopravu dokonce nižší než u konvenčních variant, v jiných případech bude vzhledem k potřebné péči stoupat. V tomto případě je tedy nutné dívat se na výsledné produkty v širším kontextu a ohledem např. na ochranu životního prostředí nebo pohodu zvířat.
- Doba trvanlivosti – opět není pravidlem, že lokální produkty vám oproti běžným výrobkům nevydrží čerstvé. Je však třeba myslet na to, že taková bryndzová pomazánka z farmy bude pravděpodobně obsahovat pouze sýr, mléko, koření, a žádné konzervanty. Z toho důvodu je většinou vhodné si spotřebu naplánovat v nejbližších dnech.
- Dostupnost – některé lokální produkty jsou dostupné v běžných supermarketech, které v dnešní době představují nejpohodlnější způsob nakupování většiny populace (pokud nepočítáte e‑shopy s dopravou až ke dveřím). Regionální potraviny pak poznáte podle certifikované značky. Mnoho lokálních producentů však své výrobky do těchto sítí nedodává a musíte si pro ně tak zajít do specializovaných prodejen, farmářské trhy nebo přímo na farmu. Pro někoho tak může být tento způsob (ne)dostupnosti ještě umocněním kouzla nakupování místních produktů, pro jiné to však může představovat naopak překážku.
Co si z toho vzít?
Lokální potraviny charakterizují vlastnosti daného regionu a zaručují, že veškerá produkce i získávání surovin se odehrálo na tomto území. Ministerstvo zemědělství pro účely propagace lokálních potravin a snazší dostupnost spotřebiteli zavedlo značku Regionální potravina, která zaručuje jak místní původ, tak i kvalitu těchto produktů.
Lokální potraviny však není vhodné vyhledávat za účelem zdravější stravy, ale spíše s ohledem na podporu lokálních producentů, jejich čerstvost či chuť. Zároveň však platí, že vzhledem k nižším nárokům na trvanlivost při transportu neobsahují regionální produkty přídatné konzervační látky.
Dalšími výhodami může být lepší uvědomění si procesu produkce potravin, podpora místní kultury a udržitelnosti v daném regionu. Naopak je třeba počítat s jistou sezónností potravin, v některých případech vyšší pořizovací cenou a sníženou dobou trvanlivosti. Někoho pak může odradit i dostupnost lokálních produktů, kdy je mnohdy nezbytné navštívit specializovanou prodejnu, farmářské trhy nebo přímo danou farmu.