Je mražená a konzervovaná zelenina stejně zdravá jako čerstvá?

Komentáře
Je mražená a konzervovaná zelenina stejně zdravá jako čerstvá?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Několikrát mi bylo řečeno, ať mraženou a sterilovanou zeleninu nekupuji, protože je to podřadné zboží, které v sobě nemá ani špetku živin. Je to ale skutečně tak? 

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Proč není čerstvá zelenina jako čerstvá zelenina

  • Čím si musí projít zelenina před zmrazením a konzervováním.

  • Jak se čerstvá, mražená a konzervovaná zelenina liší obsahem živin

  • Jaké jsou výhody a nevýhody čerstvé, mražené a konzervované zeleniny

  • Kterou z nich je nejlepší vybírat

Mražená a sterilovaná zelenina – stará, prošlá a plná toxických látek?

O mražené a sterilované zelenině koluje hodně fám...

  1. V první řadě prý neobsahuje žádné živiny – mráz při zmražení a vysoká teplota při sterilování je všechny kompletně zničí. 
  2. V mrazáku a konzervách je zpravidla jenom stará a prošlá zelenina. 

  3. Zelenina konzervovaná v plechovce je nejen stará, ale také plná toxických látek, které se do ní dostávají ze stěn nádoby. 

Jistě by se ještě něco dalšího našlo. Pojďme si to tedy uvést na pravou míru.

1. Jaký je rozdíl mezi zeleninou ze zahrádky a tou několikadenní zahrabanou v ledničce? 

Na začátek bychom si měli ujasnit jednu věc. Co si představíme pod čerstvou zeleninou? Je to zelenina, kterou jsme si právě přinesli ze zahrádky a putuje hned na talíř, nebo ta ze supermarketu, která nám již tři dny stojí v ledničce? Je v tom totiž rozdíl. 

  1. Zelenina ze supermarketu může mít stejné množství živin jako zelenina z naší zahrádky nebo ze zahrádky místního farmáře. Hlavní rozdíl mezi nimi je v době sběru. Farmář, který ráno natrhá rajčata a odpoledne je prodává, je sbírá (stejně jako babička na své zahrádce) za plné zralosti.
  2. Rajčata, která koupíme v supermarketu, byla pravděpodobně trhaná se zeleným nádechem a dozrála v čase, kdy byla skladovaná a putovala do obchodu. Zelenina má však schopnost vytvářet živiny i po sběru, proto mohou mít rajčata stejný obsah vitamínů a minerálních látek. Obsah může být i vyšší, obecně však záleží na půdě, počasí, sezóně, typu zemědělství, skladování a tak dále.

Je mražená a konzervovaná zelenina stejně zdravá jako čerstvá?

Problémem je doba, kterou zelenina stráví čekáním na snědení

Háčkem je doba, kterou zelenina stráví čekáním na snědení, když už je ve své plné kráse a zralosti. U zeleniny ze supermarketu může být problémem právě skladování, přeprava, opětovné skladování, trpělivé čekání na poličkách obchodu na svého zachránce a pak ještě trpělivější čekání doma v ledničce.

Za takovou dobu zelenina již dávno dozrála a má spoustu času na to, aby začala ztrácet živiny. 

S prodlužující se dobou skladování se snižuje obsah některých vitaminů

Studie porovnávala obsah vitaminu C, beta‑karotenu a kyseliny listové v zelenině, která byla krátce po sběru, a v zelenině, která stála 5 dní v ledničce. Skladovaná zelenina měla všech živin méně ve srovnání s úplně čerstvou zeleninou. Třeba obsah vitaminu C ve skladovaných zelených fazolkách byl o 13 % menší než v čerstvých. 

Je ale potřeba říct, že okurka nebo mrkev, které máte již nějakou dobu doma, určitě nejsou špatné. Stále jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek.

Myslete ale na to, že čím méně času je skladujete, tím líp. Dostanete do sebe více živin a taky se nestane, že budete muset vyhazovat plesnivou zeleninu. Proto taky nezapomínejte na kontrolu přihrádky v ledničce! 

2. Mražená a sterilovaná zelenina je sbíraná a zpracovaná za plné zralosti

Zelenina, která se však problému jménem skladování za čerstva vyhýbá, je právě ta mražená a sterilovaná. Obě jsou sesbírané za plné zralosti a chvíli poté zpracované. Nemají tak šanci na výraznou ztrátu živin.

Co musí podstoupit zelenina, než se dostane na pulty mrazáků? 

  1. Zelenina je sesbíraná ve své plné síle, když je dozrálá a obsahuje hodně živin.

  2. Po očištění, loupání a krájení na malé kousky se na 1–3 minuty vloží do vody s teplotou 85–90 °C nebo do páry. Tento krok, kterému se říká blanšírování, zabezpečí, že si zelenina zachová svou barvu, chuť a vůni a zároveň se zbaví enzymů a mikroorganismů, které by ji mohly zkazit.

  3. Živiny se blanšírováním ničí minimálně, některé jsou ale vyluhovány do vody, třeba vitamin C, který je ve vodě rozpustný. Čím kratší doba blanšírování, tím je vyluhování menší. 

  4. Po zahřátí je rychle zmražena a připravena putovat do obchodu. 

Zajímavostí o mražené zelenině, které vás mile překvapí

  • Tím, že se zelenina zamrazuje v čerstvém stavu, jsou uchovány vitaminy a minerální látky a dochází k minimálním ztrátám.
  • Dle již zmiňované studie byl obsah vitaminu C v mražené zelenině o 40 % vyšší než v zelenině skladované 5 dní v ledničce.
  • Jiná studie zase říká, že v mražené zelenině bylo o 30–100 % víc vitaminu E ve srovnání s čerstvou skladovanou zeleninou, a to díky zvýšení dostupnosti vitaminu tepelným zpracováním před zmrazením. 

3. Ani konzervy nejsou tak špatné, jak legendy říkají

Nejen do mrazáků, ale ani do plechovek nebo zavařeninových sklenic nepatří stará a nekvalitní zelenina.

Také v případě sterilování jde o zeleninu, která byla nasbíraná zralá a čerstvá.  

Jaká je cesta sterilované zeleniny na police obchodů?

  1. Zralá zelenina se umyje, oloupe, nakrájí, případně blanšíruje, stejně jako před zmrazením. 

  2. Pak jsou nádoby naplněné vodou/šťávou, případně kořením.

  3. Na řadu přichází zelenina a uzavření nádoby se zeleninou.

  4. Předposledním a důležitým krokem je ohřátí.

  5. Nakonec je konzerva rychle ochlazená. 

  6. Ohřevem nad 100 °C a následným ochlazením jsou zničeny mikroorganismy, předchází se zkažení konzervy a zároveň se v konzervě vytvoří prostředí, které zamezí růstu dalších mikroorganismů.

Mražená a sterilovaná zelenina má kromě vysokého obsahu živin i jiné výhody

Již je vám určitě jasné, že mražené ani sterilované zelenině živiny určitě nechybí a není tak špatná, jak se často říká.

Abychom se ještě víc přesvědčili, koukneme se na nějaké další výhody.

  1. Mražená a sterilovaná zelenina jsou ve srovnání s čerstvou levnější.
  2. Zásoby v mrazáku a spíži jsou k nezaplacení, když nám jiná zelenina dojde.

  3. Můžeme si dopřát zeleninu plnou živin, i když právě nemá sezonu. 

  4. Obě mohou pomoct s šetřením potravinami. 

Na co si dát u mražené a konzervované zeleniny pozor? 

  • Pokud si doma zmrazujete vlastní zeleninu, dbejte na to, aby jste ji zmrazovali co nejčerstvější. Před zmrazením ji cca 5 minut povařte ve vroucí vodě.

  • Zeleninu rozmrazujte ideálně v ledničce. Můžete ji také ještě v původním sáčku ponořit do studené vody, kterou několikrát po 20–30 minutách vyměníte. A pokud to jinak nejde, dejte ji rozmrazit do mikrovlnky, pak ji hned ale uvařte. 

  • Když kupujete konzervu, čtěte složení na obalu. Upřednostňujte zeleninu ve vodě nebo ve vlastní šťávě s co nejmenším množstvím přidaného cukru a soli. 

  • Pozor na konzervy s vypuklinami, trhlinami a jiným poškozením. Můžou být kontaminovány bakterií Clostridium botulinum. Na to třeba myslet i při domácí přípravě konzerv – výskytu předejdeme ohřevem nad 100 °C při konzervování. 

[Instagram]

Co si z toho vzít? 

Pokud si někdo myslí, že mražená a konzervovaná zelenina je “nezdravá”, mýlí se. Může se totiž rovnat čerstvé zelenině koupené na trhu. Může jí dokonce obsahem živin předběhnout, pokud již ta čerstvá zelenina byla skladována příliš dlouho.

Ptáte se, jakou si vybírat? Čerstvou, mraženou, nebo konzervovanou?

  • Ideálně tu, která vám pomůže splnit 3–5 doporučených porcí zeleniny denně (300–500 gramů). Kombinací všech to ale budete mít mnohem jednodušší. Střídejte to, vybírejte různé druhy, vaše strava tak bude mnohem pestřejší. 
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku
Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli sníst 400 g zeleniny každý den. O tom, že je zelenina zdravá, nepochybuje asi nikdo. Víte ale, jaké druhy jsou nutričně nejbohatší?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Eat the rainbow: co znamená jíst duhu?
Už jste někdy jedli duhu? Možná je nejvyšší čas to vyzkoušet. Šest různých barev ovoce a zeleniny vám může pomoci předejít nádorovým onemocněním nebo posílit imunitu. Dozvíte se také, že tepelná úprava rajčat rozhodně není tabu.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
6 jednoduchých tipů, jak na nafouknuté břicho
Věděli jste, že proti nadýmání můžete bojovat i jinak, než vyřazením luštěnin? Přečtěte si všech 6 tipů a zjistěte, který je ten správný pro vás. Připojili jsme i několik tipů na jednoduché snacky, kterými potěšíte vaše trávení.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!