Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný před 4 měsíci
2
Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku

Podle doporučení Společnosti pro výživu bychom měli zkonzumovat 400 g zeleniny každý den. O tom, že je zelenina zdravá, nepochybuje asi nikdo. Zelenina je málo kalorická, zasytí a jejím prostřednictvím přijmeme vlákninu, celou řadu vitaminů či minerálních látek. 

Můžeme se ale od zeleniny dočkat ještě něčeho dalšího? Jaké jsou nutričně nejbohatší druhy zeleniny a proč bychom je měli zařadit do jídelníčku?

5 druhů zeleniny, které by vám v jídelníčku neměly chybět

1. Brokolice

Brokolice bývá trochu nesmyslně vyzdvihována do nebes pro svůj vysoký obsah bílkovin v poměru k celkové energetické hodnotě, pro dávku 20 g bílkovin bychom však museli sníst více než 700 g brokolice!

Nás by proto nejvíce měly zajímat jiné látky přítomné v brokolici, které mají na organismus pozitivní účinek:

  • Sulforafan je sirná sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v brokolici. Bývá dávána do spojitosti s protinádorovým působením, důležitá je ale také pro své antioxidační a protizánětlivé působení. A pokud vám to nápadně připomíná popis kurkuminu, máte pravdu! O to víc vás nejspíš bude zajímat, že právě tyto dvě látky se ve fungování vzájemně podporují.
  • Vitamin C a zejména vitamin K patří mezi látky, kterých má brokolice doslova na rozdávání. A jelikož vitamin K hraje důležitou roli při srážení krve a je vedle vápníku a vitaminu D zodpovědný za kvalitu kostní tkáně, rozhodně bychom s brokolicí neměli šetřit.

Ve 100 g brokolice průměrně najdeme:

  • 36 kcal
  • 4 g sacharidů
  • 2,8 g bílkovin
  • 0,4 g tuku
  • 2,6 g vlákniny

2. Česnek

Česnek je důležitou součástí lidového léčitelství, bez kterého by se přírodní medicína jen těžko obešla. A není to náhoda, česnek má doopravdy co nabídnout:

  • Alicin a jeho metabolity jsou látky zodpovědné za jeho charakteristické aroma (a následný zápach). Alicin se nám stará zejména o kardiovaskulární systém, přičemž byly provedeny studie poukazující na snížení rizika vzniku aterosklerózy, snížení krevního tlaku či optimalizace hladiny cholesterolu v krvi.
  • Ani tvrzení o česneku jako o přírodním antibiotiku nejsou zcela z říše snů. Alicin přítomný v česneku opravdu vykazuje antimikrobiální aktivitu, a tak nám může pomáhat při ochraně před působením patogenů.  

Ve 100 g česneku průměrně najdeme:

  • 158 kcal
  • 31 g sacharidů
  • 6,4 g bílkovin
  • 0,5 g tuku
  • 2,1 g vlákniny

Která zelenina je nejlepší? Těchto 5 druhů byste rozhodně měli zařadit do jídelníčku

3. Špenát

Pepek námořník by určitě tleskal, kdyby našel špenát ve výběru TOP 5 druhů zeleniny. Není to ale železo a "zázračný" nárůst svalové hmoty, který ho na toto místo dostal. Na rozdíl od Pepka doporučujeme špenát v přirozené listové podobě a spolu s ním i další druhy listové zeleniny, jako je polníček, rukola či římský salát. 

Posuďte sami: bezmála 200 % doporučené denní dávky vitaminu K na vás čeká v pouhé jedné hrsti listového špenátu (30 g). K tomu přidejte něco přes jednu polovinu doporučené denní dávky vitaminu A a máte koktejl mikroživin, které bývají v typickém západním typu stravování nedostatkové.

A pokud stále toužíte po železu, máme pro vás několik jednoduchých tipů. Masožravci věrní hovězímu masu mohou získat asi 4,4 mg vysoce vstřebatelného železa z jedné 150 gramové porce masa (asi 24 % doporučené denní dávky). Ani zastánci rostlinné stravy ale nemusí smutnit, taková čočka dodá v jedné porci (100 g) dokonce 7,5 mg železa, což odpovídá 42 % doporučené denní dávky.

Ve 100 g špenátu průměrně najdeme:

  • 26 kcal
  • 1,4 g sacharidů
  • 3 g bílkovin
  • 0,4 g tuku
  • 2,2 g vlákniny   

4. Červená řepa

Když příroda barvila řepu do rudé barvy pomocí anthokyanů, nejspíš ještě nemyslela na to, že tím vytvoří pro člověka doslova zlatý důl flavonoidů, tj. látek s antioxidačním účinkem, které chrání naše zdraví před předčasným stárnutím. A proto by byl hřích červenou řepu nechat ležet – vždyť antioxidanty nás chrání před zánětlivými procesy, které často předchází závažným civilizačním onemocněním!

Zajímavý je také obsah dusičnanů (nitrátů), látek, které se v organismu mohou přeměnit až na oxid dusnatý, který má pozitivní vliv na roztažení cév, tudíž umožňuje efektivnější průchod krve cévami.

Jaké benefity poskytuje červená řepa díky obsahu nitrátů?

  1. Kulturisté a fitnessáci mohou dosáhnout efektivnějšího napumpování.
  2. Běžci a vytrvalostní sportovci pocítí efektivnější okysličení tkání a zlepšený výkon.
  3. Více roztažené cévy díky zvýšené hladině oxidu dusnatého vedou k lepšímu prokrvení, což působí pozitivně v otázce akutní cévní příhody.
  4. Roztažení cév pomocí oxidu dusnatého může sloužit i jako dopomoc při sexuálních funkcích či poruchách. 

Ve 100 g červené řepy průměrně najdeme:

  • 41 kcal
  • 6,8 g sacharidů
  • 1,6 g bílkovin
  • 0,2 g tuku
  • 2,8 g vlákniny

[Instagram]

5. Červená cibule

Červená cibule je nejen perfektní kulinářský doplněk, se kterým oslníte nejednu návštěvu, ale obsahuje také řadu látek s prokazatelnými blahodárnými účinky na naše zdraví.

  • V první řadě jde o kvercetin, jehož je červená cibule velmi bohatým přirozeným zdrojem (kvercetin obsahují též ředkvičky či kapari). Kvercetin je důležitý antioxidant, který brání předčasnému stárnutí nervové soustavy, čímž udržuje náš centrální nervový systém v kondici. 
  • Sportovce zaujme též potenciálně kladný vliv na zvýšení síly a tvorbu nových mitochondrií ve svalových buňkách, které umožňují efektivnější využívání tuků jako paliva pro výkon. Reálně z nás cibule vrcholové sportovce určitě neudělá, ale při snaze o podporu našeho zdraví a sportovního výkonu se každá pomoc počítá…

Ve 100 g červené cibule průměrně najdeme:

  • 39 kcal
  • 7,6 g sacharidů
  • 1,1 g bílkovin
  • 0,1 g tuku
  • 1,7 g vlákniny   

Co si z toho vzít?

  • Zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. Každý druh zeleniny obsahuje trochu jiný poměr jednotlivých látek, a tak se vyplatí hledat ty nutričně nejbohatší.
  • Brokolice je bohatým zdrojem nejen vitaminu C a vitaminu K, ale obsahuje také látky, které mají ochranný účinek před nádorovými a kardiovaskulárními chorobami.
  • Česnek je voda na mlýn každého alternativního léčitele. V čele s účinnou látkou alicinem působí blahodárně na kardiovaskulární systém.
  • Špenát a další druhy listové zeleniny jsou velmi efektivní volbou pro doplnění vitaminu K, vitaminu A a kyseliny listové.
  • Červená řepa je hotovou potravinou pro sportovce – nejenže nabízí antioxidační působení, ale také představuje zdroj nitrátů, které pomohou s lepším prokrvením a okysličením svalové tkáně.
  • Červená cibule je další ochránce před působením volných radikálů. Přičtěte k tomu kladný vliv na sportovní výkonnost a máte před sebou hotovou superpotravinu.
Poděkuj autorovi
7
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________