Detoxikace organismu, úprava a regulace kyselosti těla a obrovská pomoc při snaze o hubnutí – asi tak by se daly charakterizovat nejčastější hesla používaná ve spojitosti s tzv. greenfoods v čele s chlorellou a spirulinou.
Pro někoho základ zdravé stravy, pro jiné jen neúčinné placebo. Jaké reálné účinky však můžeme od zelených potravin očekávat a vyplatí se jejich podávání?
Chlorella a spirulina jsou nutričně bohaté potraviny
Řeč je o zelených potravinách, které se standardně prodávají v podobě malých sušených slisovaných tabletek. Chlorella (řasa vyskytující se ve sladkých vodách) a spirulina (sinice z tropických jezer) jsou oblíbené doplňky stravy, které vídáme na pultech obchodů se zdravou výživou stále častěji.
Co se v nich ale skrývá? Zastoupení nejdůležitějších živin v 10 g sušené potraviny (odpovídá 1 větší dávce) si můžeme ukázat v následující tabulce:
Chlorella | Spirulina |
Bílkoviny (asi 4–6 g) | Bílkoviny (asi 5–6 g) |
Vitamin B1 (16 % DDD) | Vitamin B1 (16 % DDD) |
Vitamin B2 (36 % DDD) | Vitamin B2 (22 % DDD) |
Vitamin B6 (45 % DDD) | Vitamin B6 (6 % DDD) |
Vitamin B12 (cca 600–700 % DDD) | Železo (16 % DDD) |
Železo (6–40 % DDD) | Hořčík (5 % DDD) |
Vysoké zastoupení esenciálních prvků
Ačkoliv obě zelené potraviny obsahují vysoké množství bílkovin (40–60 % z celkového obsahu), je zřejmé, že jako ideální zdroj bílkovin se použít nedají, protože by nám pak jedno balení vystačilo tak na 3 dny. Jedna dávka bílkovin pro sportovce by totiž měla obsahovat asi 20–40 g bílkovin, což je v řeči chlorelly a spiruliny porce asi 60 g (to je více než 200 běžně dostupných tabletek s cenovkou přesahující 100–200 Kč).
Zajímavější je zastoupení esenciálních prvků, zejména pak dobře využitelného železa, vitaminů skupiny B, především vitaminu B12. Hlavně Chlorella je bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vitaminu B12, spirulina je jeho zdrojem také, ovšem z části se jedná o ne zcela využitelnou formu (pseudovitamin B12). Některé studie však ukazují, že i spirulina dokáže zvýšit hladinu vitaminu B12, a tak jsou tyto zelené potraviny velmi vhodné u osob s nedostatkem vitaminu B12, u vegetariánů a veganů.
A kde se berou ony "zázračné účinky"?
V seznamu výše uvedených látek však není nic, co bychom nemohli najít v jiných nutričně hodnotných potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, maso). Proč je tedy zařazujeme do tzv. superpotravin? Odpovědí jsou další látky vyskytující se v zelených potravinách, které mají typicky antioxidační účinek.
- u spiruliny se jedná o C‑Fykocyanin (až 20 % ze sušené hmotnosti),
- u chlorelly bychom mohli jmenovat například chlorofyl (asi 1,3 % ze sušené hmotnosti).
BIO Spirulina
Pozitivní účinky chlorelly a spiruliny na naše tělo
1. Detoxikace organismu od těžkých kovů
Samozřejmě, že tělo má své detoxikační systémy, které umožňují odstraňovat z organismu nejrůznější cizorodé látky a prvky včetně těžkých kovů. Chlorella a především spirulina však ve studiích na myších ukazují, že schopnost odstraňovat těžké kovy z těla mají také, a to především díky jejich bioakumulačním schopnostem.
Pokud vám život kříží konzumace a příjem arsenu, kadmia či rtuti (ať už z průmyslových výrob, či ze znečištěné vody), chlorella a spirulina jsou tu pro vás. Tenhle problém naštěstí většinu obyvatel České a Slovenské republiky pravděpodobně netrápí. Přidání chlorelly a spiruliny do celkového zdravého životního stylu tak může podpořit přirozenou detoxikaci organismu.
2. Podpora funkce imunitního systému
Podávání zelených potravin může být zajímavé také pro osoby s oslabenou imunitou či při chřipkových epidemiích. Chlorella i spirulina totiž vykazují účinky vedoucí k podpoře funkce imunitního systému (díky vyšší produkci Imunoglobulinu‑A u chlorelly i spiruliny), a tak se díky jejich podávání možná můžeme vyhnout nepříjemnému onemocnění.
Takových účinků je dosaženo i v krátkodobém měřítku, a tak i podávání v rámci několika týdnů před výskytem epidemie má smysl.
3. Ochrana kardiovaskulárního systému
Při pohledu na nejčastější příčiny úmrtí v České republice je jasné, že kardiovaskulární systém (cévy a srdce) bychom si měli chránit jako oko v hlavě. Potěšující zprávou proto je, že chlorella i spirulina nám v tomto ohledu mohou pomoci.
Podávání zelených potravin totiž může pomoci se snižováním krevního tlaku, se snižováním hladiny cholesterolu a s optimalizací poměru "dobrého" a "špatného" cholesterolu v krvi.
Samy o sobě však zelené potraviny nejsou všemocné, důležité je podpořit kardiovaskulární zdraví především celkovou úpravou životního stylu.
4. Snížení hladiny krevního cukru jako prevence před cukrovkou 2. typu
Snížit hladinu cukru a inzulinu v krvi se zdá být jako dobrá prevence před rozvojem cukrovky 2. typu. Podle některých studií se zdá, že nám v tom částečně mohou dopomoci. Účinnosti je dosaženo při dávkách asi 5–10 g zelených potravin denně (odpovídá asi 20–40 tabletkám).
Stále však platí, že tím nejdůležitějším faktorem zůstává náš životní styl a především výběr vhodných či nevhodných potravin společně s dostatečnou pohybovou aktivitou.
5. Podpora sportovní vytrvalosti
Spirulina v několika studiích také ukázala, že dokáže pozitivně ovlivnit sportovní výkonnost. V tomto případě se zdá, že je třeba sáhnout po vyšších dávkách po dobu alespoň několika týdnů (asi 6–8 g, 25–30 tablet denně) pro podporu vytrvalostní aktivity a výkonů do selhání.
Pokud vás čekají fyzické testy a chcete svůj výkon podpořit spirulinou, nebojte se pravidelných vysokých dávek.
Se spalováním tuků nepomůžou
Studie v tomto směru ukazují, že vliv zelených potravin na hubnutí je buď malý, nebo dokonce žádný. Ani spirulina s chlorellou nemohou plnit funkci "magických pilulek na hubnutí", a tak bychom stále měli spoléhat především na vhodnou úpravu stravy a pravidelnou dávku pohybu.
BIO Chlorella
Má smysl užívat chlorellu a spirulinu?
- Z výše uvedeného je zřejmé, že greenfoods patří mezi nutričně hodnotné zdroje potravin a jejich zařazení do jídelníčku je vhodné pro sportovce či pro osoby se sníženou imunitou.
- Ani od jedné z těchto zelených potravin bychom však neměli čekat nárazové a okamžité zvýšení zdraví, či dokonce výkonnosti – spíše jen malou dopomoc a podporu při cestě za zdravým životním stylem.
- Koneckonců podobně zdravých potravin, či dokonce "superfoods" známe mnoho dalších, ať už jde o česnek, zázvor, barevné druhy ovoce a zeleniny či kysané a fermentované potraviny.
- A pokud chceme levnější alternativu oblíbených greenfoods, můžeme si doma pěstovat zelený ječmen a pravidelně ho přidávat do smoothies či do zeleninových salátů.
Jaké dávkování je opravdu účinné?
Nezapomeňte však na dostatečné dávkování, běžně dostupné výrobky nejsou žádnými standardizovanými extrakty, ale pouze sušeným materiálem ve slisované podobě. Pro účinné dávky je proto třeba užívat často vyšší dávky, než které bývají běžně doporučovány na obalech.
Před zakoupením si proto rozmyslete, jestli jste ochotni platit za běžně užívané účinné dávky (5–10 g denně, 20–40 tablet), pokud totiž máte v plánu užívat 3 tablety denně (0,75 g), nebudou mít zelené potraviny na vaše zdraví prakticky žádný účinek.
Greens Mix
Co si z toho vzít?
Chlorella a spirulina patří mezi zelené potraviny, které mohou pomoci s doplněním železa a vitaminů ze skupiny B (chlorella je navíc bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vitaminu B12). Vedle vitaminů a minerálů obsahují zelené potraviny látky s antioxidačním účinkem, které mohou mít na organismus další pozitivní vliv. Zelené potraviny pomáhají se zlepšením celkového zdraví, chrání kardiovaskulární systém, pomáhají se zvyšováním imunity a fungují jako prevence před rozvojem cukrovky 2. typu. Pokud jsme v kontaktu s těžkými kovy, může nás podání chlorelly a spiruliny chránit před možnou intoxikací.
Spirulina může hrát také zajímavou roli ve sportovní výkonnosti, z jejích účinků mohou profitovat běžci, cyklisté, veslaři a plavci, jelikož podporuje tukový metabolismus a chrání svalovou hmotu před poškozením. Chlorella a spirulina obohatí stravu a zdravý životní styl, nevýhodou je jejich relativně vysoká cena pro pravidelné užívání v dávkách, které mají opravdu relevantní účinky. Proto je možné sáhnout raději po levnějších alternativách, jako je třeba zelený ječmen, česnek, zázvor, barevné druhy ovoce a zeleniny či kysané a fermentované potraviny.