Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Zuzana Gáliková
Zuzana Gáliková Poprvé publikováno 6. 9. 2018
Aktualizováno 4. 12. 2019
1
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Také se řadíte k těm, kteří nad kefírem či acidofilním mlékem ohrnují nos? Bílé je kyselé, nechutná a slazené už má zase hodně cukru. Přesto tušíte, že do jídelníčku patří. Jak z toho ven?

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co si pod pojmem "kysaný mléčný výrobek" vlastně představit
  • Co všechno do téhle skupiny potravin patří a jaký je mezi nimi rozdíl
  • Čím vším se mi tělo odvděčí, když je budu jíst
  • Jak si vybrat ten správný výrobek
  • Jak to udělat, aby chutnaly i těm nejvybíravějším z nás

Co si pod pojmem "kysaný mléčný výrobek" vlastně představit?

Jedná se o výrobky, které vznikly kysáním mléka, smetany nebo podmáslí za pomoci přidaných mikroorganismů. A právě v obsahu živých mikroorganismů (bakterií a kvasinek) tkví tajemství jejich pozitivních účinků.

Ve výrobcích můžeme najít mikroorganismy, které patří do tzv. startovací kultury, kterou třeba k tomu, aby kysaný výrobek vůbec vznikl. Nacházejí se v každém výrobku. Některé obsahují navíc ještě probiotické bakterie (probiotika).

Probiotika jsou druhy bakterií, které se také nacházejí přirozeně v našem trávicím traktu a po podání v dostatečném množství mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Řadí se mezi ně zejména rody Lactobacillus a Bifidobacterium

Bakterie a kvasinky ve všech výrobcích po přidání rostou, množí se a přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou. Minimální množství laktózy je výhodné pro lidi s laktózovou intolerancí.

Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Co všechno do téhle skupiny potravin patří a jaký je mezi nimi rozdíl?

  1. Jogurt/jogurtový nápoj: Nejznámější a nejoblíbenější. Vzniká kysáním mléka/smetany/jejich směsi tzv. jogurtovou kulturou. Obsahují Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, které se také řadí mezi probiotika.
  2. Acidofilní mléko: Je specifické probiotickou bakterií Lactobacillus acidophilus.
  3. Kysané podmáslí: Podmáslí vzniká při výrobě másla. Přidáním mikroorganismů se z něj stává kysané podmáslí.
  4. Kefír/kefírové mléko: Tady najdeme kromě bakterií i kvasinky. Ty produkují malé množství alkoholu a oxidu uhličitého, kvůli tomu se chuť těchto dvou od předchozích trochu liší. Ve srovnání s ostatními, které obsahují 106–107 bakterií (v 1 g výrobku), má kefír a kefírové mléko navíc ještě 102–104 kvasinek (také v 1 g výrobku). 
  5. Výrobky s probiotickými kulturami: Všechny výrobky, kde jsou ještě navíc k běžně používaným mikroorganismům přidávána již zmíněné probiotika. V názvu hledejte nápisy jako "bifi" či "bifido". Ve složení zase Bifidobacterium či Lactobacillus acidophilus.

Čím vším se mi kysané mléčné výrobky odvděčí, když je budu jíst?

  1. Mikroorganismy v kysaných mléčných výrobcích pozitivně ovlivňují střevní mikrobiotu – mikroorganismy našeho trávicího traktu. Její správné složení má vliv na funkci imunitního systému či dobré trávení
  2. Jakožto potraviny živočišného původu jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin.
  3. Obsahují vápník. Kvůli kyselému prostředí navíc hodně dobře využitelný.
  4. Nechybí ani další minerální látky a vitamíny, jako je vitamin B12, B2 či jód.
  5. Trápí vás laktózová intolerance a nemůžete mléko? Kysané mléčné výrobky byste mohli zvládnout. Jak už bylo řečeno výše, laktóza se ve velkém množství přeměňuje na kyselinu mléčnou. Nakonec jí zůstane opravdu málo, a proto tyhle výrobky lidem s intolerancí většinou problémy nezpůsobují.
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Jak si vybrat ten správný výrobek?

  1. Chcete co největší dávku prospěšných mikroorganismů? Jděte do kefíru nebo kefírového mléka.
  2. Pro obsah probiotik si vybírejte acidofilní mléko nebo produkty jimi obohacené.
  3. Jednotlivé produkty se liší obsahem tuku. Když chcete méně "tučnou" variantu, vybírejte kefírové mléko nebo podmáslí. Ty mají pouze kolem 1 gramu tuku na 100 ml. Takové acidofilní mléko pak má 3–4 g tuku na 100 ml potraviny (pokud se nejedná o nízkotučnou variantu).
  4. Ideálně nevybírejte slazené varianty. Nebo je vybírejte občas, s rozumem a s vědomím, že obsahují opravdu hodně cukru. 
    1. Jedna krabička kefíru (500 ml) může mít až 60 gramů cukru. To pak přebíjí veškeré pozitiva prospěšného kysaného výrobku. 
    2. Sáhněte raději po bílé variantě a oslaďte si ji například ovocem.

A střídejte je. Když vám nechutnají všechny, vyberte si aspoň některé, které budete pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nejlépe minimálně jeden kysaný mléčný výrobek denně.

Jak udělat, aby kysané mléčné výrobky chutnaly i těm nejvybíravějším z nás?

  1. Rozmixujte je s ovocem. Kefír, jahody a banán hoďte do mixéru a chutná svačinka je na světě. Ale pozor, ať to s ovocem nepřeženete. Hrst jahod nebo jeden banán bohatě stačí.
  2. Využijte také různé vločky, ořechy či ořechové máslo.
  3. Snídaňové müsli nejezte jenom s jogurtem. Občas ho zaměňte za kefírové/acidofilní mléko či podmáslí.
  4. Zkoušeli jste už palačinky z kefíru? Ochutnejte je a uvidíte, jak jsou krásně jemné a nadýchané.
  5. Udělejte si dip nebo zmrzlinu.
  6. Zapojte fantazii! Možností je opravdu hodně.
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?

Co si pamatovat při příštím nákupu?

  • Kysané mléčné výrobky mají mnoho zdravotních benefitů. Dokonce i pro ty z nás, kteří nemůžou klasické mléko.
  • Je jich mnoho a každý se pyšní něčím jiným. Proto je nejlepší je střídat.
  • Koukejte na složení a hledejte probiotika. Zvykejte si raději na bílé varianty a těm slazeným se zkuste vyhýbat.
Poděkuj autorovi
21
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________