Kefír: kyselý probiotický zázrak

Karolína Šimečková
Karolína Šimečková 17. 10. 2022
4 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Kefír: kyselý probiotický zázrak
  • Kefír je fermentované mléko obsahující až 40 různých druhů probiotických bakterií a kvasinek. 
  • Dále je také bohatým zdrojem bioaktivních peptidů, vitamínů, minerálních látek a enzymů.
  • Studie naznačují, že posiluje váš imunitní systém, pomáhá při zažívacích potížích, zlepšuje zdraví kostí a může dokonce bojovat proti alergiím či astmatu.

,,Všelék bojující za zdravé trávení, napomáhající vytvoření ideální postavy či zlepšení stavu pokožky, vlasů a kostí”, i tak mnozí popisují fermentovanou potravinu s konzistencí srovnatelnou s pitným jogurtem, kefír. Jedná se ale opravdu o takovou “bombu”? Tento článek představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku jednoduše a téměř bez práce!

Pod pokličkou; co to vlastně ten kefír je?

Jak jsme již zmiňovali, jedná se o fermentovaný mléčný nápoj. Jeho název pochází z tureckého slova „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který má člověk po jeho pití zažívat. Konkrétně jde o kombinaci mléka (kultury se živí na jeho přírodních cukrech) a kefírových zrn obsahujících vysoké množství živých bakterií a kvasinek. Chuť je popisována jako kyselá a pikantní s konzistencí podobnou tekutému jogurtu, ale záleží na jeho typu. Ačkoli se jedná o mléčný nápoj, lze ho vyrobit nejen z kravského, ovčího nebo kozího mléka, ale také z nemléčných náhražek, jako jsou kokosové či ovesné nápoje. 

 Zdravotní benefity kefíru: 

  • Rozmanitější probiotikum než jogurt; ačkoli je právě jogurt nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, kefír ve skutečnosti obsahuje jejich širší spektrum. Kefírová zrna obsahují asi 40 rodů bakterií a kvasinek, což z nich činí velmi bohatý a rozmanitý probiotický zdroj.
  • Silné antibakteriální schopnosti; předpokládá se, že určitá probiotika v kefíru chrání před infekcemi a škodlivými bakteriemi (např. salmonella, helicobacter pylori a e. coli). Dalším bonusem je i typ sacharidu kefiran, mající též silné antibakteriální vlastnosti.
  • Snížení cholesterolu; studie z roku 2017 sledovala změny v hladinách cholesterolu u žen s nadváhou po pravidelné konzumaci nízkotučného mléka nebo kefíru. Ty pijící kefír vykazovaly po 8 týdnech významné snížení hladiny celkového cholesterolu a hladiny cholesterolu v lipoproteinech s nízkou hustotou ve srovnání s těmi, které pily pouze dvě porce nízkotučného mléka denně.
  • Zlepšení zdraví kostí + snížení rizika osteoporózy; plnotučný kefír je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale také vitamínu K2 (bylo prokázáno, že suplementace K2 snižuje riziko zlomenin až o 81 %). Nedávné studie navíc spojují kefír se zvýšenou absorpcí vápníku v kostních buňkách. To vede ke zlepšení hustoty kostí, což by mělo pomoci předcházet zlomeninám.
  • Pomocník pro zdravé trávení; probiotika, jako je kefír, mohou pomoci obnovit rovnováhu přátelských bakterií ve vašem střevě. A co víc, dostatek důkazů naznačuje, že probiotika a probiotické potraviny mohou zmírnit mnoho problémů s trávením, včetně nepravidelného vyprazdňování či průjmů nebo naopak zácp.  
  • Regulace krevního cukru; studie z roku 2015 porovnávala účinky konzumace kefíru a konvenčně fermentovaného mléka na hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Účastníci, kteří konzumovali kefír, měli výrazně nižší hladinu cukru v krvi nalačno než ti, kteří konzumovali právě konvenčně fermentované mléko.
  • Zlepšení příznaků alergie + astmatu;  závěry studií na zvířatech úpukazují na to, že kefír potlačuje zánětlivé reakce související s alergiemi a astmatem.
Kefír: kyselý probiotický zázrak

Tibetská kefírová houba 

Neskutečně jednoduchá domácí příprava je také jednou z nepopiratelných výhod tohoto probiotiky napumpovaného nápoje. Potřebujete k tomu vlastně pouze mléko či jeho náhražku a kefírová zrna, jež do těchto nápojů přidáte. Nenechte se ovšem zmást, nejedná se o obilná zrna, ale zrnu podobné kolonie kvasinek a bakterií mléčného kvašení, které svým vzhledem připomínají květák. Jinými slovy, kefír je nápoj, ale kefírová zrna jsou startovací kulturou, která se používá k výrobě nápoje.

Po spojení dvou komponentů, tedy mléka a kefírových zrn, se během přibližně 24 hodin mikroorganismy v kefírových zrnech rozmnoží a přemění se na kefír! Kouzlo je na světě. A to nejlepší teprve přijde; zrna je možné z kefíru odstranit a znovu použít, kdykoli na kefír dostanete chuť. Seženete je přitom v mnoha obchodech se zdravou výživou a také online (mějte na paměti, že kefírová zrna pro mléčné a nemléčné nápoje se liší).

Jak na domácí kefír

  1. Zrna; do malé sklenice dejte 1–2 polévkové lžíce (14–28 gramů) kefírových zrn. 
  2. Tekutina: přidejte asi 2 šálky (500 ml) mléka či mléčné náhražky. V horní části sklenice ponechte ale alespoň 3 cm místa. 
  3. Hustota: pokud chcete váš kefír hustší, můžete přidat trochu plnotučné smetany.
  4. Čas: nasaďte víko a nechte 12–36 hodin při pokojové teplotě. 
  5. Hrudky: jakmile začne hmota vypadat hrudkovitě, kefír je na světě!
  6. Zrna podruhé: poté, co tekutinu jemně scedíte, zůstanou původní kefírová zrna, která můžete kdykoli znovu použít. 

Ale mějte na paměti: 

Protože se proces výroby kefíru může u různých značek (či vaší domácí výroby) lišit, mohou být některé produkty bohatším zdrojem probiotických bakterií a kvasinek než jiné. Proto určitě dávejte pozor, pokud na probiotika či fermentované potraviny nejste zvyklí a začínejte s menším množstvím kefíru, jež budete postupně zvyšovat. V opačném případě se u vás mohou objevit příznaky nadýmání, zácpy či průjmu. 

Pokud máte oslabený imunitní systém, popřípadně histaminovou intoleranci, měli byste si před zavedením nebo zvýšením příjmu fermentovaných potravin promluvit se svým lékařem či jiným odborníkem.

Co se týče údržby vaší kefírové houby, doporučujeme alespoň 1x za 2 týdny propláchnout čistou vodou (v případě, že ji pravidelně používáte). Jestli si ale dáváte na chvilku pauzu, můžete ji dlouhodobě uskladňovat v čisté nádobě v mrazáku. Po vyndání (a pár hodinách v pokojové teplotě) by měla mít stejně mazlavou konzistenci a mléčnou barvu jako předtím. V případě, že tomu tak nebude doporučujeme odřezat zkažené kousky, popřípadě rovnou koupit nová zrna.  

Co si z toho vzít? 

Kefír je úžasným zdrojem vitaminů, minerálních látek, enzymů, probiotických bakterií a kvasinek. Jeho popularita je založená na zdravotních benefitech, jako je zajištění správné funkce trávicího systému, snížení cholesterolu či zlepšení zdraví kostí. Dalším důvodem oblíbenosti je bezpochyby i jednoduchá, ekonomicky výhodná a udržitelná domácí výroba pomocí vlastních kefírových zrn. S přidáním ovoce či oblíbeného ořechového másla a granoly tak vykouzlíte snídani či svačinu téměř bez práce, nadupanou živinami.

Přidej se k 39 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
4 Líbí se mi Uložit článek