Kefír: kyselý probiotický zázrak

Komentáře
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Kefír je fermentované mléko obsahující až 40 různých druhů probiotických bakterií a kvasinek. 
  • Dále je také bohatým zdrojem bioaktivních peptidů, vitamínů, minerálních látek a enzymů.
  • Studie naznačují, že posiluje váš imunitní systém, pomáhá při zažívacích potížích, zlepšuje zdraví kostí a může dokonce bojovat proti alergiím či astmatu.

,,Všelék bojující za zdravé trávení, napomáhající vytvoření ideální postavy či zlepšení stavu pokožky, vlasů a kostí”, i tak mnozí popisují fermentovanou potravinu s konzistencí srovnatelnou s pitným jogurtem, kefír. Jedná se ale opravdu o takovou “bombu”? Tento článek představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku jednoduše a téměř bez práce!

Pod pokličkou; co to vlastně ten kefír je?

Jak jsme již zmiňovali, jedná se o fermentovaný mléčný nápoj. Jeho název pochází z tureckého slova „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který má člověk po jeho pití zažívat. Konkrétně jde o kombinaci mléka (kultury se živí na jeho přírodních cukrech) a kefírových zrn obsahujících vysoké množství živých bakterií a kvasinek. Chuť je popisována jako kyselá a pikantní s konzistencí podobnou tekutému jogurtu, ale záleží na jeho typu. Ačkoli se jedná o mléčný nápoj, lze ho vyrobit nejen z kravského, ovčího nebo kozího mléka, ale také z nemléčných náhražek, jako jsou kokosové či ovesné nápoje. 

 Zdravotní benefity kefíru: 

  • Rozmanitější probiotikum než jogurt; ačkoli je právě jogurt nejznámější probiotickou potravinou v západní stravě, kefír ve skutečnosti obsahuje jejich širší spektrum. Kefírová zrna obsahují asi 40 rodů bakterií a kvasinek, což z nich činí velmi bohatý a rozmanitý probiotický zdroj.
  • Silné antibakteriální schopnosti; předpokládá se, že určitá probiotika v kefíru chrání před infekcemi a škodlivými bakteriemi (např. salmonella, helicobacter pylori a e. coli). Dalším bonusem je i typ sacharidu kefiran, mající též silné antibakteriální vlastnosti.
  • Snížení cholesterolu; studie z roku 2017 sledovala změny v hladinách cholesterolu u žen s nadváhou po pravidelné konzumaci nízkotučného mléka nebo kefíru. Ty pijící kefír vykazovaly po 8 týdnech významné snížení hladiny celkového cholesterolu a hladiny cholesterolu v lipoproteinech s nízkou hustotou ve srovnání s těmi, které pily pouze dvě porce nízkotučného mléka denně.
  • Zlepšení zdraví kostí + snížení rizika osteoporózy; plnotučný kefír je nejen skvělým zdrojem vápníku, ale také vitamínu K2 (bylo prokázáno, že suplementace K2 snižuje riziko zlomenin až o 81 %). Nedávné studie navíc spojují kefír se zvýšenou absorpcí vápníku v kostních buňkách. To vede ke zlepšení hustoty kostí, což by mělo pomoci předcházet zlomeninám.
  • Pomocník pro zdravé trávení; probiotika, jako je kefír, mohou pomoci obnovit rovnováhu přátelských bakterií ve vašem střevě. A co víc, dostatek důkazů naznačuje, že probiotika a probiotické potraviny mohou zmírnit mnoho problémů s trávením, včetně nepravidelného vyprazdňování či průjmů nebo naopak zácp.  
  • Regulace krevního cukru; studie z roku 2015 porovnávala účinky konzumace kefíru a konvenčně fermentovaného mléka na hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Účastníci, kteří konzumovali kefír, měli výrazně nižší hladinu cukru v krvi nalačno než ti, kteří konzumovali právě konvenčně fermentované mléko.
  • Zlepšení příznaků alergie + astmatu;  závěry studií na zvířatech úpukazují na to, že kefír potlačuje zánětlivé reakce související s alergiemi a astmatem.
Kefír: kyselý probiotický zázrak

Tibetská kefírová houba 

Neskutečně jednoduchá domácí příprava je také jednou z nepopiratelných výhod tohoto probiotiky napumpovaného nápoje. Potřebujete k tomu vlastně pouze mléko či jeho náhražku a kefírová zrna, jež do těchto nápojů přidáte. Nenechte se ovšem zmást, nejedná se o obilná zrna, ale zrnu podobné kolonie kvasinek a bakterií mléčného kvašení, které svým vzhledem připomínají květák. Jinými slovy, kefír je nápoj, ale kefírová zrna jsou startovací kulturou, která se používá k výrobě nápoje.

Po spojení dvou komponentů, tedy mléka a kefírových zrn, se během přibližně 24 hodin mikroorganismy v kefírových zrnech rozmnoží a přemění se na kefír! Kouzlo je na světě. A to nejlepší teprve přijde; zrna je možné z kefíru odstranit a znovu použít, kdykoli na kefír dostanete chuť. Seženete je přitom v mnoha obchodech se zdravou výživou a také online (mějte na paměti, že kefírová zrna pro mléčné a nemléčné nápoje se liší).

Jak na domácí kefír

  1. Zrna; do malé sklenice dejte 1–2 polévkové lžíce (14–28 gramů) kefírových zrn. 
  2. Tekutina: přidejte asi 2 šálky (500 ml) mléka či mléčné náhražky. V horní části sklenice ponechte ale alespoň 3 cm místa. 
  3. Hustota: pokud chcete váš kefír hustší, můžete přidat trochu plnotučné smetany.
  4. Čas: nasaďte víko a nechte 12–36 hodin při pokojové teplotě. 
  5. Hrudky: jakmile začne hmota vypadat hrudkovitě, kefír je na světě!
  6. Zrna podruhé: poté, co tekutinu jemně scedíte, zůstanou původní kefírová zrna, která můžete kdykoli znovu použít. 

Ale mějte na paměti: 

Protože se proces výroby kefíru může u různých značek (či vaší domácí výroby) lišit, mohou být některé produkty bohatším zdrojem probiotických bakterií a kvasinek než jiné. Proto určitě dávejte pozor, pokud na probiotika či fermentované potraviny nejste zvyklí a začínejte s menším množstvím kefíru, jež budete postupně zvyšovat. V opačném případě se u vás mohou objevit příznaky nadýmání, zácpy či průjmu. 

Pokud máte oslabený imunitní systém, popřípadně histaminovou intoleranci, měli byste si před zavedením nebo zvýšením příjmu fermentovaných potravin promluvit se svým lékařem či jiným odborníkem.

Co se týče údržby vaší kefírové houby, doporučujeme alespoň 1x za 2 týdny propláchnout čistou vodou (v případě, že ji pravidelně používáte). Jestli si ale dáváte na chvilku pauzu, můžete ji dlouhodobě uskladňovat v čisté nádobě v mrazáku. Po vyndání (a pár hodinách v pokojové teplotě) by měla mít stejně mazlavou konzistenci a mléčnou barvu jako předtím. V případě, že tomu tak nebude doporučujeme odřezat zkažené kousky, popřípadě rovnou koupit nová zrna.  

Co si z toho vzít? 

Kefír je úžasným zdrojem vitaminů, minerálních látek, enzymů, probiotických bakterií a kvasinek. Jeho popularita je založená na zdravotních benefitech, jako je zajištění správné funkce trávicího systému, snížení cholesterolu či zlepšení zdraví kostí. Dalším důvodem oblíbenosti je bezpochyby i jednoduchá, ekonomicky výhodná a udržitelná domácí výroba pomocí vlastních kefírových zrn. S přidáním ovoce či oblíbeného ořechového máslagranoly tak vykouzlíte snídani či svačinu téměř bez práce, nadupanou živinami.

Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Ale když mně to nechutná! Proč a jak se naučit jíst kysané mléčné výrobky?
Kysané mléčné výrobky se obecně velké oblibě netěší. Jaká škoda! Mají mnoho benefitů, o kterých možná ani nevíte. Podívejte se na naše tipy, jak se v nich můžete lépe vyznat a s čím je jíst. Tak co, dáte jim ještě šanci?
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Probiotika a střevní mikroflóra: ochránci a pomocníci v jednom
Asi 500 druhů nejrůznějších bakterií sídlí v našem zažívacím traktu. Živí se nestrávenými zbytky potravy a na oplátku vytváří celou paletu látek, ze kterých náš organismus může těžit. Jak nás ovlivňuje střevní mikroflóra a jak o ni náležitě pečovat?
6 mýtů o light mléčných výrobcích
6 mýtů o light mléčných výrobcích
Jako light mléčné výrobky označujeme takové produkty, které mají vůči klasické alternativě snížené množství tuku alespoň o 30 %. I přesto, že se s těmito potravinami setkáváme v regálech supermarketů dennodenně, stále kolem nich panuje spousta mýtů a nevyřešených otázek. V dnešním článku se zaměříme na 6 těch nejčastějších.
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Co pomáhá proti nadýmání? Poradíme 6 snadných tipů
Taky se budíte s hezky plochým břichem, ale večer si připadáte jako v sedmém měsíci? Nadýmání není příjemné a dokáže nás pořádně frustrovat. Jak si s ním poradit, se dočtete v článku.
Jak se od sebe liší jogurt, řecký jogurt a Skyr?
Jak se od sebe liší jogurt, řecký jogurt a Skyr?
Klasický jogurt, řecký jogurt a skyr. Vypadají sice stejně ale jejich výroba a nutriční stránka se liší. Jak si mezi nimi udělat jasno a který je pro vás ten pravý?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Probiotika, prebiotika a synbiotika, jak se v nich vyznat?
Co jsou to probiotika, prebiotika a synbiotika? Ultimátní návod, jak se v tom vyznat, je tu. Pomůžou při nachlazení, léčbě antibiotiky nebo před cestou do exotických zemí!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?