Většina z nás to pravděpodobně zná. Zkoušíme ty nejdivnější diety a žádná ne a ne zabrat. Postava fitness modela/modelky v nedohlednu. Existuje milion důvodů, proč se váha nehýbe. Tedy alespoň tím směrem dolů. Někdy je za tím vším ne úplně správné porozumění základnímu principu, jak se zpropadeného tuku zbavit. A na to se podíváme v tomto článku.
Základní princip hubnutí – kalorický deficit
Odpověď je jasná. Má dvě slova. Kalorický deficit. Až vás bude z Instagramu vábit zaručený hubnoucí program, díky kterému už opravdu zhubnete, tak věřte, že se nejedná o žádnou revoluci, ale o program založený na často až brutálním deficitu. To je to tajemství. Kalorický deficit. Žádný jiný přirozený způsob hubnutí zatím neexistuje.
Platí jednoduché pravidlo: Musíme dlouhodobě a průměrně jíst a pít menší množství energie, než ji vydáme. Pokud tomu tak doopravdy bude, váha se bude snižovat a budeme hubnout. Důležitý je taky správný poměr živin. Sice můžete hubnout i na tabulkách Milky, ale ideální to nebude.
A co pak všechny ty jiné způsoby hubnutí?
Tím myslím nízkosacharidové, nízkotučné, vegan či paleo diety, jídlo v určitou denní dobu či popíjení celerové šťávy za svitu úplňku a při tanci lesních víl?
Jde o to, že všechny stravovací styly opět nepřímo vytváří kalorický deficit. Každá dieta, která vám kdy pomohla zhubnout, vám pouze pomohla vytvořit potřebný deficit. Zkrátka musíte jíst méně kalorií. Takže populární Cambridge nebo Keto diet nejsou žádnou magií.
Přesvědčte se sami na příkladech:
- Jedení méně sacharidů v podobě pečiva a příloh znamená, že jíte méně kalorií
- Nejedení po 5., 6., 7… večer znamená, že jíte méně kalorií
- Jedení méně tuku znamená, že jíte méně kalorií
- Vegan, paleo, bezlepkové či raw diety vylučují jídla, která obvykle jíte, a proto jíte méně kalorií
Poznáváte se? Všechny uvedené příklad končí tím, že vlastně jíte méně kalorií. Žádná kouzla. Diety jako takové vám pomohly deficit vytvořit, ale samotný deficit způsobil, že jste zhubli.
5 jednoduchých tipů, jak se dostat do deficitu
1. Nepijte své kalorie
Zapomeňte na sladké džusy, ochucené minerálky, smoothiečka a doslazování nápojů, jako je káva a čaj. S kaloriemi pocházejícími z pití lidé často zapomínají počítat, přitom jich není úplně málo a nezasytí nás.
Řešením je čistá voda. Že vás nebaví? Využijte naše tipy:
- přidejte odměrku BCAAček
- zkuste nějaká z bezkalorických sladidel
- do džbánu hoďte hrst lesního ovoce, klidně lyofilizovaného nebo mraženého
- vodu vyměňte za čaj, který v zimě určitě přijde vhod, vybírejte zelené, ovocné nebo bylinkové
2. Vyměňte potraviny bohaté na kalorie za potraviny bohaté na živiny
Existuje spousta vychytávek, které vám ušetří kalorie, a přesto si pochutnáte:
- namísto tučného dipu z majonézy ho vytvořte z bílého jogurtu a dochuťte bylinkami
- namísto klasické rýže zkuste rýži z květáku, možná vás příjemně překvapí svou chutí
- smetanové krémové polévky vyměňte za vývary
3. Choďte pěšky
Je to jednoduchý způsob, jak zařadit pohyb každý den, a zajistit tak potřebný kalorický výdej. Do práce jedete autem, po osmi hodinách sezení na zadku znovu odjedete domů?
Takovým způsobem jen těžko dosáhnete doporučovaných 10 tisíc kroků. Pořiďte si jednoduchý krokoměr nebo sledujte počet kroků v mobilní aplikaci a cíl se snažte postupně navyšovat.
4. Ke každému jídlu přidejte zeleninu, s ovocem šetřete
Často se setkávám s problémem, že jídelníčky jsou plné ovoce, naopak s konzumací zeleniny to vypadá bídně. Zkuste to naopak. Zelenina má minimum kalorií, naopak je plná vlákniny, minerálních látek a vitaminů.
Právě jste snědli oběd a stále máte hlad? Přihoďte ještě zeleninový salát. Je to určitě lepší způsob, než se později vrhnout na balíček mastných chipsů.
- Zeleninu jezte v různých podobách, ať už se jedná o čerstvou, dušenou, nebo pečenou v troubě. Aktuálním hitem je zelenina kvašená. Zkuste třeba náš návod na domácí fermentovanou zeleninu.
5. Opatrně s tukem
Oproti bílkovinám i sacharidům, kde v 1 g najdeme 4 kcal, má 1 g tuku 9 kcal. Navíc už v mnoha potravinách obsažen je, aniž bychom ho tam vnímali. Kalorie z něj tak do jídelníčku skáčou hodně rychle a skoro samy.
Jak s tukem šikovně šetřit?
- pořiďte si kvalitní pánev, kde jídlo připravíte s minimem tuku nebo úplně bez něj
- stejně dobře poslouží pečící papír
- mojí oblíbenou vychytávkou jsou oleje ve spreji, umožní vám přesné dávkování
- držte se zlaté střední cesty v tučnosti mléčných výrobků: Sýry vybírejte do 30 % t.v.s, tvaroh kupujte nízko nebo polotučný, bílé jogurty do 4 % tuku nebo sáhněte po Skyru či řeckém jogurtu od Milka (ty nemají tuk žádný, naopak mají hodně bílkovin, a tím i víc zasytí)
- namísto klasického arašídového másla zkuste arašídové máslo v prášku
- tuňáka v oleji vyměňte za toho ve vlastní šťávě nebo alespoň olej slijte
Co si z toho vzít?
Žádná věda, co? Existuje nepřeberné množství způsobů, jak deficit vytvořit. Udělejte to ale tak, ať je to pro vás co nepříjemnější.