Spirulina
Co je spirulina?
Spirulina je zelenomodrá řasa (sinice), která je díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek řazena mezi tzv. superpotraviny. Spirulina je bohatá na rostlinné bílkoviny (až kolem 60 %), vitaminy (zejména vitamíny skupiny B) či antioxidační C‑Fykocyanin. Prášek spiruliny se získává sušením řas, které byly dříve rozšířené v subtropických a tropických jezerech, v současnosti se nejčastěji pěstují v laboratořích.
Účinky spiruliny
Spirulina je známá pro své antioxidační či protizánětlivé účinky. Podporuje imunitní a kardiovaskulární systém, a pomáhá také s regulací hladiny glukózy v krvi, cholesterolu či krevního tlaku. Mezi další prokázané účinky spiruliny se řadí:
- pomáhá s vázáním a tím odbouráváním těžkých kovů,
- zmírňuje příznaky alergií,
- pomáhá zmírnit symptomy PMS,
- zmírňuje příznaky chudokrevnosti,
- bojuje proti kvasinkovým infekcím,
- může podpořit zvýšení vytrvalosti a svalové síly.
Spirulina svými účinky do značné míry připomíná chlorellu, další zelenou řasu považovanou za superpotravinu. V porovnání s ní je však spirulina snadněji stravitelná.
Užívání spiruliny není dostatečně probádáno u dětí a těhotných a kojících žen, proto se jim její užívání nedoporučuje.
Dávkování spiruliny
Nejčastěji uváděnou doporučenou denní dávkou je 2–5 g spiruliny. Pozitivní účinky jsou však pozorovány i při dvojnásobných dávkách. V začátcích se doporučuje začít s nižší dávkou, která se postupně navyšuje až na požadovanou dávku.
Chuť spiruliny mnoha lidem připomíná rybí a zemité tóny. Pro její snazší konzumaci je tak možné ji přidávat do smoothies, ovocných a zeleninových šťáv, nebo ji použít jako barvivo v různých nápojích - pro tyto účely je oblíbená zejména modrá spirulina. Hodí se také do dezertů, polévek či salátů.