Co je chlorella?
Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, která se pyšní nejvyšším známým obsahem chlorofylu. Díky obsahu dalších antioxidantů, rostlinných bílkovin (až 60 %), vlákniny, vitaminů, minerálních a dalších bioaktivních látek se řadí mezi tzv. superpotraviny. Chlorella má tuhou buněčnou stěnu, která je pro naše tělo nestravitelná, v doplňcích stravy je proto tato stěna porušena.
Účinky chlorelly
Chlorella je silný antioxidant, který pomáhá se zmírněním stárnutí buněk. Je známá také pro svoji schopnost vázat těžké kovy, např. rtuť či kadmium, a pomoci s jejich případným vylučováním s těla. Účinky chlorelly se odvíjí od konkrétního druhu chlorelly a způsobu jejího pěstování. Všeobecně může chlorella:
- posílit imunitní systém,
- pomoci s regulací cholesterolu,
- regulovat krevní tlak a hladinu cukru,
- zmírňovat projevy PMS,
- zvýšit vytrvalost a svalovou sílu.
Chlorella je často spojována také s pozitivním vlivem na zdraví očí, jater a zažívacího traktu. Svými účinky do značné míry připomíná spirulinu, která je oproti chlorelle obvykle lépe stravitelná.
Užívání chlorelly se kvůli nedostatečnému výzkumu nedoporučuje u těhotných či kojících žen a dětí.
Dávkování chlorelly
Chlorella se obvykle užívá v množství 3‑10 g denně po dobu několika měsíců. Po konzultaci s lékařem nejsou výjimkou ani vyšší dávky, ke kterým je vhodné se propracovat postupným navyšováním.
Chlorella je obvykle k dostání ve formě kapslí či tablet, které zajišťují standardizované množství. Chlorellu v prášku lze přidávat do smoothies, případně s ní vařit či péct - zde však může snadno dojít k převýšení doporučené dávky.