Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?

Komentáře
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které obsahují je všechny zelené potraviny, ovoce, zelenina, bylinky a další.
  • Tyto sloučeniny chrání buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám.

Co jsou to flavonoidy?

Jak je naznačeno výše – flavonoidy jsou rozsáhlou skupinou přírodních (organických) látek, z chemického hlediska se pak jedná o tzv. polyfenolické sloučeniny, zkráceně polyfenoly. Vyskytují se v rostlinách či různých potravinách. V současné době bylo identifikováno několik tisíc různých flavonoidů, což z nich činí jednu z nejrozmanitějších skupin přírodních sloučenin. Jejich pigmenty jsou často odpovědné za sytost barev květů, což je důležitý faktor při atraktivitě rostlin pro opylovače. Nicméně, jejich biologický význam přesahuje estetickou funkci, protože se ukázaly jako klíčové pro ochranu rostlin před stresovými podmínkami, jako jsou infekce, UV záření či škůdci. 

I pro člověka jsou ovšem flavonoidy prospěšné. Dle dostupných výzkumů se jejich konzumace spojuje s mnoha zdravotními benefity. Důvodem jsou zpravidla antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko vzniku řady onemocnění, včetně srdečních chorob. Jejich potenciál v medicíně a výživě je tak stále předmětem intenzivního výzkumu a může otevřít nové perspektivy pro prevenci a léčbu různých nemocí.

V jakých potravinách je najdeme?

Flavonoidy obsahují podskupiny: flavonoly, flavony, flavanony, katechiny, anthokyanidiny, dihydroflavonoly a chalkony. A v jakých konkrétních potravinách je najdete?

  • Flavonoly: ledový salát, rajčata, cibule, kapusta, jablka, hrozny, bobule, červené víno.
  • Flavony: petržel, červená paprika, máta, heřmánek, celer. 
  • Flavanony: pomeranč, citron, grapefruit, mandarinka, limetka.
  • Katechiny: jablka, ostružiny, červené víno, kakao (tím pádem i kvalitní hořká čokoláda), třesně, fava fazole.
  • Anthokyanidiny: bobule, červené zelí, červená cibule, lilek, červený pomeranč, hrozny, třešně, švěstky, fialové batáty, modrá kukuřice, fialová a černá mrkev, levandule, motýlí hrách. 
  • Dihydroflavonoly: víno, sójové výrobky.
  • Chalkony: rajčata, jablka, lékořice, klíček čínský, voskové jambu, listy ašitaby.

Jak je to s těmi protizánětlivými potravinami odhalí článek Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?

5 významných benefitů

  1. Antioxidační účinky: jak je zmíněno výše, flavonoidy jsou silnými antioxidanty, pomáhajícími chránit tělo před poškozením způsobeným nadbytkem volných radikálů. Tento ochranný mechanismus může snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a degenerativní onemocnění.
  2. Protizánětlivé vlastnosti: mnoho flavonoidů má také protizánětlivé účinky, čímž pomáhají regulovat míru zánětlivých reakcí. To může vést k úlevě od bolesti spojené s chronickými zánětlivými onemocněními, jako je artritida, a také k ochraně tkání před poškozením způsobeným zánětem.
  3. Podpora kardiovaskulárního zdraví: řada studií naznačuje, že pravidelná konzumace potravin obsahujících flavonoidy může přispět k celkovému zdraví srdce a cév (prevence před infarktem či mrtvicí). Je to proto, že pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu, zlepšovat pružnost cév a snižovat krevní tlak.
  4. Podpora imunitního systému: některé flavonoidy mají imunomodulační účinky, což znamená, že podporují správnou funkci imunitního systému a pomáhají tělu bojovat proti infekcím a nemocem. 
  5. Ochrana neurologických funkcí: studie naznačují, že flavonoidy chrání nervové buňky a podporují zdraví mozku. Snižují tak riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, podporují kognitivní funkce a paměť.
Co jsou flavonoidy a jaké mají zdravotní benefity?

Na co si dát pozor? 

I když flavonoidy jsou obecně považovány za bezpečné a mají mnoho zdravotních výhod, existují i potenciální rizika spojená s jejich nadměrným nebo nevhodným užíváním. Tím hlavním je interakce s různými léčivy – některé flavonoidy mohou ovlivňovat metabolismus léků v těle, což má za následek zvýšení nebo snížení jejich účinnosti. Před jejich nasazením je tak na místě toto rozhodnutí konzultovat se svým lékařem nebo farmaceutickým odborníkem, zejména pokud užíváte léky na předpis. 

Dalším potenciálním rizikem je možná toxicita při jejich nadměrném užívání. Přestože jsou flavonoidy přirozeně se vyskytující látky v potravinách a rostlinách, jejich vysoké dávky mohou mít nepříznivé účinky – obzvlášť pokud je užíváte jako doplněk stravy s vysokou koncentrací. Některé studie naznačují, že mohou vést k gastrointestinálním potížím, jako jsou zažívací obtíže nebo průjmy. Navíc bylo prokázáno, že některé flavonoidy ovlivňují endokrinní systém (reguluje a koordinuje spolupráci organismu s nervovou soustavou). Je tedy důležité dbát na vyváženou stravu a konzumovat flavonoidy v rámci doporučených denních dávek, aby se minimalizovalo riziko nežádoucích účinků.

Co si z toho vzít?

Flavonoidy jsou široce rozšířené organické sloučeniny přítomné v mnoha potravinách, jako ovoce, zelenina, byliny či různé čaje. Tyto látky jsou spojeny s mnoha zdravotními benefity, včetně antioxidačních a protizánětlivých účinků, podpory kardiovaskulárního zdraví, posílení imunitního systému a ochrany neurologického zdraví. V případě jejich cílené nadměrné konzumace či nasazení jejich suplementů je však stále dobré toto rozhodnutí probrat se svým lékařem či vhodným odborníkem. 

Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Ovoce a hubnutí: Úhlavní nepřítel, nebo věrný spojenec?
Všichni už jsme se někdy setkali s tvrzením, že ovoce by se mělo jíst jen dopoledne, protože jinak se po něm tloustne. Kolik cukru vlastně ovoce obsahuje a opravdu se nám banán po poledni uloží do tuku? Pokud v tomto ohledu stále tápete, je tento článek přesně pro vás.
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co to vlastně jsou antioxidanty, jaký mají vliv na fungování lidského těla a jak se doplňují s vlastními antioxidačními systémy našeho těla? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Co jsou protizánětlivé potraviny a jaký mají vliv na zdraví člověka?
Celerová šťáva, hromada ovoce, zeleniny či nezpracovaných potravin. Všechny tyto prvky mají pomáhat "detoxikovat" tělo a pomáhat mu bojovat se zánětem. Co je na tom ale pravdy? Odpověď i další zajímavosti se dozvíte v tomto článku!
Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky
Microgreens: svěží a antioxidanty nabité výhonky
O microgreens už jste jistě slyšeli – mladé zeleninové výhonky, které se konzumují ještě předtím, než dosáhnout stádia mladé rostliny. Mají ale co nabídnout i po stránce nutriční?
Lékařské prohlídky: proč je nepodceňovat, a na co máte nárok?
Lékařské prohlídky: proč je nepodceňovat, a na co máte nárok?
Preventivní prohlídky hrazené ze zdravotního pojištění mají za cíl monitorovat zdraví občanů České republiky a zachytit případná onemocnění hned v jejich počátku. Na co přesně tedy máte nárok, a proč se nevyplatí prevenci podceňovat?
Jaké suplementy zvolit pro zvýšení síly a růstu svalů a jaké raději nechat v regálu?
Jaké suplementy zvolit pro zvýšení síly a růstu svalů a jaké raději nechat v regálu?
Suplementy. Pro někoho životní láska, pro druhého střídmá pomoc a pro třetího podvod. Jaké mají opravdu smysl, a za co naopak zbytečně vyhodíte peníze?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?