Detox skladu! Před 17 hodinami jsme přidali do detoxu nový produkt s 13% slevou  

Proč jsou detoxy nesmysl? Můžou nás i zabít
obrázek ze shutterstock.com

Proč jsou detoxy nesmysl? Můžou nás i zabít

Ondřej Klein Ondřej Klein před 3 měsíci Aktualizováno 18. 9. 2018

V horkých teplotách vrcholného léta nejednoho člověka napadne, že by se v létě mohl "detoxikovat", protože se cítí tak nějak bez energie, je pořád unavený a mohl by tím zhubnout i nějaký to kilečko, a to se v létě hodí, ne? Do internetového vyhledávače stačí zadat klíčové slovo detox a doslova se na nás vyřítí nabídka programů slibujících detoxikaci celého těla, mysli a vesmíru. Samozřejmě zakoupíme ten program, kde je vyfocená úžasná proměna anonymního pána a krásné slečny, kterým se za týden podařilo zhubnout 5 kilogramů a zbavili se všech toxinů! A to chcete! Jak je to s těmi zázračně ztracenými 5 kilogramy, a fungují takové detoxikační programy?

Co se v dnešním očistném článku dozvíme?

  • Co se skrývá pod detoxikačními programy a jak takový typický program může vypadat?
  • Co jsou to toxiny a že každá látka včetně vody může být v nadměrném množství škodlivá.
  • Jaké orgány pracují 24 hodin denně na přirozené detoxikaci?
  • Že kvůli bláznivým snahám o detoxikaci organismu můžeme i zemřít.
  • Jak vypadá taková rovnice pro pořádný, kvalitní a dlouhodobý detox?

Detox potřebujeme po návštěvě jaderného reaktoru, nikoliv po nedělním obědě

Pod označením detoxikační neboli očistné diety a programy, si můžeme představit, cokoliv nás napadne. Každá reklama v televizi nebo na internetu lákající nás k nákupu detoxikačního balíčku si pod pojmem detox představuje něco jiného. Jejich cílem však bývá celková očista těla od toxinů, které se do našich těl za léta života dostaly. Společným znakem detoxikačních diet je omezující strava s absolutním minimem energie doprovázená doporučenou konzumací zázračného suplementu, který nás má zbavit všech zdravotních problémů a problémových tělesných partií.

Podle detoxikačního programu NaturalSwiss máme údajně ve střevech nahromaděné usazeniny, které znemožňují vstřebávání živin. Což je samozřejmě nesmysl, který má pouze vyvolat v lidech strach a podpořit jejich odhodlání zakoupit detoxikační produkt.

Jak takový detoxikační program typicky vypadá?

  • Je vysoce omezující a kaloricky restriktivní
  • Z běžného denního režimu se typicky musí vyloučit většina potravinových skupin
  • Pitný režim je omezen pouze na vodu a případně nějaké "lektvary mládí" jako třeba vymačkanou šťávu z citrónů (Kim, 2015)
  • Výběr potravin je zúžen pouze na ovoce a zeleninu doplněné speciálním doplňkem stravy pro podporu detoxikace nebo je doporučeno užívat pouze tento doplněk stravy.

obrázek ze shutterstock.com

Tom Woloshyn údajně detoxikoval 372 dní pomocí citrónové vody s javorovým sirupem

Populární Master Cleanse program je obdobou šťávových detoxikačních programů, kdy za jeden den můžeme vypít pouze 6–12 sklenic limonády obsahující citrónovou šťávu, javorový sirup a kajenský pepř doplněný vodou, aby sklenka byla plná. Údajným rekordmanem v tomto detoxu je tvůrce tohoto programu Tom Woloshyn, který měl detoxikační program držet 372 dní v kuse! Woloshyn zároveň dodává, že by tento program měl každého zbavit toxinů z celého těla a vyléčit každou nemoc. 

Asi již všichni máme představu o tom, jak takové nutriční detoxikační programy fungují. Velice omezující stravovací režim společně s pitím ovocných, zeleninových nebo speciálně výrobcem vytvořených šťáv si klade za cíl odbourání všech toxinů z těla. Otázkou zůstává, shromažďují naše těla toxiny?

Co jsou to vlastně ty proklaté toxiny?

Už v 16. století pronesl renesanční lékař Paracelsus větu: "Všechny látky jsou jedy; toliko dávka je příčinou, že se látka stává jedem." A věřili byste, že to platí třeba i pro obyčejnou vodu, kterou, když ji pijeme v extrémním množství, se můžeme upít k smrti? Jedná se zejména o případy vypití několika litrů vody během krátkého časového intervalu (Farrell & Bower, 2003; Joo & Kim, 2013; Linhart, 2014).

Mezi toxické látky řadíme:

  • jedy (toxika)
  • přírodní toxické látky pocházející zejména z rostlin (toxiny)
  • produkty antropogenní činnosti – xenobiotika (látky vyrobené člověkem jako agrochemikálie, léčiva, jedy a zplodiny z ovzduší)

Jako toxin chápeme jed, který pochází ze živé přírody, jedná se tedy o látku živočišného, rostlinného nebo mikrobiálního původu. Pro naše potřeby a účely detoxikačních diet rozšíříme termín toxin o xenobiotika, látky vyrobené člověkem, které zastánci detoxikačních diet považují za toxiny a čas od času je zapotřebí od nich organismus detoxikovat (Seborská, 2015). 

Můžeme zde jmenovat

  • těžké kovy
  • látky znečišťující životní prostředí
  • agrochemikálie (hnojiva, přípravky na hubení plevele, škůdců a hmyzu)
  • aditiva do potravin
  • umělá sladidla
  • přidané cukry jako je glukózo-fruktózový sirup
  • a všeobecně všechny syntetické chemikálie.

Účelem detoxikačních plánů je tedy zbavení se veškerých "toxinů" reprezentující látku, která je podle pravidel detoxikačních diet škodlivá a pravděpodobně se v těle v průběhu života akumuluje, což je důvod, proč ihned potřebujeme zrovna ten detox, který inzeruje ta krásná slečna v reklamě s lišáckým úsměvem. 

Kdo by si k večernímu posezení u televize dopřával skleničku přípravku na hubení hmyzu a plevele společně s dávkou těžkých kovů a zapil to lokem leteckého benzínu, tak logicky dojde k poškození až smrti organismu. Což ovšem nelze generalizovat na všechny látky a už vůbec ne na aditiva užívaných v potravinách, které jsou vyráběny člověkem a v potravinách jsou užívána naprosto bezpečně.

Netrhejme informace z kontextu jako novodobí šarlatáni a senzacechtiví moderátoři večerních zpráv

Snad každý majitel štěkajícího čtyřnohého miláčka ví, že taková čokoláda, je pro psy jedovatá. Ale proč? Zatímco pro lidi je alkaloid theobromin vzpruhou pro nervovou soustavu podobně jako kofein, pro psy je tento alkaloid jedovatý (Azam, 2003; Martínez-Pinilla, 2015). 

Oblíbená součást spalovačů tuků v podobě CLA (konjugované kyseliny linolenové) může způsobit ztučnělá játra u myší, ale ne u lidí. Z toho mimo jiné vyplývá, že bychom neměli dělat přehnané a konečné závěry ze studií uskutečněných na zvířatech (Moraes, 2017; Vyas, 2012).

Pitný režim je důležitý, ale ...

Extrémní pití vody během krátkého časového úseku nás může zabít tím, že nám naruší funkce a koncentrace elektrolytů v těle, které jsou důležité pro srdeční a svalovou činnost. V našem těle mezi elektrolyty panuje křehká rovnováha, a když budeme pít velké množství vody (již 3–4 litry) během krátké doby, sníží se koncentrace sodíku pod 135 mmol/L a voda se začne přesouvat do buněk a bude chybět v mezibuněčném prostoru (Farrell & Bower, 2003). 

Tento stav se nazývá hyponatremie (hypo = málo, natrium = sodík) a již z názvu si můžeme odvodit, proč vlastně sportovci během delších sportovních výkonů potřebují organismu dodávat sodík (sůl). Ledviny dokáží za den vyloučit zhruba 20–28 litrů vody s rychlostí filtrace zhruba 0,8–1 litr za hodinu. Proto bychom neměli pít více vody než litr za hodinu a vyhnout bychom se měli nesmyslně velkému nárazovému příjmu vody jako je podstata dnešních všelijakých YouTube výzev (Joo & Kim, 2013). 

obrázek ze shutterstock.com

Mladá 28letá žena vypila 6 litrů vody během 3 hodin v soutěži o Nintendo a na následky toho zemřela. Mezi další případy úmrtí můžeme zařadit 3 vojáky, kteří zemřeli po vypití 10–20 litrů vody během pár hodin na následky hyponatremie a otoku mozku (Gardner, 2002). 

Příjem tekutin za den by podle Instittut of Medicine měl činit:

  • pro muže zhruba 3,7 litru
  • pro ženy 2,7 litru

neboli 30–45 ml/kg tělesné hmotnosti. Pitný režim je potřeba dodržovat, o tom není pochyb, ale vše má své meze. S pitným dodržováním pitného režimu nám může pomoci náš skvělý Aktin Chuckjug.

Do pitného režimu se přirozené počítá i příjem tekutin z potravy. Dokonce i obyčejné brambory mohou být v extrémních případech jedovaté díky solaninu, jehož největší koncentrace je v zelených a naklíčených bramborách. Opět bychom ale museli spořádat slušnou dávku těchto brambor.

Elektrolyty, toxické rybí maso a obávané pesticidy. Máme důvod bát se o svoje zdraví?

Stejně jako je důležitý  příjem draslíku pro zdravý stav srdečních systémů, tak jeho nárazová dávka v hodnotě kolem 1 gramu zastaví srdeční činnost v důsledku hyperkalemie (nadměrná hladina draslíku v krvi). Další kontroverzní látkou může být alkohol, který se v nadměrném množství podílí na vzniku rakoviny, neurodegenerativních onemocnění a cirhóze jater. V malém množství však může být prospěšný a působit pozitivně na srdeční systém. 

Některé těžké kovy jako je rtuť se mohou v těle akumulovat a podílet se na vzniku zdravotních problémů. I z toho důvodu někteří jedinci vyřadili ze svých jídelníčků velké mořské ryby, které obsahují rtuti nejvíce. Podle Yaginuma-Sakuraiho, (2012) je poločas rozpadu rtuti v těle zhruba 50 dní. Takže pokud preferujete velké mořské ryby, volte raději ty menší, které v sobě tolik rtuti nemají. 

Obávané pesticidy a zbytky agrochemikálií v našem potravním řetězci bezpečně kontrolují příslušné úřady. Vzhledem k velkému množství tzv. "Roundup ready crop“ (plodiny odolné vůči Roundopu) používaných zejména ve Spojených státech amerických, by se dalo předpokládat, že nejvyšší zbytky agrochemikálií budou právě v USA. Data od Pesticide Data Program monitorující hodnoty reziduí v potravinách ukazují, že tyto hodnoty jsou neustále pod limity jejich tolerovaného příjmu.

Potřebujeme se tedy detoxikovat?

Zatímco s akutní otravou v případě jakéhokoliv jedu je zapotřebí lékařská péče. Tak k neustálé detoxikaci organismu potřebujeme žít zdravě a aktivně, protože každý den potřebujeme všechny důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerální látky a stopové prvky, aby naše těla mohla správně fungovat!

Jaké orgány se podílejí na přirozené detoxikaci?

  • játra
  • ledviny
  • zažívací trakt
  • plíce
  • kůže
  • lymfatický systém

Všechny škodlivé vedlejší produkty metabolismu a látky, které se do organismu dostaly z okolního prostředí, jsou z větší části z organismu vyloučeny právě těmito orgány, které neúnavně pracují 24/7 na nepřetržité detoxikaci organismu i bez přispění detox přípravků. Některé polutanty rozpustné v tuku mohou být uloženy v tukové tkáni, a když se rozhodneme vyladit formu na léto a tuku se zbavit, dojde k jejich vyplavení do krve při odbourávání tukové tkáně na energii. A jsou to zase již zmíněné orgány, které si s těmito polutanty poradí bez pomoci detoxikačních diet, přípravků a produktů. 

Játra a ledviny jsou dva esenciální orgány, bez kterých bychom neměli šanci přežít, protože by došlo k rozvratu organismu. Nejkvalitnějšího DETOXU dosáhneme pomocí zdravých ledvin a jater, které bychom neměli zatěžovat konzumací velkého množství alkoholu, který játra poškozuje.

  • Játra můžeme podpořit zeleninou obsahující sulforafan jako je brokolice, květák nebo kapusta
  • Antioxidační a detoxikační schopnosti nadále můžeme podpořit dostatečným příjmem bílkovin, protože ty zpravidla obsahují aminokyselinu cystein, z které vzniká jeden z nejsilnějších antioxidantů Glutation-peroxidáza. Cystein je hojně obsažen i ve vaječném žloutku nebo v syrovátkovém proteinu.
obrázek ze shutterstock.com

Klinická léčba otravy těžkými kovy

  • Organochlorové pesticidy může pomoci z těla vyloučit farmakologický přípravek Orlistat, který na sebe váže tyto pesticidy během průchodu zažíváním a pomůže je vyloučit z těla ven. Nejznámější a již zakázaný organochlorový pesticid DDT má poločas rozpadu 7–8 let (Jandacek, 2007; Klein, 2014).
  • Pro zmírnění následků otravy těžkými kovy a její léčbu jsou používány chelatační sloučeniny, které na sebe těžké kovy navazují a odvádí z těla pryč (Flora & Pachauri, 2010).

Přirozenou detoxikaci organismu podpoříme ovocem, zeleninou a vlákninou, nikoliv bylinkami z pohoří Uralu

Ve své review Klein, (2014) uvádí, že doposud neexistuje žádná RCT (studie využívající kontrolní skupiny) studie, která by se zaměřovala na efekt detoxikačních programů, a určitě by si tato oblast zasloužila průzkum, aby finálně vyvrátil tvrzení prodejců detoxikačních kůr ve stylu, že jejich produkty mají blahodárný účinek na lidské zdraví asi takový, jako když si vsadíte ve sportce. Třeba to vyjde … 

Nedávno však Tinsley, (2018) provedl jednu RCT studii týkající se efektu komerčních detoxikačních produktů na mladých zdravých ženách. Po čtyřech týdnech studie nedošlo k žádným pozitivním ani negativním změnám z čehož vyplývá, že tyto produkty jsou sice bezpečné, ale nelze od nich očekávat popisované zázraky z etikety. 

Autoři zároveň dodávají, že ovoce, zelenina, koření jako je koriandr a mořská řasa chlorella vykazují chelační vlastnosti a jejich příjem pro navýšení přirozených detoxikačních mechanismů organismu je tedy zčásti opodstatněný. Jaterní činnost můžeme také podpořit bylinkou Ostropestřecem mariánským, který je znám i v tradičním lidovém léčitelství jako velký pomocník pro podporu jaterní činnosti (Shaker, Mahmoud, & Mnaa, 2010).

Naproti tomu například Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) čelí tisícům žádostí od výrobců "detoxikačních" produktů a potravin, aby schválil jejich zdravotní tvrzení, že tyto produkty pomáhají detoxikaci. EFSA tato tvrzení rozhodně neschválí.

Není všechen detox, co se třpytí aneb Kvůli detoxikačním kůrám můžeme i zemřít

Ve Španělsku se 50letá žena v rámci detoxikačního programu zaměřeným na játra otrávila a následně během 72 hodin zemřela i přes veškerou snahu lékařů ji zachránit. Žena v rámci detoxu orálně jedla Epsomskou sůl, která je bohatým zdrojem hořčíku (MgSO4), nicméně při výrobě došlo k záměně a místo hořčíku byl přítomen mangan, jenž ji otrávil a zavinil její smrt (Sánchez et al., 2012). 

Podívejme se na již zmíněný citronovo-javorový detox v podobě Masters Cleans programu. Studie se účastnily tři skupiny žen. Všechny skupiny po dobu 11 dní konzumovaly pouhých 400 kcal/den. První skupina dostávala citrónový detoxikační nápoj, druhá placebo nápoj a třetí konzumovala pevnou stravu. Výsledek? Všichni zhubli a zlepšili si hodnoty krevních tuků a citlivost na inzulín. Nejvíce k těmto výsledkům došlo u "pijících" skupin (Kim et al., 2015). Může za to detox? Ne, může za to absurdní kalorický příjem.

Zeleným smoothiem k perfektnímu zdraví, nebo ledvinovým kamenům?

Zelená smoothie se těší velké oblibě a narůstající popularitě. Zatímco rozumná konzumace těchto smoothie je bezpochyby zdravá, tak detoxikační kůra s těmito smoothie může mít fatální následky pro naše ledviny. Vzhledem k vysokému obsahu oxalátů v zelené zelenině si 65letá žena způsobila akutní poškození ledvin oxalátovou nefropatií, které vyústilo v trvalé poškození ledvin. Oxaláty vlastně ledviny ucpou tím, že se nám v ledvinách vytvoří ledvinové kameny. Lidé s predispozicemi k tomuto onemocnění (stejně jako všichni další) by neměli podléhat klamu detoxikačních přípravků a programů na základě zelených potravin a denně ujíždět na několika porcích smoothie ze špenátu (Makkapati, D’Agati, & Balsam, 2018).

obrázek ze shutterstock.com

No a zhubneme aspoň na tom detoxu?

No jasně, že zhubneme, i proto je to tak oblíbené a detoxikační kůry se šíří napříč Instagramem a dobrým slovem souseda, který už zhubl 20 kilogramů! 

Ale...

Ztráta tělesné hmotnosti neznamená, že jsme zhubli tuk (Kreitzman, Coxon, & Szaz, 1992)!

Během období detoxikování a neúměrného kalorického deficitu dochází k tomu, že tělo během 24–48 hodin vyčerpá jaterní a svalový glykogen, na který se váže voda.

  • Lidské tělo obsahu zhruba 450 gramů glykogenu
  • 80–100 gramů glykogenu nachází v játrech
  • 300 gramů glykogenu se nachází ve svalech a sportovci mají zpravidla tyto zásoby o několik desítek procent vyšší
  • 1 gram glykogenu váže 3 gramy vody

Co z toho vyplývá? Že sice po zhruba 48 hodinách budeme mít na váze klidně o tři kilogramy méně (hurá!). Ale na váze ztratíme pouze díky úbytku vody, zásobní energie ve formě glykogenu a takřka vyprázdněnému obsahu trávicí soustavy. Čím je nízkokalorický "detox" delší, tím ztrácíme navíc svalovou a tukovou tkáň. Jakmile takový detox ukončíme a vrátíme se ke svým běžným stravovacím návykům, tak máme veškerou ztracenou váhu zpět a nějaký kilogram navíc jako trest, abychom to příště nedělali (starý známý jo-jo efekt). Co je ale smutnější? Budeme mít na sobě méně svalů, a o to více tělesného tuku.

obrázek převzat z Examine.com

Co si z toho vzít?

Namísto absolvování nekonečného kolotoče všelijakých detoxů, protože prostě doufáme, že alespoň jeden detoxikačn program přece musí fungovat a my po něm zhubneme, si raději dejme stravu do latě! Většina lidí má absolutně nezdravé stravovací návyky a není divu, že když vymění junk food za nějaké šťávy, džusy apod, tak je jim najednou lépe (komu by nebylo?). Ale stejně dobře a ještě lépe se budou tito lidé cítit, když ze své stravy odstraní junk food a budou preferovat čerstvé potraviny s dostatečným zastoupením bílkovin, sacharidů, tuků a budou se věnovat sportovní aktivitě dle vlastního výběru. Jedině tohle je udržitelný životní styl, který vede k pozitivním životním změnám. Tajemství se neskrývá na dně hrníčku detoxikačního čaje ani rozmixovaného smoothiečka, ale v dlouhodobé práci na sobě!

[eshoplink]

Zdroje:

Azam, S., Hadi, N., Khan, N. U., & Hadi, S. M. (2003). Antioxidant and prooxidant properties of caffeine, theobromine and xanthine. Medical Science Monitor: International Medical Journal of Experimental and Clinical Research, 9(9), BR325-330.

Farrell, D. J., & Bower, L. (2003). Fatal water intoxication. Journal of Clinical Pathology, 56(10), 803–804.

Flora, S. J. S., & Pachauri, V. (2010). Chelation in Metal Intoxication. International Journal of Environmental Research and Public Health, 7(7), 2745–2788. https://doi.org/10.3390/ijerph7072745

Gardner, J. W. (2002). Death by water intoxication. Military Medicine, 167(5), 432–434.

Jandacek, R. J., & Tso, P. (2007). Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention. The Journal of Nutritional Biochemistry, 18(3), 163–167. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2006.12.001

Joo, M. A., & Kim, E. Y. (2013). Hyponatremia caused by excessive intake of water as a form of child abuse. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism, 18(2), 95–98. https://doi.org/10.6065/apem.2...

Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research (New York, N.Y.), 35(5), 409–420. https://doi.org/10.1016/j.nutr...

Klein, A., & Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association, 28. https://doi.org/10.1111/jhn.12...

Kreitzman, S. N., Coxon, A. Y., & Szaz, K. F. (1992). Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. The American Journal of Clinical Nutrition, 56(1 Suppl), 292S-293S. https://doi.org/10.1093/ajcn/5...

Linhart, I. (2014). Toxikologie: interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky (2., upravené a rozšířené vydání). Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.

Makkapati, S., D’Agati, V. D., & Balsam, L. (2018). „Green Smoothie Cleanse" Causing Acute Oxalate Nephropathy. American Journal of Kidney Diseases: The Official Journal of the National Kidney Foundation, 71(2), 281–286. https://doi.org/10.1053/j.ajkd...

Martínez-Pinilla, E., Oñatibia-Astibia, A., & Franco, R. (2015). The relevance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption. Frontiers in Pharmacology, 6. https://doi.org/10.3389/fphar....

Moraes, C. de, Oliveira, C. A. de, Amaral, M. E. C. do, Landini, G. A., Catisti, R., Moraes, C. de, … Catisti, R. (2017). Liver metabolic changes induced by conjugated linoleic acid in calorie-restricted rats. Archives of Endocrinology and Metabolism, 61(1), 45–53. https://doi.org/10.1590/2359-3...

Sánchez, B., Casalots-Casado, J., Quintana, S., Arroyo, A., Martín-Fumadó, C., & Galtés, I. (2012). Fatal manganese intoxication due to an error in the elaboration of Epsom salts for a liver cleansing diet. Forensic Science International, 223(1–3), e1-4. https://doi.org/10.1016/j.fors...

Seborská, M. (2015). Biologické jedy v živočišné říši. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Získáno z https://is.muni.cz/auth/th/wwn26?info=1;zpet=%2Fauth%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3DBiologick%C3%A9%20jedy%20v%20%C5%BEivo%C4%8Di%C5%A1n%C3%A9%20%C5%99%C3%AD%C5%A1i%20agenda:th%26start%3D1

Shaker, E., Mahmoud, H., & Mnaa, S. (2010). Silymarin, the antioxidant component and Silybum marianum extracts prevent liver damage. Food and Chemical Toxicology, 48(3), 803–806. https://doi.org/10.1016/j.fct....

Tinsley, G., Urbina, S., Santos, E., Villa, K., Foster, C., Wilborn, C., & Taylor, L. (2018). A Purported Detoxification Supplement Does Not Improve Body Composition, Waist Circumference, Blood Markers, or Gastrointestinal Symptoms in Healthy Adult Females. Journal of Dietary Supplements, 0(0), 1–10. https://doi.org/10.1080/193902...

Vyas, D., Kadegowda, A. K. G., & Erdman, R. A. (2012). Dietary Conjugated Linoleic Acid and Hepatic Steatosis: Species-Specific Effects on Liver and Adipose Lipid Metabolism and Gene Expression. Journal of Nutrition and Metabolism, 2012. https://doi.org/10.1155/2012/9...

Yaginuma-Sakurai, K., Murata, K., Iwai-Shimada, M., Nakai, K., Kurokawa, N., Tatsuta, N., & Satoh, H. (2012). Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. The Journal of Toxicological Sciences, 37(1), 123–130.

  •