- Rakytník řešetlákový je podzimní sezónní potravina bohatá mimo jiné na vitamin C či omega‑7 mastné kyseliny.
- V Rusku a Číně se pro své léčivé a výživné vlastnosti používá již stovky let.
- Předpokládá se, že může zabránit nadměrné kumulaci volných radikálů v organismu – - molekulám, které poškozují buňky.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) se v posledních letech stal skutečnou hvězdou světa superpotravin. Proč? Odpověď na tuto otázku je trochu složitější, proto vám tento článek představí jeho benefity, stejně jako snadné využití v kuchyni i na co si dát pozor!
Jedná se o superpotravinu?
Na tuto otázku existuje velice jednoduchá odpověď – ano. Rakytník je přírodním pokladem plným vitaminů (A, C a E), minerálních látek (železo, vápník, hořčík, draslík, měď a zinek) a bioaktivních rostlinných složek (fytosteroly, které prokazatelně snižují absorpci cholesterolu). Díky svému bohatému obsahu antioxidantů chrání tělo před volnými radikály a mohou tak snížit riziko rozvoje některých onemocněními, například srdečních chorob.
S jeho pomocí (a dodržováním doporučené denní dávky, která činí zhruba 20 gramů plodů, 300 ml šťávy nebo 2 000–5 000 mg oleje) tedy můžete snadno a efetivně napomoci svému tělu přijmout část látek pro něj prospěšných. Je však na místě myslet i na jiné zdroje a udržovat tak svůj jídelníček pestrý a vyvážený.
Další superpotravina pod lupou. Jak je na tom Maca peruánská: účinky, dávkování a benefity se dozvíte v tomto článku!
7 benefitů rakytníku
- Příznivé účinky na pokožku: rakytník se díky svým hydratačním a protizánětlivým vlastnostem přidává do mnoha kosmetických přípravků. Díky vyššímu obsahu vitaminu E a omega‑7 mastných kyselin pomáhá udržovat pokožku hydratovanou, zlepšuje její texturu a může urychlovat hojení ran jejího poškození.
- Péče o vlasy: a u oblasti estetiky zůstaneme. Rakytník ve formě oleje lze používat na podporu zdravých a lesklých vlasů, protože zabraňuje jejich lámavosti a stimuluje růst.
- Zdraví srdce: jak je zmíněno výše, rakytník je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením.
- Zdraví trávicího traktu: díky obsahu vitaminů A, B1, B2, B6 a C působí rakytník protizánětlivě a může chránit vnitřní slizniční vrstvu střev.
- Podpora funkce imunitního systému: je to díky vysokému obsahu omega‑7 esenciálních mastných kyselin, které pomáhají bojovat proti zánětům.
- Ochrana před volnými radikály: rakytník je plný antioxidantů, včetně karotenoidů, flavonoidů a fenolů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a mohou tak snižovat riziko některých onemocnění.
- Zlepšuje zdraví pochvy: bylo zjištěno, že rakytník může potenciálně zlepšit integritu vaginálního epitelu u žen po menopauze, což pomáhá snížit příznaky vaginální atrofie.
Článek Korejský ženšen: vliv na zdraví, funkce mozku a vhodné dávkování osvětlí podrobněji benefity tohoto superfood!
Snadné (a lahodné) využití v kuchyni
Za nejcennější část této rostliny je považován rakytníkový olej. Ten má mírně trpkou a ovocnou chuť, díky níž se skvěle hodí do mnoha pokrmů. Zde je několik způsobů, jak ho využít v kuchyni:
- Salátová zálivka: smícháním rakytníkového a olivového oleje, octa, medu a dijonskou hořčicí vznikne pikantní a aromatická zálivka na salát.
- Smoothie: zkuste přidat lžičku rakytníkového oleje do svého oblíbeného smoothie/koktejlového receptu. Skvěle se hodí k hrušce, mangu či kardamonu.
- Pečivo: rakytníkový olej nalezne své využití i v rámci pečení! V muffinech, koláčích či obyčejném chlebu bude jeho trpkost cítit pouze decentně a dodá jim zajímavější chuť i živiny!
- Marinády: smíchejte rakytníkový olej se sojovou omáčkou, česnekem a zázvorem a připravte si aromatickou marinádu na maso nebo tofu.
- Omáčky a marmelády: přidejte rakytníkový olej do omáček (rajčatové, pesta…) nebo si zkuste vytvořit vlastní rakytníkovou marmeládu! Pikantní a ovocná chuť zaručena!
Další tipy na podzimní kuchyni naleznete v článku 7 podzimních receptů, které zahřejí!
Na co si dát pozor
Prvním možným vedlejším účinkem je alergie či intolerance. I když jsou tyto jevy vzácné, nejedná se o nemožnou variantu, obzvlášť pokud máte nějakou formu alergie či intolerance na jiné druhy ovoce. V případě, že se u vás po konzumaci či suplementaci rakytníku, nebo výrobku s jeho obsahem, objeví příznaky alergie (svědění, vyrážky, otoky nebo potíže s dýcháním), je důležité jeho konzumaci ihned ukončit a vyhledat lékařskou pomoc.
Jak poznat nesnášenlivost na jídlo? Odpověď se dozvíte v článku Potravinové intolerance: projevy a typy
Dalším aspektem jsou možné interakce s různými druhy léků. Rakytník může ovlivňovat některé medikamenty nebo jejich účinnost. Zejména jde o ty cílící na srážlivost krve nebo regulaci krevního tlaku. Pokud užíváte jakékoliv léky na pravidelné bázi, je důležité konzultovat se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, zda je bezpečné suplementovat i rakytník.
V neposlední řadě může nadměrná konzumace rakytníku způsobit žaludeční potíže a průjem. Toto riziko je větší při požití většího množství najednou. Doporučuje se tedy dodržovat doporučenou dávku. Je‑li jeho konzumace provázena nepříjemnými trávicími obtížemi, měla by být okamžitě přerušena.
Celkově lze říci, že rakytník i jeho jiné formy mají významné zdravotní benefity, jeho suplementace by ovšem měla být prováděna s rozvahou a po konzultaci se svým lékařem či jiným odborníkem.
Vilgain Immunity Booster s extraktem z rakytníku
Co si z toho vzít?
Rakytník řešetlákový není jen obyčejnou plodinou – jedná se o superpotravinu nabízející bohatou paletu zdravotních výhod. S vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek a prospěšných složek chrání tělo před různými neduhy a podporuje celkové zdraví. Jeho využití v kuchyni je navíc opravdu jednoduché a všestranné. Při konzumaci je třeba myslet na adekvátní dávku a případné vedlejší účinky, obzvlášť v případě suplementace léků na srážlivost krve nebo regulaci krevního tlaku. Jeho suplementaci vždy napřed proberte se svým lékařem či jiným odborníkem.