Sezamová pasta tahini
Tahini, někdy také tahina či tehina, je pasta z drcených sezamových semínek. Nejčastěji se vyrábí z loupaných semínek, lze se setkat také s neloupanými (tmavší barva) či praženými semínky (plnější chuť). Tradičně obsahuje také mořskou sůl. Sezamová pasta má důležitou roli v asijské a středomořské kuchyni.
Pasta tahini je, stejně jako samotná sezamová semínka, nutričně bohatá. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B a E, je dobrým zdrojem minerálních látek (fosfor, mangan nebo zinek) a také antioxidantů.
Použití tahini
Bez sezamové pasty si lze jen těžko představit cizrnovou pomazánku hummus, falafel, a nezastupitelnou roli má také v orientální cukrovince chalvě. Tahini lze využít také při přípravě polev, dresinků, k zahuštění či zjemnění omáček a polévek, jako ingredienci při pečení nebo dip či pomazánku.