- Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2019 trpí anémií 29,9 % populace.
- Největší podíl případů tvoří anémie z nedostatku železa, a to až 60 %.
- Zvýšené riziko rozvoje anémie je zejména u dětí, žen v reprodukčním věku a těhotných žen.
Co je anémie?
Anémie, neboli chudokrevnost, označuje stav, kdy je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu, což zpravidla vede k narušení normální dodávky kyslíku tkáním. Při anémii může (ale nemusí) být snížen také celkový počet červených krvinek. Podle zprávy WHO z roku 2019 trpí anémií celosvětově až 40 % dětí do věku 5 let, 37 % těhotných žen a 30 % žen ve věku 15–49 let.
Typy anémie
Nejznámějším typem anémie je ta z nedostatku železa, neboli sideropenická. Zdaleka se však nejedná o jedinou možnou formu tohoto onemocnění. Anémie lze dělit podle dvou hledisek – příčiny vzniku a tzv. středního objemu erytrocytů, což je vlastně zhodnocení velikosti erytrocytu.
1. Dělení podle příčiny vzniku
- anémie způsobená nedostatečnou tvorbou erytrocytů (nedostatek látek stěžejních pro tvorbu erytrocytů, onemocnění kostní dřeně, genetická onemocnění)
- anémie způsobená zvýšenou ztrátou erytrocytů (rozpad červených krvinek, poruchy jejich struktury)
- akutní posthemoragická anémie (po krvácení)
2. Dělení podle středního objemu erytrocytů
- anémie mikrocytární – malá velikost erytrocytů (pod 84 fl)
- anémie makrocytární – nadměrná velikost erytrocytů (nad 95 fl)
- anémie normocytární – normální velikost erytrocytů (84–95 fl)
Nejznámější typy anémie
Jak již bylo řečeno, nejčastěji se vyskytujícími druhy anémie jsou mikrocytární formy, kam se řadí i anémie z nedostatku železa, vitaminu B12 nebo kyseliny listové.
1. Sideropenická anémie
Anémie z nedostatku železa pokrývá cca 60 % všech případů chudokrevnosti, řadí se mezi mikrocytární formu anémie. Atomy železa jsou uloženy ve struktuře hemu, a umožňují navázání dýchacích plynů, což je klíčové pro jejich distribuci v organismu. Jestliže je tedy hladina železa v organismu nedostatečná, nemůže být tato funkce efektivně naplněna. Nedostatkem železa jsou ohroženy zejména ženy v reprodukčním věku (ztráty železa menstruací) a těhotné či kojící ženy (zvýšená potřeba železa). Důvodem může být také nedostatek železa ve stravě (vegetariáni, vegani) nebo snížená schopnost vstřebávání železa (celiakie, chronické střevní záněty, pacienti po resekci střeva atd.).
2. Megaloblastové anémie
Pro megaloblastové anémie jsou typické abnormálně velké erytrocyty, které jsou však nezralé, a nemohou proto správně plnit svou funkci. Rozvoj tohoto typu anémie souvisí nejčastěji s nedostatkem vitaminu B12 a kyseliny listové. Tyto mikroživiny jsou stěžejní pro normální syntézu DNA a buněčné dělení, při jejich nedostatku jsou tedy narušeny, mimo jiné, i samotné erytrocyty.
Nedostatek těchto vitaminů může být způsoben nevyváženou stravou, užíváním některých léčiv nebo nadměrnou konzumací alkoholu. Nedostatek vitaminu B12 je poměrně vzácný, jelikož je obsažen prakticky ve všech potravinách živočišného původu. Výjimky tak mohou tvořit zejména vegani a lidé dodržující jiné striktní formy vegetariánství.
Jaké existují typy vegetariánství? Dozvíte se v článku Jak se mezi sebou liší jednotlivé typy vegetariánství?
Zvláštním typem je tzv. perniciózní anémie, která má autoimunitní podklad. V žaludku se za normálních okolností tvoří vnitřní faktor, který je potřebný pro vstřebávání vitaminu B12 ve střevě. Při perniciózní anémii však tělo tvoří protilátky proti parietálním buňkám, které tento vnitřní faktor vylučují. Důsledkem toho je stav, kdy se nemůže vitamin B12 efektivně vstřebat, i když je ve stravě obsažen v dostatečném množství.
3. Hemolytická anémie
V případě hemolytické anémie jsou červené krvinky v těle zničeny vyšší rychlostí, než mohou být produkovány. K tomuto stavu dochází např. při autoimunitním onemocnění, působení fyzikálních vlivů nebo chemických látek, po expozici některým toxinům nebo při užívání některých léčiv.
Jaké jsou typické příznaky chudokrevnosti?
Příznaky anémie se mohou u jednotlivých osob značně lišit, a závisí mimo jiné také na přítomnosti dalších onemocnění. Co se týče klinického obrazu, nedostatek kyslíku v tkáních může skrze zpětnou vazbu spustit kompenzační mechanismy, které dodávku krve a kyslíku do tkání navýší, ale pro organismus představují zátěž – např. tachykardie (zrychlení srdečního tepu), hyperventilace (zrychlení frekvence dýchání) atd.
U pacientů se může vyskytnout také bledost, únava, celková slabost, studené ruce a nohy nebo časté závratě a motání hlavy.
Trápí vás studené ruce a nohy? Detailnější informace o tomto stavu se dozvíte v článku Studené ruce a nohy: Jak se jich zbavit a kdy mohou značit problém?
Jaké jsou možnosti léčby anémie?
Terapie chudokrevnosti závisí na příčině jejího vzniku a dalších přidružených onemocněních. V případě střevních zánětů, celiakie či jiných chronických onemocnění narušujících vstřebávání živin je nutné řešit primární příčinu problému. Lékař také může předepsat speciální “silnější” suplementy s obsahem železa, které nejsou volně prodejné.
Ve vážných případech mohou být podávána také léčiva určená ke stimulaci produkce červených krvinek v kostní dřeni nebo krevní transfuze. V případě perniciózní anémie je také nutné aplikovat vitamin B12 injekčně do svalů. Terapie hemolytické anémie často zahrnuje krevní transfuzi a případně podání steroidů, které při autoimunitním onemocnění utlumí činnosti imunitního systému.
Pokud je anémie způsobena nedostatkem specifických živin bez zjevné vnitřní příčiny, je na místě upravit svůj jídelníček a zvážit, alespoň přechodně, suplementaci těchto nutrientů v podobě doplňků stravy.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?
Železo
Železo se ve stravě vyskytuje ve dvou formách – hemové a nehemové. Z hlediska efektivity vstřebávání je na tom mnohem lépe železo hemové, které se nachází v živočišných potravinách. Nejlepšími zdroji železa je hovězí maso, játra nebo vejce. Z rostlinných zdrojů pak můžete sáhnout po celozrnných těstovinách, červené čočce nebo tmavé čokoládě. Vstřebávání železa můžete podpořit také současnou konzumací vitaminu C.
Podrobnější informace o obsahu železa v potravinách a jeho zdrojích najdete v článku Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Kyselina listová
Kyselinu listovou najdete zejména v listové zelenině, ořeších, semenech nebo luštěninách. Další informace o její funkci v organismu a potravinových zdrojích najdete v článku K čemu v organismu slouží kyselina listová? Benefity, zdroje a rizika
Vitamin B12
Jak již bylo řečeno, vitamin B12 se vyskytuje takřka ve všech potravinách živočišného původu. Nejbohatšími zdroji jsou zejména maso, vejce nebo mléčné výrobky. Jeho nedostatek je poměrně vzácný, může se však rozvinout u veganů, těhotných žen, seniorů či osob s poruchou vstřebávání tohoto vitaminu. Podrobnější informace o (ne)smyslu jeho suplementace se dozvíte v článku Má smysl suplementovat vitamin B12?
Co si z toho vzít?
Anémie je poměrně rozšířený stav, který je častější u žen a dětí. Nejběžnějším typem je tzv. sideropenická anémie, která je způsobena nedostatkem železa, existuje však mnoho typů anémie.
Léčba vždy závisí na příčině vzniku anémie a může zahrnovat úpravu jídelníčku a suplementaci některých živin. V případě, že chudokrevnost doprovází jiné onemocnění, je nutné vždy řešit primární příčinu jejího rozvoje.