Proč je SYROVÁTKA nejlepším zdrojem bílkovin?

Proč je SYROVÁTKA nejlepším zdrojem bílkovin?

Syrovátková bílkovina nebo syrovátkové proteiny berou fitness výživu útokem, o tom není sporu. Pokud se podívám do nákupních košů mnoha zákazníků nejen našeho eshopu, vidím zde syrovátkový protein na prvním místě. Proč tomu tak je? 

Autor: Mgr. Jan Caha


Proč je SYROVÁTKA nejlepším zdrojem bílkovin?

Syrovátka se stala doslova fenoménem, a to hned poté, co se začala přidávat do proteinových přípravků. Možná pro vás bude překvapením, ale je také jedním z nejmladších zdrojů, které se vůbec pro výrobu proteinových přípravků začaly používat. Tím prvním, co v proteinových přípravcích spatřílo světlo světa, byla sójová bílkovina nebo respektive mouka. Právě ta se stala základem prvních proteinových přípravků, poté se začala používat mléčná bílkovina, různé rostlinné náhražky, až se okolo roku 1993 poprvé vyrobil syrovátkový proteinový přípravek. Cena syrovátky od té doby značně vzrostla, nicméně využití tohoto bílkovinného zdroje udělalo revoluci právě v kulturistice a fitness, a znamenalo daleko vyšší svalové přírůstky a snadněnjší honbu za hmotou. Přeneseně můžeme říct, že nejen objevení steroidů, ale i využití syrovátkové bílkoviny má za následek růst výkonnosti sportovců v kulturistice. Proč je ale právě ona tolik využívaná a výhodná? Zde jsou 3 hlavní DŮVODY. 

1/ Biologická dostupnost a hodnota

Biologická dostupnost je tím prvním, co by nás u produktů sportovní výživy mělo zajímat. Přeneseně to znamená, kolik dokážeme bílkoviny nebo přípravku strávit nebo kolik ji dokážeme za ideálních podmínek našeho trávícího traktu využít. Přesně o tom svědčí ukazatele jako biologická hodnota, PDCAAS nebo právě biologická dostupnost. Syrovátková bílkovina má všechny tyto ukazatele na té nejvyšší hodnotě a stává se tak jedničkou ve využitelnosti dostupných zdrojů bílkovin. Nenechte se tedy zmást, pokud vám někdo říká, že do sebe cpete zbytečně "chemii", a že vám to pevné jídlo nenahradí. Není to tak úplně pravda, možná nebo spíše zcela jistě na tom budete lépe, pokud budete konzumovat syrovátkový protein, než nekvalitní masné výrobky, maso nebo jiné zdroje bílkovin. Váš trávící trakt vám bude za příjem syrovátkové bílkoviny děkovat. 

2/ Rychlá a snadná stravitelnost

Společně s biologickou dostupností jde ruku v ruce i snadná stravitelnost. Co očekáváte od proteinového přípravku? No přece to, aby se bílkovina využila, abyste nebyli po jejím příjmu nadmutí a mohli velmi snadno fungovat dále. To se vám zcela vždy nemusí stát, a to zejména u sójových náhražek, beef proteinovů nebo syrovátkových proteinových přípravků podřadné kvality. Toto nám kvalitní zdroj syrovátky řeší. Navíc, syrovátkový protein je jedním z nejrychleji stravitelných proteinových zdrojů, i v podobě koncentrátu by se měla strávit do 3 hodin o příjmu, opět tedy stojí na vrcholu rychlosti vstřebání mezi jednotlivými bílkovinnými zdroji. 

Stravitelnost bílkovin naznačuje následující obrázek (pozn. vaječný albumin, hovězí izolát, mléčný koncentrát, syrovátkový izolát, micelární kasein, sójový kocentrát, pšeničná bílkovina) 


3/ Nízká cena

Cena syrovátky sice za poslední roky velmi stoupala a dnes ji nepovažujeme pouze za odpadní surovinu, nicméně i tak je její cena poměrně nízká a výrobní náklady stejně tak. Proto můžeme kilogram kvalitní syrovátky pořídit stejně "draze" jako jiné a méně kvalitní suroviny. A právě to dává výhodnost nákupu a výběru tohoto zdroje bílkovin. V tomto bodě bych pouze opozornil na to, že ač je syrovátka levná, nechtějte, aby byla nejlevnější. Podezřele níézká cena povětšinou značí nižší jakost syrovátkové bílkoviny, možné použití některé z náhražek nebo bezmezné "pančování" produktu například mléčným proteinem s vysokým obsahem laktózy. 

4/ Aminokyselinové spektrum

O spektru aminokyselin vypovídá hodnota PDCAAS nebo i biologická hodnota. Čísla jsou v obou případech jedny ze nejlpeších v proteinovém říši, a tomu odpovídá i aminokyselinové spektrum. Co více, tak syrovátkový protein obsahuje také celých 15 % větvených aminokyselin. To není málo, a po strávení je naše tělo dokáže využít velmi rychle, bez metabolizace v játrech a poskytnout tak pracujícím svalům substrát pro zastavení katabolických procesů například po výkonu, ráno po probuzení nebo při dlouhodobějším lačnění. 

Biologická hodnota proteinových zdrojů


5/ Chuťové vlastnosti 

Máme výhodu, že jeden z těch nejlepších proteinových zdrojů, má i tak dobré a snadno zpracovatelné chuťové vlastnosti. Od dětství je nám mléčná chuť vlastní a to stejné vyhledáváme i u proteinových přípravků. Kam se tedy hrabu sójové nebo konopné proteiny, když zde máme takovou a nám přirozenou "perlu", kterou je právě syrovátkový protein. Nicméně nezapomínejme, chuť nesou zpravidla sacharidy a tuky (nikoliv bílkoviny), a tak vždy sledujte, jaký je obsah těchto dvou základních makroživin. Ne vždy totiž může chuť hrát ve váš dietní prospěch. 

Shrnuto a podtrženo, pokud někdo tvrdí, že ten či onen proteinový přípravek je lepší než syrovátkový (označený WHEY), tak vám lže a chce vás zlomit k tomu, abyste si nakoupili jeho produkt. Ten však s největší pravděpodobností nebude mít ani zdaleka takovou využitelnost, chuťové vlastnosti nebo výhodné aminokyselinové spektrum jako právě syrovátková bílkovina. Zamyslete se tedy nad tím. Kvalita vás nemusí stát vagón peněz a kvantita není vždy rozhodujícím činitelem. Pokud vybírat a pokud bych vám měl doporučit univerzální řešení, tak syrovátková osmdesátka je jasným řešením nejméně poloviny kulturistických stravovacíéch problémů. Myslete na to. 

  •