- Nealkoholické pivo obsahuje méně než 0,5 % alkoholu.
- Celá řada studií pozoruje pozitivní vliv nealkoholického piva na lidské zdraví.
- Nealkoholické pivo obsahuje přibližně 5 g sacharidů na 100 ml nápoje.
Nealkoholické pivo bývá někdy považováno za méně nezdravou variantu běžného piva. Překvapivě však celá řada studií dochází k závěrům, že nealkoholické pivo může být pro lidský organismus naopak prospěšné. Jaké látky nealkoholické pivo obsahuje a na co si dát při konzumaci pozor?
Poloviční množství kalorií oproti běžnému pivu
Pivo se vyrábí z vody, ječného sladu a chmelu. A je to právě chmel, díky kterému je pivo relativně bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou mít na lidský organismus celou řadu příznivých účinků.
Nealkoholické pivo představuje oproti klasickému pivu tu výhodu, že obsah alkoholu nepřekračuje 0,5 %. Jeho výživové hodnoty na 500 ml nápoje lze shrnout v následující tabulce:
Světlé nealkoholické pivo | |
Energetická hodnota | 21 kcal |
Bílkoviny | < 0,5 g |
Sacharidy | 5 g |
Cukry | 2,4 g |
Tuky | 0 g |
Alkohol | 0,49 g |
Hlavní rozdíly oproti klasickému pivu
- celková energetická hodnota je přibližně poloviční
- obsah alkoholu je přibližně 10x nižší než v běžném alkoholickém pivu
Co ale zůstává je obsah sacharidů včetně cukrů, které se do piva dostávají původem z obilného (většinou ječného nebo pšeničného) sladu. Jde o přirozeně se vyskytující cukry, přesto je při pravidelné konzumaci nealkoholického piva je vhodné brát do úvahy, protože určitou kalorickou hodnotu mají.
- Jak je to s konzumací piva ihned po dokončení sportovního výkonu? Přečtěte si náš další článek Když si dám po tréninku pivo, je to jako kdybych necvičil?
Zajímavost ze světové pivní soutěže
V roce 2022 se v kategorii nealkoholických piv celosvětové soutěže World Beer Cup umístil produkt z USA od značky Grüvi Golden Lager. Jedná se o světlé pivo se sníženým podílem lepku a vysokou chmelovou hořkostí. V roce 2008 se na prvním místě umístil český Birell, který pro český trh vaří Plzeňský Prazdroj.
Proč je pivo hořké a proč je chmel zdravý?
Chmel patří mezi základní suroviny určené pro výrobu alkoholického i nealkoholického piva. Mezi jeho hlavní účinné látky chmele patří tzv. humulony neboli alfa‑kyseliny. Při vaření piva se alfa‑kyseliny přeměňují na iso‑alfa‑kyseliny, které mají charakteristickou hořkost a navíc stabilizují pivní pěnu.
Celková hořkost se vyjadřuje v jednotkách IBU, přičemž 1 IBU odpovídá 1 mg iso‑alfa‑kyselin na 1 litr piva. Nejznámější nealkoholické pivo Birell má hodnotu IBU 29, pro srovnání nejznámější české alkoholické pivo Pilsner Urquell má hodnotu IBU 39.
Vedle těchto látek obsahuje chmel celou řadu flavonoidů s antioxidačními účinky, z nichž nejznámější a nejlépe prozkoumaný je tzv. xanthohumol. Právě tyto látky bývají studovány pro své příznivé účinky na lidský organismus, nejčastěji se zmiňuje pozitivní vliv na kardiovaskulární systém či protizánětlivý účinek, někdy se také mluví o zlepšení inzulinové citlivosti.
Nealkoholické pivo a vliv na střevní mikrobiom
Konzumace piva může mít také příznivý vliv na střevní mikrobiom. Odborníci předpokládají, že to může být způsobeno dvěma mechanismy:
- flavonoidy z chmelu mohou příznivě ovlivnit růst některých symbiotických bakterií ve střevech
- některé druhy piva mohou také obsahovat živé mikroorganismy
Ve studii z roku 2022 bylo pozorováno, že konzumace alkoholického i nealkoholického piva zvýšila mikrobiální diverzitu střevního mikrobiomu, což bývá indikátor pozitivní změny.
- Tato studie rezonovala nejen v českých médiích, také my jsme její závěry do detailu rozebrali v našem článku Opravdu podporuje pití piva zdraví střev? Nová studie přináší zajímavé poznatky.
O dva roky starší studie z roku 2020 však dochází k pozitivním závěrům pouze v případě nealkoholického piva, bylo totiž ukázáno, že přítomnost alkoholu příznivé účinky chmelových složek anuluje.
Je obtížné v současné době tvrdit, jak přesně nealkoholické pivo ovlivňuje prostředí střevního mikrobiomu, studie však naznačují, že účinky jsou příznivé. Právě to může nakonec stát i za některými z výše zmíněných benefitů, jako je pozitivní vliv na kardiovaskulární systém nebo na inzulinovou citlivost.
- Zajímá vás více o vlivu konzumace piva na lidský organismus? Přečtěte si náš další článek Dělá pivo opravdu hezká těla? Jak odpovídá tělo sportovce na konzumaci alkoholu?
Nealkoholické pivo, kalorie a hubnutí
Ačkoliv nealkoholické pivo má nenulovou energetickou hodnotu a obsahuje sacharidy, v porovnání s běžným pivem obsahuje přibližně poloviční množství kalorií.
Birell světlý | Pilsner Urquell | |
Energetická hodnota | 21 kcal/100 ml | 42 kcal/100 ml |
Sacharidy | 5 g/100 ml | 5,1 g/100 ml |
Alkohol | 0,49 ml/100 ml | 4,4 ml/100 ml |
Občasná konzumace nealkoholického piva může být součástí zdravého jídelníčku i při snaze o redukci hmotnosti. Přijaté kalorie se samozřejmě do celkového denního příjmu započítávají stejně jako jiné živiny, ale díky absenci alkoholu kalorická hodnota odpovídá přibližně energetické vydatnosti slazených minerálních vod.
- Proč je pravidelná konzumace alkoholu problematická při hubnutí? Dozvíte se v našem dalším článku Hubnutí a alkohol: jak si občas dopřát, aby i přesto šly kilogramy dolů?
Co si z toho vzít?
Nealkoholické pivo se vyrábí z vody, ječného sladu a chmelu či chmelových výtažků. Díky speciálnímu procesu výroby obsahuje méně než 0,49 % alkoholu, což z něj dělá podstatně zdravější a energeticky méně vydatný nápoj v porovnání s běžným pivem.
Nealkoholické pivo má na lidský organismus celou řadu pozitivních účinků, za které může pravděpodobně právě přítomnost chmelu a látek v něm obsažených. Nejčastěji se mluví a zvýšené diverzitě střevní mikroflóry, pozitivním vlivu na kardiovaskulární systém a inzulinovou citlivost.
Přes minimální obsah alkoholu nealkoholické pivo stále obsahuje kalorie pocházející z přítomnosti sacharidů včetně cukrů. Ty pocházejí z obilného (nejčastěji ječného) sladu a jejich podíl je srovnatelný s běžným alkoholickým pivem. Z toho důvodu je vhodné pití nealkoholického piva nepřehánět, jelikož právě tekuté kalorie bývají častou příčinou přibírání na hmotnosti.