Opravdu podporuje pití piva zdraví střev? Nová studie přináší zajímavé poznatky

4 min. Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Opravdu podporuje pití piva zdraví střev? Nová studie přináší zajímavé poznatky
obrázek z freepik.com
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Podle nové studie zvyšuje pití piva diverzitu (rozmanitost) střevního mikrobiomu.

  • Předešlé studie tak přesvědčivé nejsou, některé naopak zjistily opak. 

  • Nehledě na střevní mikrobiom nadměrná konzumace alkoholu prokazatelně škodí zdraví.

Nová studie v minulých týdnech doslova obletěla česká i světová média, v některých článcích jsme se mohli dokonce dočíst, že pitím piva podporujeme zdraví střev. Existuje snad lepší zpráva, kterou bychom během horkých letních měsíců mohli slyšet? Ovšem ještě než si zlatavým mokem připijeme na zdraví, pojďme si studii trochu více přiblížit. Opravdu pití piva zlepšuje zdraví trávicího traktu?

Co vědci zkoumali a na co přišli

Nová studie pochází z pera portugalských vědců, kteří práci představili také na mezinárodní konferenci věnované polyfenolům (antioxidanty) ve finském Turku. Ano, pivo polyfenoly opravdu obsahuje, pocházejí z chmelu a do jejich pozitivních účinků na lidské tělo jsou vkládány jisté naděje.

Několik faktů k provedené studii:

  • Do studie bylo zahrnuto 22 mužů, experiment dokončilo 20 z nich. 

  • Polovina mužů konzumovala po dobu 4 týdnů 330 ml nealkoholického piva 1x denně, druhá polovina pila po stejnou dobu 330 ml alkoholického ležáku denně. 

  • Po skončení experimentu byla stanovena diverzita (rozmanitost) střevního mikrobiomu a byla porovnána s hodnotami před začátkem experimentu. 

Diverzita střevního mikrobiomu se někdy stanovuje pomocí Shannonova indexu. Je to v principu matematická záležitost, proto ne vždy lze říct “čím více, tím lépe”, ovšem v případě střevního mikrobiomu to tak většinou je. Po 4 týdnech vzrostla hodnota Shannonova indexu z hodnoty 2,7 na hodnotu 2,9 (nealkoholické pivo) a z hodnoty 2,8 na hodnotu 3,0 (alkoholické pivo). Ačkoliv všechny hodnoty jsou stále považovány za nízké (lidé mají běžně hodnoty vyšší než 5), určitý nárůst naměřený byl.  

Opravdu podporuje pití piva zdraví střev? Nová studie přináší zajímavé poznatky

Proč je na pivní oslavy ještě příliš brzy? 

Výsledky nejspíš příliš nepřekvapí v případě nealkoholického piva, v případě toho alkoholického už možná ano. Znamená to, že pivo je zdravé a podporuje zažívací trakt? Ne tak docela. Argumentovat bychom mohli třeba studií z roku 2020, která měla podobný design a došla k závěru, že zatímco diverzita střevního mikrobiomu v případě nealkoholického piva stoupla, v případě alkoholického piva už nikoliv. Určitou roli samozřejmě mohla hrát skutečnost, že 40 % účastníků tvořily ženy, zatímco v letošní studii šlo čistě o pánskou záležitost. 

V jiných vědeckých publikacích se dokonce můžeme dočíst o tom, že konzumace alkoholu naopak vede k nerovnováze střevního mikrobiomu. Studie v tomto ohledu prozatím rozhodně nejsou jednoznačné. 

Zkrátka mějme na paměti, že:

  1. výsledky nové studie byly vyhodnoceny na základě 20 osob (pouze muži)

  2. jiné studie dochází k odlišným výsledkům (v případě alkoholického piva)

  3. výsledky byly zjištěny při denní konzumaci 330 ml piva, v případě odlišných dávek mohou být účinky jiné

S alkoholickým pivem stále raději opatrně

Ať už je vliv alkoholického piva na střevní mikrobiom jakýkoliv, i v tom optimistickém případě je to příliš málo na to, abychom mohli pivo považovat jako prospěšný nápoj pro zdraví trávicího traktu. Rozsáhlé review z roku 2018 prokázala, že alkohol má nespočet přímých i nepřímých mechanismů, pomocí kterých zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Ačkoliv nejvíce problematická je konzumace >50 g alkoholu denně, negativní vliv má i mírnější konzumace. 

Nezapomínejme ani na návykovost alkoholu. Největší problém mírné konzumace alkoholu je ten, že je jen kousek od té střední a ta nemá daleko k nadměrné konzumaci alkoholu. Ženy by neměly překračovat příjem 10 g alkoholu denně, muži by se měli držet do hranice 20 g alkoholu denně. Pozor také na nárazové pití – každotýdenní opití následované abstinencí po zbytek týdne má na organismus horší vliv než velmi mírná, byť pravidelná konzumace alkoholu. 

Co si z toho vzít?

Antioxidanty z chmelu pravděpodobně zvyšují diverzitu střevního mikrobiomu, což má pozitivní vliv na zažívací trakt. Do jaké míry tento vliv neguje alkohol přítomný v běžném pivu je otázkou, ovšem nová portugalská studie dochází k závěrům, že pozitivní efekt má i alkoholické pivo. 

Stále však nezapomínejme na to, že alkohol je návyková látka a jeho nadměrná konzumace prokazatelně škodí zdraví. Držme proto denní příjem do 10 g denně u žen a do 20 g denně u mužů.

Přidej se k 44 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Líbí se mi Uložit článek