Co je arginin?
L‑arginin se řadí mezi semi‑esenciální aminokyseliny, což znamená, že si jej naše tělo dovede za určitých okolností vyrobit samo; ve specifických stavech je však třeba ji přijímat ve stravě. Hlavní funkcí argininu v těle je zvýšení produkce oxidu dusnatého, na základě kterého dochází k rozšíření cév. Těchto účinků využívají nejen sportovci (samostatně či v rámci pre‑workoutů), ale např. i osoby s vysokým krevním tlakem.
Mezi vhodné zdroje argininu se řadí např. maso, vajíčka, plody moře, luštěniny, ořechy či mléčné výrobky. Pestrý jídelníček tak snadno zajistí dostatečné zásoby argininu v těle u běžné populace. V případě vyšších potřeb je radno sáhnout po suplementech.
AAKG vs arginin
- l‑arginin je čistou formou argininu, která se v této podobě vyskytuje ve většině potravin,
- AAKG představuje sloučeninu l‑argininu s dikarboxylovou kyselinou (alfa‑ketoglutarátem). Tato forma zajišťuje pozvolnější uvolňování argininu, stejně tak i lepší stravitelnost a vstřebatelnost.
Účinky argininu
Jak již bylo zmíněno, díky l‑argininu dochází k rozšíření krevních cév, což do určité míry může podpořit silový či vytrvalostní trénink. Arginin může:
- zlepšit regeneraci svalů,
- zvýšit vytrvalost a sílu,
- snížit únavu svalů, nebo
- podpořit spalování tuků.
U běžné populace se nejčastěji zmiňují účinky jako zlepšení imunity, regulace krevního cukru, regulace krevního tlaku nebo léčba erektilní dysfunkce.
L‑arginin je všeobecně považován za bezpečný doplněk stravy. U citlivějších jedinců může způsobovat nevolnost, křeče či bolesti žaludku. Jeho společné užívání s léky na regulaci tlaku by mělo být konzultováno s lékařem.
Dávkování argininu
Arginin by se měl užívat asi půl hodiny před tréninkem. Doporučená dávka se pohybuje v rozmezí 3‑6 g. Arginin lze užívat dlouhodobě i mimo tréninkové dny. V tyto dny se doporučuje arginin užívat společně s jídlem.