Namáčené vs. klasické ořechy, jak to s nimi vlastně je?

ověřil/a RNDr. Tomáš Novotný
Komentáře
Namáčené vs. klasické ořechy, jak to s nimi vlastně je?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Ořechy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, zdraví prospěšných tuků a rostlinných bílkovin.
  • Výzkumy naznačují, že jejich konzumace může podpořit regulaci tělesné hmotnosti a pomoci snížit riziko určitých zdravotních komplikací, včetně kardiovaskulárních onemocnění.
  • V posledních letech vedle syrových či pražených ořechů vzrůstá popularita těch namáčených.

Možná jste už v pár receptech nebo na internetových fórech zahlédli, že namočením ořechů, nejčastěji do vody, pár hodin před konzumací má zlepšit jejich chuť, nutriční hodnoty i snížit  množství antinutričních látek. V tomto článku tento nový trend představíme, stejně jako jeho benefity a mýty a konečně ho porovnáme se syrovými ořechy.

Namáčení ořechů? A proč?

Klasické” syrové ořechy jsou obecně minimálně zpracované. Jedná se zpravidla o celé, nezpracované kusy, se všemi výše zmíněnými živinami, tedy zdravými tuky, vlákninou, vitaminy nebo bílkovinami. Mnoho lidí z tohoto důvodu volí právě syrové ořechy před praženými, které mohou být sice chutnější, ale proces při vysokých teplotách může degradovat, podle intenzity a délky, tyto nutrienty.

Jenže bez alespoň nějakého tepelného zpracování mohou ořechy v některých případech obsahovat tělu nebezpečné bakterie. A právě tady nastupuje na scénu namáčení, které má, mimo jiné, i tuto hrozbu eliminovat.

Postup je velice jednoduchý. Na noc nebo alespoň na několik hodin vložíte ořechy do misky, přidáte teplou (ne horkou) vodu či mléko pro kompletní ponoření a na každých 140 gramů přisypete asi 1 lžičku soli. Následně mísu zakryjete a necháte na požadovanou dobu stát. Poté scedíte, opláchnete, osušíte papírovou utěrkou a můžete hned konzumovat.

Pravda, nebo mýtus?

Benefitů by podle mnoha internetových stránek mělo být dost, ale co je na nich pravdy?

  1. Chuť: namáčení má opravdu zlepšit chuť ořechu, především z důvodu, že voda či mléko odstraňují už během prvních 20 minut prach a ostré třísloviny. I díky tomu dojde k eliminaci části hořkosti, která je někdy spojena například s mandlemi a vlašskými ořechy. Snížení obsahu taninů navíc dodává jemnější a krémovější chuť. Posouzení necháme z důvodu individuality chutí na vás.
  2. Nutriční hodnota: namáčení ořechů může usnadnit jejich žvýkání, čímž by se potencionálně zvyšovala jejich nutriční hodnota - krájení a žvýkání pomáhá lidem lépe a intenzivněji vstřebávat živiny. Syrové ořechy bývají tvrdší struktury a může se tedy stávat, že jsou polykány v poměrně velkých kouscích, a tím využití snižují. Pokud se vám ovšem nechce procházet zdlouhavým procesem namáčení, stačí myslet na dostatečné rozžvýkání potravy.
  3. Mixování a další úprava: tvrdší ořechy, jako jsou mandle, se po namočení budou mnohem snáz mixovat. V případě, že k němu následně přidáte čistou vodu (ta, v níž byly ořechy namočené v sobě má odstraněný prach a jiné nežádoucí zbytky), získáte snadno a levně ořechové mléko se smetanovou chutí.
  4. Obsah antinutrientů: jedním z problémů syrových ořechů je taky to, že jsou (i kvůli nedostatečnému rozžvýkání) náročné na trávení - obsahují několik antinutrientů. Ty se budou lišit ořech od ořechu, ale mohou zahrnovat oxaláty, výše zmíněné třísloviny či kyselinu fytovou, která se váže s mědí, hořčíkem, vápníkem, železem a zinkem. Ponořením ořechů do vody či mléka by se podle některých zdrojů mělo množství právě těchto antinutrientů snížit. Studie z roku 2020 ovšem dokládá, že jde pouze o minimální pokles, který nemá téměř žádný vliv.
  5. Obsah mikronutrientů: tvrzení v laické literatuře naznačují, že namáčení ořechů také zvyšuje dostupnost minerálních látek. Studie týmu novozélandské univerzity v Otagu přišel na to, že namáčení může ve skutečnosti snižovat hladiny živin v ořeších, konkrétně  železa, vápníku a zinku. Největší pokles zaznamenaly ty sekané, podíl vápníku v nich klesl až o 25 %.

Srovnávačka s klasikou

Ořechy jsou uvedené v mnoha jídelníčcích především jako skvělý zdroj zdravých tuků. Samostatně ale mají další, nepopiratelné benefity. Mandle podporují zdraví střev, protože napomáhají růstu prospěšných střevních bakterií, včetně druhů BifidobacteriaLactobacillus, navíc jsou obzvláště bohaté na vitamin E, který přispívá k obvyklé funkci imunitního systému a buněčné komunikaci. Kešu jsou zdrojem živin nezbytných pro zdraví kostí, včetně bílkovin, vitamínu K, hořčíku a manganu. Navíc přehled pěti studií zjistil, že konzumace kešu vedla k významnému snížení krevního tlaku a hladin triglyceridů. A arašídy jsou zase bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, mají vysoký obsah kyseliny listové (vitamin B) a studie navíc ukazují, že strava bohatá na ořechy, včetně arašídů, může prospívat zdraví srdce.

Jak jsme zmiňovali v předchozích řádcích, u namáčení jako takového bohužel není dostatek studií a průzkumů, které by uspokojivě potvrzovaly zvýšení těchto benefitů ani zázračné odstranění všech antinutričních látek. Pravdou je, že mohou eliminovat přebytečný prach, stejně jako zlepšit chuť, snížit hořkost a zjednodušit žvýkání, s čímž souvisí i ostatní výše zmíněné výhody a přednosti v podobě vyšší nutriční hodnoty nebo snažšího trávení.

Pokud tedy opravdu lpíte na chuti, chcete si připravit ořechové mléko nebo mít snazší rozkousání a mixování, je namáčení to pravé pro vás. V případě, že nechce nebo nemáte čas, myslete hlavně na dostatečné rozžvýkání jednotlivých kusů.

Co si z toho vzít?

Namáčení ořechů je trendem poslední doby, slibující zázraky, co se zlepšení chuti, nutričních hodnot nebo snížení toxinů a dalšího týče. Ačkoli některé benefity opravdu jsou ověřené a je na místě kvůli nim začít ořechy namáčet, jiné postrádají dostatečné vědecké podložení a je zapotřebí více výzkumů pro jejich potvrzení. Několik z nich navíc souvisí pouze se správným a dostatečným rozžvýkáním ořechů, proto na něj vždy, ať už s namočenými či syrovými a praženými ořechy myslete.

10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
10 zdrojů zdravých tuků: Rozšiřte svůj jídelníček o ryby, ořechy nebo čokoládu
Mýtus, že tuk způsobuje tloustnutí, už jsme dávno vyvrátili. Možná vám však pomůže připomenout si, jaké zdroje jsou ty kvalitní. Víte třeba, že čokoláda může být běžnou součásti i redukčního jídelníčku?
Které ořechy jsou nejzdravější?
Které ořechy jsou nejzdravější?
Při výběru ořechů se často ptáme, který druh je vlastně ten nejzdravější. Dá se to vůbec říct? Čím vynikají jednotlivé druhy ořechů po výživové stránce a který je nutričně nejhodnotnější?
Ořechová másla a krémy: Jaké vybrat a můžu si je dopřát i během hubnutí?
Ořechová másla a krémy: Jaké vybrat a můžu si je dopřát i během hubnutí?
Ořechová másla si díky obsahu zdraví prospěšných tuků a dalších látek vydobyla své čestné místo na poli zdravé výživy. Jak se ale zorientovat v jejich sortimentu a je tato pochoutka vhodná i při hubnutí?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?