Sladidlo erythritol
Erythritol je přírodní sladidlo bez kalorií, které se vyrábí fermentací kukuřičného či pšeničného škrobu (bezpečné i pro celiaky), a nemá nepříjemnou pachuť. V přírodě se běžně vyskytuje také v ovoci či zelenině. Hlavními vlastnostmi erythritolu je:
- nulový glykemický index,
- téměř nulový obsah kalorií,
- nižší sladivost než cukr (60–70 %),
- vhodnost pro diabetiky,
- vhodnost při redukčních či low carb dietách.
Sladidlo erythritol se používá jako nekalorická alternativa cukru k doslazení kávy, čaje, dezertů, kaší či jídel. Kvůli nižší sladivosti můžeš klasický cukr nahrazovat v trochu vyšším poměru než 1:1. Erythritol se běžně prodává v krystalické podobě, např. do pečení však přijde vhod moučka.
Při střídmé konzumaci nehrozí u erythritolu žádné vedlejší účinky, při vysokých dávkách (více než 50 g) můžu docházet k zažívacím problémům. Sladidlo je vhodné i během těhotenství.