Erythritol

Produktů: 7
Řazení
:
Výchozí

Co je erythritol?

Erythritol je přírodní sladidlo bez kalorií, které se vyrábí fermentací kukuřičného či pšeničného škrobu (bezpečné i pro celiaky), a nemá nepříjemnou pachuť. V přírodě se běžně vyskytuje také v ovoci či zelenině. Hlavními vlastnostmi erythritolu je:

  • nulový glykemický index,
  • téměř nulový obsah kalorií,
  • nižší sladivost než cukr (60–70 %),
  • vhodnost pro diabetiky,
  • vhodnost při redukčních či low carb dietách.

Sladidlo erythritol se používá jako nekalorická alternativa cukru k doslazení kávy, čaje, dezertů, kaší či jídel. Kvůli nižší sladivosti můžeš klasický cukr nahrazovat v trochu vyšším poměru než 1:1. Erythritol se běžně prodává v krystalické podobě, např. do pečení však přijde vhod moučka.

Při střídmé konzumaci nehrozí u erythritolu žádné vedlejší účinky, při vysokých dávkách (více než 50 g) můžu docházet k zažívacím problémům. Sladidlo je vhodné i během těhotenství.

Mohlo by tě také zajímat