Celozrnné těstoviny
Těstoviny z celozrnné mouky
Celozrnné těstoviny představují, díky vyššímu obsahu mikronutrientů a vlákniny, vhodnější alternativu klasických bílých těstovin, která lépe zasytí. Nejčastěji se vyrábí z tvrdé pšenice, špaldy či žita. V kategorii můžeš najít také grahamové těstoviny, které se vyrábí z hrubě mleté celozrnné pšeničné mouky. Výhodami celozrnných těstovin je:
- vyšší obsah vlákniny,
- vyšší obsah minerálních látek a vitaminů,
- nižší glykemický index,
- vhodnější alternativa pro diabetiky,
- vhodnější alternativa při redukční dietě.
Celozrnné těstoviny se vyznačují oříškovou chutí, která se v některých případech může přecházet do chuti zemité. Konzistence může být v některých případech hrubší, v porovnání s pšeničnými těstovinami. Celozrnné těstoviny nejlépe vyniknou v kombinaci s pestem, vhodné jsou také pro přípravu studených salátů.