Rýžové těstoviny

Řazení

Těstoviny z rýžové mouky

Rýžové těstoviny jsou populární bezlepkovou alternativou pšeničných těstovin. Vyrábí se z rýžové mouky, případně ze směsi s tapiokovým či kukuřičným škrobem. Kromě “klasických tvarů těstovin” se rýžová mouka využívá také k výrobě rýžových nudlípapíru, které jsou oblíbené v nespočtu asijských receptů. Mezi výhody rýžových těstoviny se řadí:

  • vysoký obsah komplexních sacharidů,
  • nízký obsah tuku,
  • vhodnost pro celiaky a alergiky na lepek,
  • jsou dobrým zdrojem manganu a selenu.

Rýžové těstoviny a nudle se vyrábí z tzv. rafinované (bílé) rýže, která je zbavena povrchových vrstev, kvůli čemuž se vyznačuje nižším obsahem minerálních látek a vlákninyvyšším glykemickým indexem v porovnání s celozrnnými těstovinami. Na trhu jsou však k dostání také těstoviny z hnědé rýže.