Těstoviny z rýžové mouky
Rýžové těstoviny jsou populární bezlepkovou alternativou pšeničných těstovin. Vyrábí se z rýžové mouky, případně ze směsi s tapiokovým či kukuřičným škrobem. Kromě “klasických tvarů těstovin” se rýžová mouka využívá také k výrobě rýžových nudlí a papíru, které jsou oblíbené v nespočtu asijských receptů. Mezi výhody rýžových těstoviny se řadí:
- vysoký obsah komplexních sacharidů,
- nízký obsah tuku,
- vhodnost pro celiaky a alergiky na lepek,
- jsou dobrým zdrojem manganu a selenu.
Rýžové těstoviny a nudle se vyrábí z tzv. rafinované (bílé) rýže, která je zbavena povrchových vrstev, kvůli čemuž se vyznačuje nižším obsahem minerálních látek a vlákniny a vyšším glykemickým indexem v porovnání s celozrnnými těstovinami. Na trhu jsou však k dostání také těstoviny z hnědé rýže.
Zobrazit více
Zobrazit méně