Těstoviny z luštěnin
Bílá mouka, a potraviny z ní vyrobené, jsou pro stále vysoké procento lidí velkým strašákem. Do módy se tak více a více dostávají alternativy “tradičních” potravin, které nabízí vyšší obsah vlákniny, bílkovin nebo minerálních látek. Mezi tyto alternativy lze zařadit i luštěninové těstoviny, k jejichž výrobě se nejčastěji používá čočka, cizrna, hrách, sója nebo fazole. Výjimkou nejsou ani těstoviny z více druhů luštěnin či jejich kombinace s rýží.
Proč jíst luštěninové těstoviny?
Těstoviny z luštěnin nejsou spásou pouze pro odmítače bílé mouky, jejich existenci ocení zejména celiaci a jedinci s alergií či intolerancí lepku. Bezvaječné luštěninové těstoviny jsou navíc vhodné i pro vegany. Těstoviny z luštěnin se vyznačují:
- vysokým obsahem bílkovin (i přes 20 %),
- vysokým obsahem vlákniny,
- nízkým procentem sacharidů, a
- nízkým glykemickým indexem.
Díky těmto vlastnostem zapadnou luštěninové těstoviny snadno i do plánů jedinců, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu, zhubnout přebytečný tuk, nebo si jen hlídají dostatečný příjem bílkovin. V případě klasického stravování (příjem sacharidů v rozmezí 45‑60 % z celkového energetického příjmu) je třeba pamatovat na doplnění sacharidů z jiných zdrojů.
Luštěninové těstoviny lze používat úplně stejně jako klasické žitné či pšeničné těstoviny. Při jejich přípravě je však nutné počítat se značně odlišnou chutí a strukturou. Těstoviny představují i nenásilnou formu, jak zařadit luštěniny do jídelníčku, vyniknou zejména v bezmasých pokrmech.