Třtinový cukr
Přírodní hnědý cukr
Třtinový cukr se vyrábí lisováním cukrové třtiny a následnou krystalizací přefiltrované třtinové šťávy. Vyznačuje se přirozeným obsahem melasy, která se při výrobě částečně odděluje pro další účely, a výsledná hnědá barva tak závisí na podílu melasy v třtinovém cukru. Do kategorie třtinového cukru se řadí také panela, u níž je ale přirozený obsah melasy zachován.
Třtinový cukr je vyhledávanou alternativou klasického bílého řepného cukru s jemnou karamelovou chutí. Jako sladidlo se používá při přípravě dezertů, sladkých pokrmů nebo nápojů. Z nutričního hlediska se však od klasického bílého cukru téměř neliší.
Každý hnědý cukr však nelze považovat za třtinový. Kvůli rozšířené poptávce po hnědém cukru dochází často k dobarvování bílého řepného cukru karamelovým sirupem či melasou.