Soňa Stanislavová
Soňa položila otázku
28. 7.

Zdravím! Chcela by som sa opýtať ohľadne proteínu. Donedávna som používala whey proteín, no momentálne sa musím stravovať bez laktózy a aj bez lepku. Bola by som vďačná za nejaký tip. Ďakujem. 🖤

Dobrý den, téměř u všech zdrojů proteinu (krom obilovin samozřejmě) mohou být potenciálním zdrojem lepku hlavně látky tvořící jejich příchuť, tady se můžete nejčastěji setkat s ječným sladem. Vždy tedy doporučuji kontrolovat složení, drtivá většina proteinů je ale dnes skutečně bez lepku. 

Co se týče laktózy, je potřeba znát míru vaší citlivosti. Neuvádíte přímo důvod eliminace laktózy, ale pokud jde o klasickou intoleranci, většina jedinců dobře snaší klasické syrovátkové izoláty. Pokud vám vadí i opravdu malé množství laktózy, nechcete nic pokoušet, nebo máte k její eliminaci závažější důvody, vyzkoušejte třeba Whey Zero od BioTech USA, kde je jeho bezlaktózovost deklarovaná.