Zdravější chipsy
Chipsy jsou oblíbená (ne)zdravá pochoutka, kterou si nejčastěji dopřáváme u televize či při setkání s přáteli. Klasickým bramborovým chipsům sice ještě neodzvonilo, na jejich místo se však postupně tlačí chuťově a nutričně zajímavější alternativy.
Velký vzestup zaznamenávají zejména zeleninové a luštěninové chipsy, jejichž výroba se od těch bramborových značně liší. Zeleninové chipsy se vyrábí přímo ze zeleninových lupínků, případně ze směsi s bramborovými vločkami. Luštěninové chipsy obvykle obsahují vysoké procento luštěninové mouky - hrachové, čočkové nebo cizrnové.
Zelenina a luštěniny možná zdravěji zní, u každých chipsů je však třeba si hlídat způsob přípravy - pečené chipsy jsou zpravidla lepší než ty smažené - a také reálné složení - sacharidy a tuky by měly být vyváženy obsahem vlákniny a bílkovin. Vysoký obsah bílkovin (až 50 %) obsahují tzv. proteinové chipsy, které poslouží všem, kteří chtějí doplnit denní dávku bílkovin a zároveň si dát něco na zub.
Další alternativou jsou chipsy kokosové, které se vyrábí sušením a následným pečením kokosové dužiny. Kokosové chipsy je možné křoupat jen tak, velké uplatnění najdou ale také jako ozdoba či oživení jídla - skvěle se hodí do salátů, kaší, či dezertů.