Kokosový olej

Produktů: 11
Řazení
:
Výchozí
Vilgain Oleje a omáčka ve spreji ⁠–⁠ výhodné balení olejů a omáčky ve sprejích, snadné dávkování, z prémiových ingrediencí
600 Kč
745 Kč
Vilgain Kokosový olej ve spreji
Vilgain Kokosový olej ve spreji ⁠–⁠ z voňavého filipínského kokosu, s praktickým dávkovačem
200 ml
534
159 Kč
(80 Kč / 100 ml)
Vilgain Kokosový olej BIO
Vilgain Kokosový olej BIO ⁠–⁠ za studena lisovaný kokosový olej do kuchyně i k péči o pleť
500 ml
431
169 Kč
(34 Kč / 100 ml)
Vilgain Kokosový olej BIO
Vilgain Kokosový olej BIO ⁠–⁠ za studena lisovaný kokosový olej do kuchyně i k péči o pleť
1000 ml
431
289 Kč
(29 Kč / 100 ml)
Wolfberry RBD Kokosový olej BIO
Wolfberry RBD Kokosový olej BIO
1000 ml
239 Kč
(24 Kč / 100 ml)
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
200 ml
256
84 Kč
(42 Kč / 100 ml)
Najtelo Kokosový olej na vaření
Najtelo Kokosový olej na vaření
1000 ml
129 Kč
(13 Kč / 100 ml)
Health Link Extra panenský kokosový olej BIO
Health Link Extra panenský kokosový olej BIO
400 ml
149 Kč
(37 Kč / 100 ml)
Allnature Premium kokosový olej BIO
Výhodná cena
Allnature Premium kokosový olej BIO
1000 ml
12
259 Kč
(26 Kč / 100 ml)
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
Novinka
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
500 ml
256
189 Kč
(38 Kč / 100 ml)
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
Wolfberry Panenský kokosový olej BIO
1000 ml
256
299 Kč
(30 Kč / 100 ml)

Olej z kokosové dužiny

Kokosový olej se vyrábí mechanickým zpracováním dužiny kokosových ořechů. Vzhledem k výrobnímu procesu rozlišujeme rafinovaný kokosový olej (často označován zkratkou RBD - rafinovaný a bělený olej bez vůně), který byl zbaven nečistot a dalších látek, a kokosový olej za studena lisovaný (známý také jako panenský).

Kokosový olej představuje alternativu v kuchyni, své místo našel ale také v domácí kosmetice. Olej má teplotu tání kolem 25 °C a při nižších teplotách se tak mění v bílou, tuhou látku.

Použití kokosového oleje v kuchyni

Kokosový olej lze použít na smažení, pečení, vaření, ale i do studené kuchyně. Pro snazší a přesnější dávkování je možné využít kokosový olej ve spreji. Při používání kokosového oleje v kuchyni je třeba pamatovat na:

  • rafinovaný kokosový olej je díky předchozí tepelné úpravě je vhodný pro pečení a smažení, jeho bod zakouření se pohybuje kolem 230 °C;
  • panenský kokosový olej je vhodný spíše do studené kuchyně, případně lze využít u pozvolného restování, bod zakouření se udává okolo 170‑200 °C.

Kokosový olej za studena lisovaný se vyznačuje jemnou kokosovou vůní a chutí, naopak u rafinovaného oleje jsou chuť i aroma při výrobě odbourány.

Kokosový olej v domácí kosmetice

Kokosový olej si své místo našel i kosmetice, kde může pomoci s péčí celého těla (pro tyto účely použij tepelně nezpracovaný panenský olej). Lze ho využít:

  • na pleť - může pomoci s hydratací a obnovou kožní bariéry;
  • na vlasy - může zvýšit pružnost a snížit lámavost (podobně může posílit i řasy či obočí);
  • na zuby - může snížit počet škodlivých bakteriích v ústech.

Dohady se vedou ohledně účinku kokosového oleje na jizvy a strie. Navzdory několika studiím nebyly tyto účinky potvrzeny. Použití kokosového oleje na opalování není doporučováno, jelikož neposkytuje dostatečnou UV ochranu.

Zobrazit více Zobrazit méně