Filip položil otázku
před 14 dny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ohledně zdravotní nezávadnost sladidla sukralózy. Všimnul jsem si že ve Vašich produktech preferujete stevii pokud se nepletu. Děkuji Filip

Dobrý den, steviol‑glykosidy jsou preferovány zejména skrze jejich přírodní původ, ověřenou zdravotní nezávadnost, poměrně vysokou sladivost a jemnou "přirozenou" chuť. 

Ani u sukralózy si však nemusíte dělat z hlediska zdravotní nezávadnosti obavy. Stejně jako u všech přídatných potravinářských látek, mezi které patří i sladidla, bylo provedeno odpovídající laboratorní i klinické testování, aby byla zaručena jejich bezpečnost. Diskutuje se např. o možném negativním vlivu na střevní mikrobiom, toto riziko se však zpravidla zvyšuje s mírou konzumace – tedy i zde platí jednoduché pravidlo "všeho s mírou". Pravidla pro bezpečnost potravin jsou v EU přísnější, než jinde ve světě, pokud tedy máte vyváženou a pestrou stravu, nemusíte se nějakého výrobku obávat jen proto, že obsahuje sukralózu.