Anonymní uživatel položil(a) otázku
před 21 dny

Dobrý den, chtěl jsem se dotázat jaké potraviny bych měl konzumovat při přecitlivosti na kasein,kravské mléko,lepek a vaječný žloutek popřípadě jaké produkty z vašeho e-shopu děkuji za odpověď.

Dobrý den, při alergii na bílkovinu kravského mléka je třeba striktně se vyhýbat všem výrobkům z kravského mléka. Často se mohou nepříjemné projevy objevit i u konzumace ovčího i kozího mléka, skrze zkřížené alergické reakce. Pokud tedy hledáte např. protein, doporučuji zvolit vegan variantu

Není mi známo onemocnění či alergie, kde by byl problematický vaječný žloutek, reakce se naopak týkají spíše bílkovin obsažených v bílku. Pokud ale píšete, že vám problém dělá jen žloutek, můžete teoreticky vyzkoušet i vaječné bílky – při oddělování vajec je zde však samozřejmě riziko kontaminaci, proto doporučuji konzultovat s lékařem na základě citlivosti a podstaty samotné intolerance. 

Co se týče lepku, opět mi není zcela jasné, zda se u vás vyskytuje celiakie, alergie na pšenici nebo jiná forma intolerance. V případě celiakie nebo jiných intolerancí je však podstatou vyřazení všech obilovin obsahujících lepek – pšenice, žito a ječměn. Oves bývá při normální produkci často kontaminován, takže i zde doporučuji hledat varianty označené jako bez lepku.