Ladislav
Ladislav položil otázku
6. 3.

Dobrý den, jaký protein zvolit v případě histaminové intolerance, intolerance na laktózu a alergii na kasein?

Dobrý den, tuto otázku je velmi těžké zodpovědět, jelikož kvůli kombinaci potravinových alergií a intolerancí jsou vyloučeny mléčné proteiny. Zálaží také na tom, jak vysoká je vaše citlivost na histamin – to se může individuálně velmi lišit, navíc záleží na porci atd. 

Za bezpečné se z hlediska histaminové intolerance považují zejména proteiny dýňové, konopné, nebo rýžové. Z hlediska kvality bílkovin to ovšem není ideální, obzvláště, když není možné tyto obilné zdroje kombinovat s luštěninami (tam je obsah histaminu vyšší). Proto kromě těchto zdrojů doporučuji zařazovat do stravy i další kvalitní bílkoviny, jako ryby nebo maso. 

Teoreticky je možné vyzkoušet i Vilgain Plant Based Protein, který kombinuje rýžový a hrachový protein – z hlediska kvality bílkovin je zde situace lepší, ale hrachový protein je v ohledu obsahu histaminu rizikovější, takže opravdu záleží na vaší citlivosti a množství. Navíc ve výrobku převažuje, takže doporučuji se případně poradit s lékařem a začít opravdu v malém množství.