Co je xylitol?
Xylitol je nízkokalorické sladidlo přírodního původu, které slouží jako náhrada klasického cukru. Xylitol se nejčastěji získává extrakcí z březové kůry (odtud označení březový cukr), mimoto se přirozeně vyskytuje také v ovoci, zelenině, a malé množství zvládne vytvořit i lidské tělo. Hlavními výhodami xylitolu je:
- velice nízký glykemický index,
- nízký obsah kalorií (2,4 vs 4 kcal/g u cukru),
- vhodnost pro diabetiky,
- sladivost podobná cukru,
- vhodnost při redukčních dietách.
Sladidlo xylitol lze použít jako přímou náhradu klasického cukru při slazení nápojů, vaření či pečení (v receptech nahrazuje cukr v poměru 1:1). Díky pozitivnímu vlivu na zubní sklovinu se často také přidává do žvýkaček. Při nadměrné konzumaci může mít projímavé účinky. V přiměřeném množství je považován za vhodný i během těhotenství.
Zobrazit více
Zobrazit méně