odpověděla
Dobrý den, protein lze vybírat např. podle zdroje bílkovin, procentuálního obsahu bílkovin v produktu (zde pak rozlišení na koncentrát, izolát atd)., použitých surovin, zdroje mléka (volně pasoucí se krávy), rychlosti trávení a "doručení" aminokyselin do krevního řečiště atd.
Pokud nemáte žádná dietní omezení, jako nejlepší zdroj doporučuji syrovátkový protein. Zde si můžete vybrat i výrobky z mléka volně se pasoucích krav. Syrovátka je také ideální, pokud chcete bílkovin doplnit co nejrychleji (po tréninku). Naopak např. kaseinové výrobky se déle tráví a uvolňování aminokyselin do krevního řečiště je tak pomalejší a pozvolné. K lepšímu pochopení tématu vám pomůže článek Jak se vyrábí syrovátkový protein?
Co se týče otázky, jako druhy čemu škodí, nevím, jak přesně je to myšleno. Nedomnívám se, že by proteinové přípravky něčemu škodily, pokud jsou správně užívány. V tomto ohledu je důležité zejména pamatovat na to, že se jedná pouze o doplňky stravy a neměly by tak nahrazovat pestrý a vyvážený jídelníček. Dále bych z dlouhodobého hlediska nepřekračovala množství bílkovin 2 g/kg/den. U osob, které nejsou fyzicky aktivní pak může být tato hranice ještě nižší.