Filtrační konvice na vodu: Ano nebo ne?

24. 6. 2022 Poprvé publikováno 22. 7. 2021
Aktualizováno 24. 6. 2022
6 min. 4 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Filtrační konvice na vodu: Ano nebo ne?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Filtrační konvice patří v některých domácnostech skoro až k povinné výbavě kuchyňské linky. Voda z ní by totiž měla být čistší, chutnější a především zbavená všelijakých nečistot. Je to ale ve skutečnosti opravdu tak? Jaký je rozdíl mezi kohoutkovou a přefiltrovanou vodou a má význam pořizovat filtrační konvici ze zdravotních důvodů?

Kohoutková voda je v drtivé většině případů kvalitní a čistá

Není to tak dávno, co jsme informovali o kvalitě pitné vody v České republice na různých místech naší země. Tehdy pitná voda dosahovala v řadě parametrů dokonce skoro až parametrů kojenecké vody, která má ještě o poznání přísnější limity oproti vodě pitné. Když se podíváme na stránky dodavatelů pitné vody dnes, zjistíme, že se za ten rok vlastně nic zásadního nezměnilo.

Kohoutková voda v České republice obsahuje podlimitní množství těžkých kovů, dusičnanů a dusitanů stejně tak jako třeba hormonů, které jsou v některých případech skoro až nedetekovatelné. Bakteriální kontaminace je u dodavatelů pitné vody prakticky vyloučená, týkat se může jen některých studánek či mělkých studní.

Zkrátka někdy to vypadá, jako kdybychom hledali problém tam, kde vlastně ve skutečnosti není. Anebo nám filtrační konvice parametry pitné vody opravdu zlepšují?

Filtrační konvice zachycují těžké kovy i chlorované uhlovodíky

Běžně dostupné filtrační konvice jsou založené na dvou mechanismech:

  • Vychytávání některých látek pomocí adsorpce na povrch uhlíkových mikroperliček zabudovaných ve filtru. Tím se z vody odstraňují například sloučeniny chloru.

  • Zachycování kladných iontů na perličkách „iontoměničů“. Tím se voda ochuzuje o hořčík vápník, snižuje se tedy tvrdost vody.

V závislosti na typu použitého filtru doporučuje výrobce filtry měnit každých 100 až 150 litrů přefiltrované vody. Životnost filtrů je opravdu dobré nepřeceňovat, protože některé studie poukazují na to, že ve filtrech může s časem dojít k množení škodlivých bakterií, které si tak nakonec kvůli starému filtru můžete nevědomky přidávat do původně nezávadné vody a tím ji kontaminovat.

obrázek z gettyimages.com

Proč jsou filtrační konvice tak oblíbené? Důvodů může být hned několik:

  1. vlastních zdrojů pitné vody, která nemá garantovanou dostatečnou kvalitu, může jít o účinný způsob, jak zachytit některé škodlivé látky z mělkých studní. Stále je však dobré vodu ještě pro jistotu převařit pro odstranění možných bakterií. V Česku se to týká jen asi 5 % obyvatel, všichni ostatní mají vodu dodávanou z vodárenských sítí, jejíž kvalita je pravidelně monitorována.

  2. Filtrační konvice mohou zlepšit senzorické vlastnosti vody, zvláště ji změkčit (snížením množství některých minerálních látek) a odstranit pachuť chlorovaných sloučenin. Nakonec pravděpodobně tohle je ten důvod č. 1, kvůli kterému lidé po filtračních konvicích sahají. Ocení ho také milovníci dobré kávy nebo kvalitních čajů, protože rozdíl v chuti je poté opravdu znát. 

  3. K oblibě filtračních konvic přispívají také někteří „dealeři“, kteří se potenciálním zákazníkům snaží vnutit jejich „orientační test“ kvality vody. Hádejte jaký asi bude jejich výsledek. Že by se snad inspirovali DiCapriovou lekcí o tom jak se naučit prodávat z legendárního filmu Vlk z Wall Street?

  4. Filtrační konvice mohou chránit spotřebiče před vodním kamenem. Vodní kámen je způsobený příliš tvrdou vodou, která má vysoký obsah hořečnatých a vápenatých iontů. Jelikož filtrační konvice vodu změkčují, mohou tím ochránit i vaše spotřebiče v domácnosti. 

Jak vypadá strašení zákazníků v praxi?

Podívat se můžeme například do dokumentů Státního zdravotního ústavu:

Ukázka z jednoho letáku: „Laboratorní testy odhalily, že více než polovina domácností pije vodu, která má nepříznivé účinky na zdraví. Arzén, azbest, olovo, železo, mangan, radium – to jsou jen některé škodlivé prvky, které může vodní zdroj obsahovat a způsobit Vám mnoho zdravotních potíží.

Samozřejmě to pravda není a o detailním vysvětlením podobných přístupů se můžete dočíst v tomto vyjádření Státního zdravotního ústavu

obrázek z istockphoto.com

Jak pomůže filtrační konvice? V Česku snad jen s chutí

V České republice máme to štěstí, že z těch všech možných škodlivých látek, které filtrační konvice dokáží odstranit, v kohoutkové vodě vlastně není moc co filtrovat. Arsen, olovo nebo kadmium jsou opravdu vysoce škodlivé těžké kovy, ale v pitné vodě jich v České republice opravdu moc nenajdete. Hlavní zásluha filtračních konvic tak nakonec spočívá ve snižování množství sloučenin chloru, kterými se v České republice pitná voda stále ošetřuje. Tím může dojít ke zlepšení chuťových vlastností pitné vody.

Filtrační konvice také snižují množství rozpuštěných minerálních látek ve vodě. To ale nakonec může být tak trochu dvousečné:

  • Ochráníme tím sice některé spotřebiče před vodním kamenem, který by je mohl jinak poškodit (typické u tvrdých vod).

  • Na druhou stranu hořčík i vápník jsou pro tělo nepostradatelné látky, o které se tímto způsobem ochuzujeme. Je to škoda, protože minerály z pitné vody jsou jinak pro lidský organismus velmi dobře vstřebatelné.

Zajímá vás více o tom, jaké prvky můžete do těla dostat z minerálních vod? Podívat se můžete například do našeho dalšího článku Jsou minerálky zdravé?

Co si z toho vzít?

Filtrační konvice jsou účinnou metodou jak zvýšit kvalitu pitné vody, zvlášť výhodné je to v oblastech, kde kvalita pitné vody není příliš vysoká. Nenechte si ale namluvit, že je běžná kohoutková voda zdraví škodlivá. Není to pravda. V drtivé většině případů jsou všechny sledované parametry u pitné vody podlimitní, testy na mikrobiologickou kontaminaci jsou negativní a pesticidů a hormonů je v kohoutkové vodě tak málo, že je to v některých případech až těžké vůbec detekovat.

Využití tak naleznou filtrační konvice zejména v případě, kdy vám kohoutková voda nechutná. To může být způsobené příliš vysokou tvrdostí nebo obsahem chlorovaných sloučenin. S obojím se běžné filtrační konvice vypořádají s vysokou efektivitou.

Na závěr můžeme citovat slova MUDr. Františka Kožíška, CSc., vedoucího Národního referenčního centra pro pitnou vodu: „Za nejvhodnější a nejzdravější musí být vždy považován kvalitní zdroj vody, která již nemusí být nijak upravována.“

Přidej se k 44 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
4 Líbí se mi Uložit článek