Jakub Horký
Jakub Horký položil otázku
18. 3.

Jaký by měl být v jídelníčku poměr bílkovin, sacharidů a tuků?

Poměry jednotlivých makroživin se u různých stravovacích stylů liší. Pokud ale zůstaneme u racionálního stravování, poměr živin by měl vypadat následovně: sacharidy 50–60 % celkového energetického denního příjmu (CEP), bílkoviny 15–25 % CEP, tuky 20–35 % CEP. Množství živin si pak můžeš upravovat i podle svého cíle – pokud např. usiluješ o růst svalové hmoty, nebo jsi v kalorickém deficitu, budeš oproti “normálnímu” stavu potřebovat více bílkovin. 

U výpočtu poměru makroživin fyzicky aktivních jedinců však doporučuji vypočítat nejprve potřebné množství bílkovin (1,4–2,0 g/kg tělesné hmotnosti dle fyzické aktivity, zdravotního stavu apod.), poté nastavit množství tuků z rozmezí 20–35 % CEP a následně dopočítat zbylé množství sacharidů.