Je zdravější slaná nebo sladká snídaně?

RNDr. Tomáš Novotný
RNDr. Tomáš Novotný 24. 9. 2021
3 min. 2 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Je zdravější slaná nebo sladká snídaně?

Slaná se sladkou snídaní spolu vedou souboj už od nepaměti. Samozřejmě nejlépe v tomto ohledu vychází smířlivá varianta slaného začátku a sladkého dezertu, ale to se mimo dovolené málokdy podaří. 

Je jasné, že obě varianty mají své skalní fanoušky. Dá se ovšem říct, která z těchto variant je zdravější? 

Sladká snídaně: Je libo ke snídani ovesnou kaši, granolu nebo ovoce?

Sladká snídaně vám ve většině případů nezabere mnoho času. Alespoň v případě, pokud se nevrhnete do ranní přípravy palačinek nebo do pečení koláčů. Problémem může být příliš mnoho cukru. Jak už název napovídá, tomu se ve sladké snídani jen obtížně vyhneme a tak je důležité kontrolovat jeho celkové množství. 

V rámci snídaně byste neměli z přidaných cukrů přesáhnout hranici 10–20 g v závislosti na vašem dalším příjmu cukru v průběhu celého dne. Takže opatrně s křupavými snídaňovými cereáliemi, ochuceným čokoládovým mlékem nebo Bebe sušenkám tvářícím se jako ta nejzdravější volba snídaně. 

Naopak úplně v klidu můžete být se sypanými müsli, kvalitní granolou, doma připravenou ovesnou kaší nebo s bílým jogurtem s nakrájeným ovocem. Nějak takhle by měla vypadat vyvážená snídaně, ve které se nemusíte bát příliš vysokého množství přidaného cukru.   

Je zdravější slaná nebo sladká snídaně?

Slaná snídaně: Vejce ke snídani jsou klasika. Nevadí ale každý den? 

Někteří ale pro sladké snídaně nemají příliš pochopení. Pro všechny takové jsou tu slané snídaně, které mohou mít opět tisíc různých tváří. Také tady ale můžeme snadno narazit. Častou neřestí není jen vysoký obsah soli, ale také příliš mnoho tuku nebo nevhodná tepelná úprava.

Pozor na uzeniny ke snídani, smažená volská oka nebo na průmyslově vyráběné paštiky a další oblíbené potraviny plné tuku, jakou jsou tučné sýry nebo avokáda a populární avo‑toasty. Opět platí, že vždy záleží na množství

Lépe uděláte, pokud si připravíte ke snídani kvalitní celozrnné pečivo s vysokoprocentní šunkou nebo sýrem s nižším podílem soli a zeleninou. Také míchaná vejce s kvalitním pečivem a krájenou zeleninou mohou být skvělou volbou pro vyváženou snídani. 

Co si z toho vzít?

Ve skutečnosti vůbec nezáleží na tom, jestli si snídani připravíte na sladko nebo na slano. Obě varianty mohou být dobré i špatné. U sladkých snídaní si dejte pozor na příliš vysoké množství přidaného cukru a na vysoce průmyslově zpracované potraviny typu snídaňových cereálií nebo sladkých sušenek a tyčinek. 

Nástrahy na vás čekají i u slaných snídaní. Pozor na příliš vysoké množství soli a tuku. Také zde se snažte stavět zejména na kvalitních a čerstvých surovinách a vynechte nekvalitní potraviny s nízkou výživovou hodnotou. 

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
2 Líbí se mi Uložit článek