Ořechová másla vynikají vysokým obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin, mikroživin a dalších důležitých látek. Za másla však můžeme považovat jen takové výrobky, které obsahují pouze ořechy. V případě dalších přidaných ingrediencí se jedná o ořechové krémy. Ty však nemusí být samy o sobě jinak podřadné, naopak mohou často nabídnout obohacení např. o bílkoviny. Vždy tak záleží na kvalitě použitých ingrediencí.
Pozornost si rozhodně zaslouží i novinky jako ořechový krém naslano nebo arašídové máslo v prášku – to vyniká vysokým obsahem bílkovin a nižším množstvím tuku. Skvělé je na něm také to, že si sami můžete zvolit požadovanou konzistenci a vykouzlit z něj tak téměř cokoliv.
Ořechová másla si díky obsahu zdraví prospěšných tuků a dalších látek vydobyla své čestné místo na poli zdravé výživy. Jejich popularitě pak nahrává také neodolatelná chuť. Představují totiž pohotovou pochoutku, kterou si můžete vychutnat jen tak na lžičce, ale výborně doplní i obilné kaše, skvěle chutnají na pečivu, jen tak k ovoci nebo jako přísada do pečení.
“Studie potvrdily, že kromě pozitivních účinků na kardiovaskulární systém, přispívá pravidelná konzumace ořechů také k udržení normální hmotnosti. I v tomto případě je však rozhodující množství – ořechy jsou totiž bohatým zdrojem energie a i ořechová másla je tak třeba do jídelníčku zařazovat s rozumem”, doporučuje nutriční specialistka Kristýna Dvořáková.
Podrobné informace o tom, jak vám ořechy pomáhají netloustnout, se dozvíte zde
Jak se liší ořechové máslo, krém a pomazánka? Vše najdete v dalším článku
100% ořechová másla – klasika, která nikdy nezklame
Pod označením “ořechové máslo” najdete produkty, které obsahují pouze ořechy – opravdu, jiné ingredience v nich nemají co dělat. A právě u těchto 100% ořechových másel můžete nejlépe využít jejich zdraví prospěšný potenciál. Odměnou vám budou kvalitní nenasycené mastné kyseliny a řada vitamínů, minerálních i dalších důležitých látek.
Ale pozor, všechna ořechová másla nejsou stejná, pojďte se na jednotlivé druhy podívat trochu podrobněji.
Arašídové máslo je doslova evergreenem. Historie jeho výroby sahá až do říše Inků a vsadím se, že dnes stěží najdete někoho, kdo by o něm ještě neslyšel. Věděli jste ale, že se arašídy neřadí mezi ořechy, nýbrž luštěniny? S ořechy však mají podobné vlastnosti.
Arašídové máslo 100% | Hodnoty na 100 g |
Energetická hodnota | 2596 kJ / 627 kcal |
Tuky | 51,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 7,5 g |
Sacharidy | 11,8 g |
z toho cukry | 4,8 g |
Bílkoviny | 25,2 g |
Vláknina | 6,8 g |
Sůl | 0 g |
Více než polovina obsahu másla je tvořena tukem s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin. Velmi slušný je i obsah bílkovin – ze všech ořechových másel se může to arašídové pyšnit jejich vůbec nejvyšším zastoupením. Arašídy jsou také zdrojem vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, např. vitaminu E, B1, B3, manganu, hořčíku, mědi nebo polyfenolů.
Chcete si na arašídové máslo posvítit opravdu do detailu? Další článek je přesně pro vás
Mandlové máslo je velmi oblíbené pro svou lahodnou sladkou chuť. Dále vám nabídne:
Mandlové máslo 100% | Hodnoty na 100 g |
Energetická hodnota | 2503 kJ / 598 kcal |
Tuky | 52,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 4 g |
Sacharidy | 21 g |
z toho cukry | 4,9 g |
Bílkoviny | 21 g |
Vláknina | 10 g |
Sůl | 0 g |
I u mandlového másla tvoří více než polovinu jeho obsahu tuky s vynikajícím složením – mandle totiž obsahují vůbec nejmenší množství nasycených tuků ze všech druhů ořechů. Oproti arašídovému máslu v něm najdete také podstatně více sacharidů a o něco méně bílkovin. Za zmínku také stojí jeho vysoký obsah vlákniny a vitaminu E, který je důležitým antioxidantem.
Kešu máslo uspokojí i opravdové fajnšmekry – jeho specifická chuť je totiž nezaměnitelná.
Kešu máslo 100% | Hodnoty na 100 g |
Energetická hodnota | 2402 kJ / 574 kcal |
Tuky | 46 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 9 g |
Sacharidy | 33 g |
z toho cukry | 5 g |
Bílkoviny | 15 g |
Vláknina | 3,3 g |
Sůl | 0 g |
Kešu máslo se vyznačuje nejvyšším podílem sacharidů – tvoří téměř třetinu jeho obsahu. Naopak obsah tuků je u tohoto másla o něco nižší. Kešu ořechy jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, zinku a mědi. Při skladování se může olejová složka snadno oddělit od zbývajícího obsahu másla, což ale není na závadu. Stačí jednoduše promíchat.
Zajímá vás, čím vynikají i další druhy ořechů? Které ořechy jsou nejlepší pro fitness výživu? Ochucené ořechové krémy kromě ořechů obsahují ještě další složky a v tomto případě se rozhodně vyplatí posvítit si na složení – jednotlivé produkty se totiž mohou značně lišit. Pozornost zaměřte zejména na levné tukové náhražky (palmový, palmojádrový, kokosový olej), množství přidaného cukru nebo obsah “zbytečných” přídatných látek maskujících pochybnou kvalitu výrobku.
Rozhodně to však neznamená, že je tato skupina výrobků nějakým způsobem podřadná. Chuť krému totiž rázem vystřelí na úplně jinou úroveň a při použití kvalitních ingrediencí neutrpí ani hodnota samotného produktu. Vyzkoušet můžete krémy s širokou paletou příchutí:
Některé krémy mohou být navíc obohaceny o protein – v případě našich Cheat Spreadů, je použit výhradně kvalitní mléčný či syrovátkový protein a výrobky jsou zcela bez obsahu umělých sladidel, umělých aromat, umělých barviv nebo konzervantů.
Ve výrobně Vilgainu vznikla i opravdová rarita – ořechový krém s příchutí zakysané smetany s cibulkou. Tahle dobrota se pyšní 95% obsahem mandlí, které jí dodávají lahodnou a krémovou chuť. Krém můžete využít třeba do salátů, ke grilování, jako dip, nebo jako alternativu klasického chleba se sádlem. Recenze od zákazníků – 5/5 hvězdiček.
Vzhledem ke své oblibě ale nemohl tento produkt zůstat osamocen – dnes jej tak můžete vyzkoušet i v příchuti BBQ Slanina, ve kterém si vychutnáte lahodnou chuť slaniny i přesto, že je tento krém 100% vegan!
Máslo v prášku? Praktický pomocník vhodný i při hubnutí
Ač jsou ořechová másla a krémy nepochybně zdraví prospěšné, s jejich množstvím byste to vzhledem k vysoké kalorické hodnotě neměli přehánět. Co když se ale zrovna snažíte zhubnout můžete vyzkoušet arašídové máslo v prášku. Je totiž bohatým zdrojem bílkovin a oproti klasickému arašídovému máslu obsahuje více než 3x méně tuku. Další výhodou je jeho všestranné využití – sami si totiž můžete vytvořit požadovanou konzistenci a přidat ho tak jako zálivku do salátu či kaše, nebo si jej namazat na chleba. Další informace a tipy na 5 snadných receptů, díky kterým si toto máslo zamilujete, najdete v našem dalším článku.
Srovnání nutričních hodnot klasického a práškového arašídového másla:
Hodnoty na 100 g | Arašídové máslo 100% | Arašídové máslo v prášku |
Energetická hodnota | 2596 kJ / 627 kcal | 1619 kJ / 387 kcal |
Tuky | 51,7 g | 14 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 7,5 g | 2 g |
Sacharidy | 11,8 g | 17 g |
z toho cukry | 4,8 g | 9 g |
Bílkoviny | 25,2 g | 48 g |
Vláknina | 6,8 g | 14 g |
Sůl | 0 g | 0,03 g |