Arašídové máslo - proč bere fitness výživu útokem?

Arašídové máslo - proč bere fitness výživu útokem?

Arašídové máslo vtrhlo na český trh jako uragán. Hned poté, co se začalo hojněji objevovat i v prodejnách sportovní výživy, začalo se stejně často objevovat i v jídelníčcích vyznavačů fitness a zdravého životního stylu. Proč tomu tak vlastně je? 

Když se řekne arašídové máslo, evokuje to ve mně dobu, kdy jsme společně s partičkou zapálených kamarádů kulturistů absolvovali cestu do USA. Zde jsme strávili pár týdnů, podívali se na Muscle Beach i Golds gymu, ale také objevovali tradiční americkou stravu. Mimo javorového sirupu a obrovských kýblů se zmrzlinou jsme se denně nacpávali ještě další laskominou. Bylo jí arašídové máslo v neskutečném množství variací. Pro Ameriku tak typická potravina se v té době (2010) v českých prodejnách běžně neobjevovala a byla jakousi zvláštností. Možná to dělala i cena, za zhruba 200 g skleničku jste zaplatili jeden a půl dolaru. To se nám to pak jedlo a mazalo na wafle. 

Od té doby již uplynul nějaký ten pátek a svět se ještě více globalizoval, stejný osud pak potkal i samotnou výživu. Potraviny typické pro Ameriku se dostávají více do Evropy a my si tak můžeme plně užívat všech chutí, které nám byly dlouho odepírány. A to včetně arašídového másla. 

Není to tak dávno, co arašídové máslo vtrhlo na český fitness trh a do našich jídelníčků. Odtud se, i díky oblibě RAW stravování a paleo diet, dostává stále více a více po kůži milovníkům svalů a zdravého životního stylu. Otázkou ale zůstává, má opravdu arašídové máslo nějaký pozitivní vliv na náš organismus, nebo jde pouze o chuť a naoko "zdravější" variantu našich tradičních zdrojů tuku, jako je například máslo nebo olivový olej? V následujícím povídání si zkusíme několik pozitiv konzumace arašídového másla vyzdvihnout. 

obrázek z natureworldnews.com

Arašídové máslo je zdrojem výhodných tuků 

Asi vám nebude jistě neznámá informace, že arašídové máslo dodává do vaší stravy zejména tuk. Na 100 g arašídového másla můžeme mít až celou polovinu hmotnosti tvořenou právě tukem. S tím musíte počítat, pokud se snažíte omezit energetický příjem nebo vynecháváte ve stravě tuk. Nicméně arašídové máslo neobsahuje jen tak ledajaký tuk. Tuk zde obsažený je pro náš organismus poměrně výhodný. 

K teorii o tucích se zde vracet nebudu. Zanedlouho vás čeká "refresh" verze našeho starého článku na téma tuky. Nicméně vězte, že tuk obsahuje alkohol glycerol a mastné kyseliny, které ve své podstatě určují jeho využití a využitelnost v našem organismu. Průměrné arašídové máslo obsahuje jak nasycené mastné kyseliny (22 % z celkového množství tuku), mononenasycené mastné kyseliny (48 %) tak i polynenasycené mastné kyseliny (29 %). Mononenasycené mastné kyseliny by měly tvořit největší část příjmu tuků i v našem běžném jídelníčku a stejně tak by měly nahradit i příjem nasycených tuků.  

Právě polynenasycené MK jsou výhradně z kategorie omega-6 mastných kyselin. Jejich nedostatek může mít za následek bolavé klouby, bolesti na hrudníku, PMS, píchavé pocity na rukách a nohách, vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév, náchylnost k tvorbě nádorů nebo poruchy trávení. Nutno však říci, že naše strava v posledních letech obsahuje nevyvážený poměr omega-3 MK a omega-6 MK, a to hlavně díky konzumaci margarínů a rostlinných pokrmových tuků. Měli bychom se tedy dívat spíše na vyšší příjem omega-3 mastných kyselin, než prohlubovat rozdíl v příjmu. 

Vraťme se ale k arašídovému máslu. Neobsahuje žádné trans-mastné kyseliny a není samozřejmě jako rostlinná strava zatíženo ani cholesterolem. 

Bílkoviny z arašídového másla

Pokud jsme již u makroživin, podívejme i na další poměrně hojně zastoupenou živinu, a tou jsou bílkoviny. V průměrném arašídovém máslu najdeme zhruba 25-30 % celkového obsahu právě z bílkovin, a to ne zcela špatných. Arašídový protein má biologickou hodnotu 68, kdežto například kasein má biologickou hodnotu 71. Limitní aminokyselinou je v případě arašídového proteinu aminokyselina lysin. Pokud tedy chcete naplno využít i arašídové máslo jako zdroj proteinů, obohaťte jej o dvě vejce nebo o luštěniny. 

obrázek z watchfit.com

Počítejte se sacharidy

Mimo bílkovin a tuků, které jsou logicky nasnadě, obsahuje arašídové máslo i třetí makroživinu. Tou jsou sacharidy. Při konzumaci arašídového másla (pokud je nedoslazované) jistě nemůžete říct, že by mělo čistě sladkou chuť. Nicméně i tak vězte, že obsahuje jednoduché sacharidy, a to v množství až 10 g na 100 g výsledného produktu. Celkové množství sacharidů v arašídovém máslu je pak rovno 20 %.. 

Počítejte ale také s tím, že v arašídovém máslu najdete nemalý podíl vlákniny. Vláknina je v  dlouhodobém hledisku u běžné populace "nedostatkovým zbožím". Nicméně u sportovců, kteří konzumují denně množství rýže, těstovin, ovoce a zeleniny, může vláknina navíc již způsobit nadýmání, ne-li vychytávání důležitých minerálních látek. Na 100 g arašídového másla najdete zhruba 5,8 g vlákniny. 

Mikroživin v arašídovém másle

Pokud se podíváme na mikroživiny v arašídovém másle, můžeme říct, že se nejedná o nijak extrémně výhodný zdroj vitamínů ve srovnání s ostatními „zdravými“ potravinami. Vyšší množství nacházíme pouze v případě niacinu a vitamínu E. 

Niacin (vitamín B3) je důležitým vitamínem pracujícím v energetickém metabolismu. Podílí se na zpracování a metabolismus všech makroživin a jeho vyšší potřeba vzniká u fyzicky namáhaných jedinců (mimo jiné). Naopak vitamín E je jedním z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle. Chrání buňky před oxidačním působením volných radikálů. 

Zajímavější je to u minerálních látek. Jak asi víte, naše populace trpí nedostatkem minerálního draslíku. Způsobuje to jednak nevhodná výživy nebohatá na draslíkové zdroje, ale také přemíra konzumace sodíku. V arašídovém másle tedy najdete poměrně vysoké množství draslíku, ale také manganu nebo hořčíku. Arašídové máslo naopak obsahuje minimum sodíku (pokud není dosolené). 

Z předchozího tedy vidíte, že arašídové máslo nemusí být pouze tržním hitem, ale že může najít svoje uplatnění i ve sportovních dietách a při snaze o nárůst hmotnosti a síly. Arašídové máslo je vhodným zdrojem zdravých tuků, ale také výhodnou potravinou nahrazující běžně dostupné tukové zdroje. Tím neříkám, že nutně musíte "kilovku" másla sníst za týden. Nicméně i tak jej můžete v klidu do jídelníčku zařadit. 

  •